Следвайте "Буднаера" в Телеграм

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки

Комисията за защита на конкуренцията по своя инициатива образува три производства за установяване на евентуално извършени нарушения от търговските вериги, предлагащи хранителни стоки, съобщиха от регулаторния орган. Проверката е чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията, който засяга забранени споразумения и решения за сдружения.

Уточнява се, че проверката е както срещу фирмите, които стопанисват магазините от веригите "Била", "Кауфланд", "Фантастико", "Метро", "Промаркет" и "Т-маркет", така и срещу обединенията "Сдружения за модерна търговия", "Съюз на птицевъдите", "Асоциация на промишленото производство", "Асоциация на млекопреработвателите в България и "Национална асоциация на млекопреработвателите.

Посочва се, че за да се събират достатъчно доказателства за наличието на евентуални тайни договорки между участниците в сектор "Храни", след получени съдебни разрешения от Административен съд - София област, Комисията, със съдействието на служители на МВР, са извърши изненадващи проверки на място в офисите на "Лидъл България", съюза на птицевъдите и националната асоциация на млекопреработвателите.

От офисите били иззети копия на документи и електронна кореспонденция, които Комисията ще анализира в детайли. В съобщението се отбелязва, че доказването на подобни антитръстови нарушения изискват анализ на голямо количество данни и резултати в скоро време не могат да се очакват.

Ето съобщението от КЗК: Комисията по своя инициатива образува три производства за установяване на евентуално извършени нарушения по чл. 15 от ЗЗК, под формата на забранени споразумения и решения на сдружения на предприятия, от страна на следните участници на всички нива на дистрибуция в хранителния сектор и техни обединения:

„СДРУЖЕНИЕ ЗА МОДЕРНА ТЪРГОВИЯ“, „БИЛЛА БЪЛГАРИЯ“ ЕООД, „ЛИДЛ БЪЛГАРИЯ ЕООД ЕНД КО“ КД, „КАУФЛАНД БЪЛГАРИЯ ЕООД ЕНД КО“ КД, „МАКСИМА БЪЛГАРИЯ“ ЕООД, „ПРОМАРКЕТ“ ООД, "ФАНТАСТИКО ГРУП", и „МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРИ БЪЛГАРИЯ“ ЕООД, СДРУЖЕНИЕ „СЪЮЗ НА ПТИЦЕВЪДИТЕ В БЪЛГАРИЯ“, СДРУЖЕНИЕ „АСОЦИАЦИЯ НА ПРОМИШЛЕНОТО ПТИЦЕВЪДСТВО“, "АСОЦИАЦИЯ НА МЛЕКОПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ“ и СДРУЖЕНИЕ „НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА МЛЕКОПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ“.

За да обезпечи събирането на достатъчно преки доказателства за наличието на евентуални тайни договорки между участниците в сектор Храни, след получени съдебни разрешения от Административен съд – София област, Комисията, със съдействието на служители на МВР, извърши изненадващи проверки на място в офисите на ЛИДЛ БЪЛГАРИЯ, СДРУЖЕНИЕ „СЪЮЗ НА ПТИЦЕВЪДИТЕ В БЪЛГАРИЯ“ и СДРУЖЕНИЕ „НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА МЛЕКОПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ“. От офисите бяха иззети копия на документи и електронна кореспонденция, които Комисията предстои да анализира в детайли, с оглед установяване наличието на обмен на чувствителна търговска информация или координирано пазарно поведение между производителите, търговците и техните обединения в сектор Храни.

Мащабът и стандартите на доказване на подобни антитръстови нарушения изискват Комисията да установи голямо количество данни и информация, на базата на които да се извърши икономически и правен анализ на разглежданото поведение, което обективно не може да бъде осъществено в спешен порядък.

Въпреки мащабното проучване, с оглед обществения интерес, който има към него, КЗК ще направи всичко възможно в рамките на предоставената й от ЗЗК компетентност, да извърши проучването във възможно най-кратък срок. След приключване на проучванията при установени нарушения, Комисията ще упражни законовите си правомощия, в това число да санкционира нарушителите.

Секторът на храните в страната е приоритет в дейността на Комисията и е постоянно наблюдаван и проучван от КЗК, за което свидетелстват множеството решения на Комисията през годините.

Всякакви опити за дискредитиране в публичното пространство на предприетите от Комисията законови действия възпрепятстват работата й и целят създаване на негативна представа за институцията сред обществото. Важно е да се посочи, че КЗК е независим орган, който разполага с пълна оперативна самостоятелност относно способите за събиране на доказателства и начините на реализирането им в рамките на законовите си правомощия, като намесата в работата й е напълно недопустима.

Съобщението за започната проверка беше изпратено до медите броени часове, след като председателят на КЗК Юлия Нейкова даде интервю за Би Ти Ви. Тя започна телевизионна си изява с думите: "Моето участие за пръв път в медия е продиктувано от това, че в последни месеци се говореше как КЗК нищо не прави, не влиза по магазините и не санкционира. Това не е вярно".

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!