Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Унгария блокира декларация на ЕС за заповедта за арест на Путин

Автор: Bloomberg

Унгарските власти са блокирали съвместно изявление на Европейския съюз за издаването на заповедта за арест на руския президент Владимир Путин от Международния наказателен съд. Това пише "Блумбърг", като се позовава на източници.

Единственият появил се в понеделник документ е от министрите на правосъдието в подкрепа на МНС, но без подписа на Унгария.

Това е и причината върховният представител на ЕС във външната политика и политиката за сигурност Жозеп Борел да излезе с отделно изявление, че съюзът е обърнал внимание на решението и го възприем като "начало на търсене на отговорност на руските лидери за престъпления и жестокости в Украйна, извършени по тяхна заповед, с тяхно разрешение или които те самите са извършили".

Според "Блумбърг" Унгария - която е противник и на разширяването на санкциите срещу Русия заради войната в Украйна и иска сваляне на съществуващи - може да изрази позицията си на следващия Европейски съвет в Брюксел на 23-24 май. Тогава се очаква темата да присъства и в заключенията на съвета. Източниците на агенцията отбелязват, че някои държави призовават да се използват по-остри думи. 

Източници: "Блумбърг", "Дневник"

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Унгария блокира декларация на ЕС за заповедта за арест на Путин | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!