Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тези две Е-та на етикета показват, че има насекоми в храната

Както знаем от миналата година вече може да се влагат в храните продукти от насекомите – на ларвата на малкия мрачник, одобрени от Европейския съюз. Насекомите, предназначени за човешка консумация, попадат в обхвата на Регламент (ЕС) 2015/2283 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 година относно новите храни, припомня "Блиц".

Те са вписани в списъка на Европейския съюз на новите храни, който може да бъде видян в приложението на Регламент за изпълнение (ЕС) 2017/2470 на Комисията от 20 декември 2017 година за изготвяне на списъка на Съюза на новите храни.

След приемането на регламента темата за влагането на насекоми в производството на хранителни продукти стана една от най-дискутираните у нас. Оказва се, че много хора не знаят, че отдавна насекомите се ползват за направата на различни храни. Необходимо е човек да знае какво стои зад цифрите и буквите в съставките на етикета.

Така например, когато видите обозначенията Е120 и Е904, трябва знаете, че става въпрос точно за това.

Червеният оцветител E120 Кармин може да се срещне в състава на много продукти. Кармин, карминова киселина или кохинил – това е названието на едно и също вещество с червен цвят.

От всички естествени багрила на пазара, Кармина се счита за най-устойчив на различни видове топлинна обработка и излагане на слънчева светлина. В днешно време Кармина заема близо десет процента от общото количество натурални оцветители.

Този оцветител се извлича от сушени насекоми. По-скоро от телата на женски и яйца на безгръбначни от определен вид. Става въпрос за насекомото Кохинил, което живее на повърхността на някои растения.

Среща се в Мексико, САЩ и на други места. Някои от растенията, с които се храни, са кактусите. Кохинила си забива хоботчето в тях и започва да смуче от сока на растението. След като веднъж си е избрало растение, насекомото не го сменя, а остава на него подобно на паразитите.

Работниците минават и обират насекомите, които после се изсушават за да се извлече червения оцветител от тях. Създават се и специални ферми с растения подходящи за Кохинила. Тъй като това е натурален, а не синтетично направен оцветител, цената на Кармина е висока и бизнеса с производството му е привлекателен.

Е904 е природна смола, която се произвежда от насекомите щитоносни въшки. Те паразитират по някои дървета в тропическите и субтропическите райони, предимно в страните от Югоизточна Азия и Индия. Веществото се разтваря добре в алифатни низши алкохоли, основи. В бензол разтворимостта е слаба, в бензен, ацетон, вода, етер и масла - не се разтваря.

Избеленият шеллак представлява бяла гранулирана аморфна смола. Избеленият шеллак без восък е светложълта гранулирана аморфна смола.

Шеллакът се използва в хранително-вкусовата промишленост преди всичко като глазиращ агент за пресни плодове (пъпеши, праскови, ананаси, ябълки, круши) и цитруси. Добавката влиза в състава на глазури за шоколад, бонбони, дражета, тестени изделия с глазури. С помощта на шеллака се създават покрития за дъвки, кафе на зърна, ядки.

Според експерти, и двете добавки не са опасни за човешкото здраве.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Тези две Е-та на етикета показват, че има насекоми в храната - Любопитно — Новини Стандарт

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!