Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Банковият срив заплашва 186 американски банки: изследване

След като американската банка на Силициевата долина (SVB) се срина с главоломна скорост, последвана от американските банки Signature и Silvergate, а втората по големина в Швейцария Credit Suisse беше принудена да тегли заем от 53.7 млрд. долара, за да не фалира, икономисти направиха изследване колко сериозна е банковата криза. Експертите обвиняват политиката на Федералния резерв на САЩ за необузданото повишаване на лихвените проценти като причина за фалитите.

Най-малко 186 американски банки са потенциално изправени пред същите рискове като наскоро фалиралата банка на Силициевата долина (SVB), предупреждава проучването на група икономисти. Те се позовават на изчисления, показващи скорошни спадове в стойностите на банковите активи. Екипът, включващ Ерика Сюевей Дзян от Университета на Южна Калифорния, Грегор Матвос от Училището по мениджмънт „Келог“ към Северозападния университет, Томаш Пискорски от Колумбийския университет и Амит Серу от Станфордския университет, предупредихa за повишена уязвимост на банковата система на САЩ към масови тегления на пари от вложители като това, което доведе SVB до фалит.

На 10 март Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) обяви, че поема SVB след като банката стана вторият по големина кредитор, който се срина в историята на САЩ. Това е и най-големият фалит след финансовата криза през 2008 г.

Икономистите са анализирали „експозицията на активи“ на американските банки, тъй като централната банкова система на страната продължи да повишава лихвените проценти, за да определят възможните последици за финансовата стабилност.

По време на изследването са оценени счетоводните книги на банковите активи, загубите по пазарна стойност и процентите на финансиране. Екипът обясни, че американските бонове и ипотечните кредити са от типа активи, които са податливи на намаляване на стойността, когато новите облигации предлагат по-високи лихви. Тъй като финансирането, получено от незастраховани вложители – тези със сметки над 250 000 долара – е проучено от икономистите, те са се съсредоточили върху това, което твърдят, че е потенциален проблем.

Екипът е изчислил група от фактори, които доведоха до срива на SVB, потенциално засягащ всички американски банки. Според изследването недостатъчните активи, налични за всички вложители, могат да доведат до това почти 190 банки да бъдат изправени пред потенциален риск от обезценка на застрахованите вложители, ако половината от незастрахованите вложители се втурнат бързо да изтеглят средства от някоя от въпросните американски банки.

Освен това, потенциално 300 милиарда долара застраховани депозити могат да бъдат изправени пред загуби. Следващата стъпка за такива банки ще бъде намесата на Федералната корпорация за застраховане на депозитите.

„10% от банките имат по-големи непризнати загуби от тези в SVB. Нито пък SVB е най-зле капитализираната банка, като 10% от банките имат по-ниска капитализация от SVB. От друга страна, SVB имаше непропорционален дял от неосигуреното финансиране: само 1% от банките имат по-висок незастрахован ливъридж. Комбинирани, загубите и незастрахованият ливъридж осигуряват стимули за незастрахован вложител на SVB“, се казва в доклада на икономистите.

„Нашите изчисления показват, че тези банки със сигурност са изложени на потенциален риск от масово теглене на пари от вложителите, без друга държавна намеса или рекапитализация“, заключава проучването.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Банковият срив заплашва 186 американски банки: изследване - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!