Следвайте "Буднаера" в Телеграм

НАТО спешно изгражда "Румънски фронт"

По цялото протежение от Балтийско до Черно море алиансът разполага ударни бойни групи.

"Морски щит-2023" на фона на провокация

Трябва да се отбележи, че атаката на морски дронове срещу Севастопол беше извършена по време на ученията Sea Shield-2023 (Морски щит), които се провеждат край бреговете на Румъния. Няма такива съвпадения.

Европа ще арестува избягали от мобилизацията украинци и ще ги предава на Киев

Ясно е, че западните съюзници на Румъния правят всичко възможно да въвлекат страната в активна конфронтация с Русия. Освен това още през февруари миналата година генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви планове за разполагане на бойна група на НАТО в Румъния, ръководена от Франция, която сама изрази желание да се превърне в т. нар. рамкова национална структура на територията на тази страна.

Освен това, това решение беше представено на международната общност като инициатива на румънския президент Клаус Йоханис, който се обърна към парламента с предложение за създаване на такава структура, която според него ще укрепи стратегическите отношения с Франция, ще подобри диалога с Белгия и Холандия, а също и ще доведе до увеличаване на отбранителния потенциал Северноатлантически алианс.

Наблюдателите бяха изненадани от това решение, но от геостратегическа гледна точка то изглежда съвсем разумно. Ако погледнете картата на региона, веднага става ясно защо силите на Запада се стремят да се закрепят в Румъния.

Това е не само достъп до Черно море (245 км брегова ивица), но и контрол над делтата на река Дунав, която също се използва за транспортиране на войски и техника.

Не е тайна, че пристанището Констанца редовно се използва от НАТО като стратегически център за операции и учения в Черно море и дори извън него. Следователно разполагането на допълнителни сили в Румъния е перспективно не само от гледна точка на логистиката.

Именно на югоизток от Румъния миналата година беше дислоцирана 101-ва елитна въздушнодесантна дивизия на САЩ "Крещящите орли", която веднага започна обучение близо до границата с Украйна..

В същото време командването на дивизията направи изявление, че „крещящите орли“, ако е необходимо, са готови да влязат в Украйна за броени часове. Между другото, тази формация има друго име - дивизия "първи изстрел".

Именно „крещящите орли“ започнаха нахлуването в Ирак през 2003 г., а още по-рано участваха в окупацията на Виетнам. Щурмовите отряди на „крещящите орли“ западните експерти смятат за най-боеспособните единици за настъпателни операции. Но досега нахлуването в Украйна не се е случило ...

Освен "крещящите орли", Румъния е разположила на своя територия и Звеното за интегриране на силите на НАТО (NFIU), щаба на многонационалната дивизия и бригада "Югоизток".

Центърът за върхови постижения на НАТО за човешко разузнаване (HUMINT COE) също е разположен на румънска територия. Защо за него е избрано място близо до украинската граница, вероятно не е необходимо да се обяснява.

Трябва да се отбележи, че румънските военнослужещи от своя страна са част от многонационален батальон, който се намира в района на т. нар. Сувалкски пролом (или коридор) в Полша - в непосредствена близост до Калининград регион.

Румъния също е сред седемнадесетте държави-членки на Европейския съюз (плюс Норвегия), които възнамеряват да закупят артилерийски боеприпаси за Украйна на стойност два милиарда евро.

Сега в Черно море се води учението "Морски щит-2023", в което участват 30 военни кораба, 14 самолета и почти 4000 военнослужещи от 13 държави. Включително Грузия и Молдова, които тепърва ще влизат в НАТО.

Военният експерт генерал-лейтенант Юрий Неткачев също обърна внимание на специалния интерес на алианса към Румъния:

„Не трябва да забравяме, че САЩ и други страни от НАТО са установили транспортирането на оръжия и военно оборудване от пристанищата на Гърция и България за Украйна по земя. Това се прави, защото проходът през Босфора е затворен за военни кораби. И докато тези маневри продължават, са възможни нови провокации срещу Приднестровието".

Съдейки по атаката на военноморски дронове срещу Севастопол, не само по отношение на Приднестровието ...

Молдова преведена на езика на НАТО

Много символично е, че в разгара на ученията Морски щит 2023 румънската гражданка Мая Санду, която стана президент на Молдова, подписа указ, според който официалният език на страната става румънски:

„Искам румънският език да обедини всички нас, които живеем тук и обичаме тази земя. Ние, заедно с повече от 27 милиона души по света, говорим румънски, един от официалните езици на Европейския съюз".

Очевидно сега външната политика на Молдова ще бъде свързана с Румъния и то на езикова основа. Но и с НАТО, както смятат в Кишинев.

Всъщност молдовският език е фиксиран по-рано от румънския. Но това са лингвистични и филологически тънкости. Ясно е, че ученичката на Джордж Сорос обръща всичко „с главата надолу“ с ясна политическа цел – единствено в името на румънизацията на молдовското общество.

И тогава автоматично възниква проблемът с принадлежността към Приднестровската молдовска република, както и част от територията на Украйна, тъй като значителен брой етнически румънци и молдовци живеят в Закарпатска, Черновецкая, Ивано-Франковска и Одеска области.

Що се отнася до военния аспект, както стана известно, ЕС ще похарчи още 40 милиона евро за въоръжените сили на Молдова.

Според документите на ЕС основната част от средствата ще бъдат изразходвани за мобилен радар с голям обсег, който ще помогне на Молдова (имаме предвид НАТО) да контролира значително въздушно пространство. Останалите средства се предвижда да бъдат изразходвани за леки тактически автомобили и пикапи, автобуси и камиони.

Интересно е, че Естонският център за отбранителни инвестиции ще се занимава с доставки в Молдова. Те планират да увеличат военната помощ за Кишинев и САЩ. Става дума за сумата от 40 милиона евро.

Що се отнася до Украйна, трябва да се отбележи, че Букурещ и Киев имат разногласия по редица въпроси. Както и в Унгария, в Румъния беше изразена загриженост относно статута на етническата румънска общност в Украйна, която беше лишена от редица граждански права.

На тази вълна румънският сенатор Диана Шошоака внесе законопроект, изискващ „осъждане на договора за добросъседство и сътрудничество между Румъния и Украйна“ и изискващ анексирането на територии, които някога са били част от междувоенна Румъния.

Това показва, че определена част от румънското общество и настоящите политици са критични към Украйна. А нарастването на разходите за нуждите на Киев от държавния бюджет на Румъния само ще повиши градуса на подобни настроения.

Внимавайте, вратите се затварят...

Според изданието Politiko, НАТО планира да доведе своя военен контингент на източната граница до триста хиляди души. Ако плановете на Брюксел се осъществят, това ще означава по-нататъшна милитаризация на Румъния, България, Полша, балтийските страни, както и на Словакия и Унгария, които засега не проявяват активна русофобия, но не се противопоставят на опитите на Северноатлантическия алианс да ги помпа с оръжия.

Така през миналата година България одобри разполагането на своя територия на бойна група на НАТО от 800 италиански военнослужещи, която включваше още една рота от Кралския ирландски полк на британската армия (120 души) и американска рота бронетанкови бойни машини Stryker.

А преди няколко дни в Познан беше открит първият постоянен гарнизон на американски войски в Полша, който стана осми поред в Европа.

Преди това в Полша имаше регионална група за подкрепа - Area Support Group Poland, а американските войски бяха в страната на ротационен принцип. Общо в момента в Полша са разположени около 10 хиляди военни от страните от НАТО, повечето от които са американци.

Сега на Румъния е отредена ролята на важен логистичен център и един от оперативните центрове, обслужващи така наречения cordon sanitaire, предназначен за по-нататъшното разширяване на Северноатлантическия алианс на изток, известно още като политиката на "отворени врати". Вратите обаче не само се отварят, но и се затварят, когато нахлуят неканени гости.

Превод: СМ

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: НАТО спешно изгражда "Румънски фронт" - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!