Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ настъпват към "Чирен"! За какво ни е толкова мощен резерв от горива?

Нора Стоичкова

Това, че ще има американски инвестиции от държавните банки на САЩ в Чирен е хубаво. Най-сетне доживяхме по-сериозна помощ отвъд океана. Защото досега усещахме осезателно  присъствие единствено, когато трябваше България да предприема ходове само в тяхна полза. Навремето с американските тецове в Тракия, а в по-ново време многомилиардните сделки за изтребителите и скоро ще видим и други, не дотам приемливи за народния вкус геополитически шашмалогии.

Но "Чирен" е важен. Елемент от националната сигурност на страната ни. Въпросът е защо служебният кабинет именно там позволи американско финансиране. Нямаме ли достатъчно пари в бюджета сами да го направим това прословуто разширение? Или пък просто милиардите, които изсипахме в аванс за сделки с изтребителите на чертеж, вече трябва да се развъртят и сега се връщат под формата на американски инвестиции. Въпрос на въпросите е това и е тема от компетентността на ДАНС, макар и там да се държат отдавна като колониална отвъд морска администрация.

Засега това не са твърдения, а умствени спекулации и догадки. Но комбинацията вкарване на "Уестингхаус" горивото в 5 блок и нужната за това подмяна на системите за защита, които ще ни струват 15,5 милиона, съгласете се повдига някои основателни съмнения сред енергийните среди у нас.

Невероятно звучи САЩ да са се устремили с мощни инвестиции към нашата енергетика с филантропска цел. По-скоро е обратното, доколкото познаваме унищожителния им маниер в други колониални държави в Магреба и Арабския полуостров, които вече не са и толкова държави.

Освен това възниква още един въпрос около разширението на "Чирен", в светлината на решението на служебния кабинет да хвърли още милиони за купуването на "нови горива" за Държавния резерв, каквото и да означава това твърдение в кавичките.

За какво ни е толкова мощен резерв от горива - от септември миналата година държавата ни е хвърлила доста повече от 1 млрд. лева за горивни запаси, ако не се е задала мощна пушилка на хоризонта откъм Украйна. Явно държавата ни се готви за нещо страховито и немислимо.

Можем да си представим, ако войната стане пълномащабна, че горива ще са нужни за военните цели на НАТО, например. САЩ и НАТО отдавна кроят територията на България като плацдарм за удари срещу Русия. Даже по медиите военни експерти и анализатори си позволяват открито да коментират това.

Но не можем да си представим, че служебниците са се загрижили за нас, обикновените хора, та купуват харчат толкова за запаси от гориво. Нито им е такъв профилът, нито им е такъв рисунъкът на слугинажа.

duma.bg

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: САЩ настъпват към "Чирен"

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!