Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Американски законопроект превръща Черно море в арена за военни действия: „Левицата“


Американският военнотранспортен кораб „Карсън Сити“ във Варна. Снимка: Архив/Американско посолство в България

Американски законопроект повдига сериозни въпроси дали САЩ подготвят Черно море за зона на военни действия. Документът е внесен в Конгреса на САЩ на 15 март и е озаглавен: „Закон за сигурността в Черно море“ от 2023 г. В текста е записано, че целта е „осигуряване на сигурността на Черно море и други цели“. Какви са другите цели не е упоменато в публикувания законопроект, който предстои да бъде гласуван.

Целта на на секретни документи от САЩ: Главната дата се чете между редовете

Законопроектът ще се прилага от САЩ спрямо България, Грузия, Турция, Румъния, Молдова и Украйна. Включването на Молдова в тази група на черноморски държави предизвиква недоумение, тъй като тя няма излаз на Черно Море.

За включването на България в този законопроект за Черно море на САЩ алармираха на пресконференция от коалиция „Левицата“ и поискаха среща с президента, военния и външния министър. Според тях това е опит на САЩ за въвличането на България и държавите в региона във войната в Украйна.

Татяна Дончева обясни, че съдържателно документът представлява повече прокламация за американските интереси в Черноморския регион.

Ангажиментите на посочените държави се отнасят до организация на въоръжени сили, присъствие на плавателни съдове в Черно море, за да се гарантира свободата на корабоплаване в нарушение на Конвенцията от Монтрьо. „Това, на практика, е първият категоричен белег, че ситуацията в Черноморския регион вече преминава в нарушаване на международните договори“, каза още Дончева и добави, че за първи път вижда документ, който предвижда черноморските държави да имат ангажименти спрямо стратегическите интереси и ценности на САЩ.

Допълнително документът урежда и отношенията на САЩ с Китай – държава, която няма отношение към Черноморския регион. Сред целите на документа не фигурират такива за спиране на военните действия в Украйна, но „…чрез признаване на Черноморския регион като арена на руска агресия“.

Румен Петков акцентира върху отделни части от текста на законопроекта, които будят тревога, като, например, „…за осигуряване на сигурността в Черноморския регион и за други цели…“. Очаквано, към България ще бъде осъществен натиск за разполагането в региона на допълнителни сили на сухопътни войски, прогнозира той.

От съдържанието на текста на документа също става ясно, че САЩ са заинтересовани войната да продължи, но целят да ограничат нейното териториално разпространяване. Петков подчерта, че американският законопроект е сериозен повод за оценка на генезиса на събитията между Русия и Украйна.

С документа се предприемат груби и арогантни действия, които по никакъв начин не зачитат суверенитета на страните от Черноморския басейн, но които ясно поставят задачи върху Европейския съюз, върху НАТО. Румен Петков е категоричен, че по темата трябва да се инициира референдум, където българският народ ясно да каже как ще възприеме определени действия, като разполагане на сухопътна войска, военни кораби в Черно море. Той добави също, че въпросният законопроект ликвидира летния туризъм в България.

Мая Манолова посочи, че американският законопроект „…за осигуряване на сигурността в Черноморския регион и за други цели…“ е предшестван от друг подобен за обезпечаване на сигурността в Черноморския регион през миналото лято. Тя даде оценка, че по своето съдържание документът не предвижда прекратяване на военните действия в Украйна, но единствено цели да ги ограничи териториално и именно това са част от отговорностите на сочените като „черноморски държави“. Това, добави Манолова, въвлича „черноморските държави“ във военния конфликт между Русия и Украйна.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Американски законопроект превръща Черно море в арена за военни действия: „Левицата“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!