Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Доста лидери в ЕС са съгласни с Макрон за автономия от САЩ, но не смеят да го кажат: Шарл Мишел

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че „доста“ европейските лидери застават на страната на френския президент Еманюел Макрон в позицията му, че „ЕС трябва да бъде бъде автономен и да не бъде въвличан в конфликти от името на САЩ“, дори и да не го казват публично.

След завръщането си от Китай Макрон призова Западна Европа да се стреми към „стратегическа автономия“, за да не бъде „хваната в кризи, които не са наши“. Той посочи потенциалното американско-китайско противопоставяне по отношение на Тайван като пример.

„По-лошото би било да мислим, че ние, европейците, трябва да станем последователи по тази тема и да вземем пример от дневния ред на САЩ и китайската свръхреакция“, каза френският лидер след срещата си с китайския си колега Си Дзинпин.

„Някои европейски лидери не биха казали нещата по същия начин, по който го направи Еманюел Макрон“, каза Шарл Мишел в интервю за френската телевизия La Faute и добави: „Мисля, че доста хора наистина мислят като Еманюел Макрон“.

Председателят на Европейския съвет oтбеляза, че „има скок напред по отношение на стратегическата автономия в сравнение с преди няколко години“.

Съюзът между САЩ и ЕС остава силен, оцени той. Но „ако този съюз със САЩ предполага, че сляпо, систематично следваме позицията на САЩ по всички въпроси, не“, добави Шарл Мишел.

Дискусиите в ЕС за увеличаване на автономията му от САЩ, включително чрез създаване на общоевропейски военни сили, бяха отложени след началото на войната в Украйна.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Доста лидери в ЕС са съгласни с Макрон за автономия от САЩ, но не смеят да го кажат: Шарл Мишел

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!