Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин

Международният наказателен съд (МНС)  в Хага издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, обвинявайки го, че е отговорен за военни престъпления, извършени в Украйна.

В изявлението на съда се казва, че Путин „се предполага за отговорен за военното престъпление, незаконна депортация на деца и за незаконното им прехвърляне от окупираните райони на Украйна в Руската федерация“. Той е обвинен и за „неспособността му да упражнява контрол над цивилни и военни подчинени, които са извършили действията“.

МНС също така издаде заповед за ареста на Мария Алексеевна Львова-Белова, комисар по правата на детето в кабинета на президента на Руската федерация по подобни обвинения.  Тя работи пряко под ръководството на Путин и, според американски служители, е наблюдавала депортирането на „хиляди“ украински деца в Русия.

„Усилията на Львова-Белова конкретно включват принудителното осиновяване на украински деца в руски семейства, така нареченото „патриотично възпитание“ на украинските деца, законодателни промени за ускоряване на предоставянето на гражданство на Руската федерация на украински деца и умишленото отнемане на украински деца от руските сили“, обяви Министерството на финансите на САЩ миналата година, когато я добави към списъка си със санкции.

Въпреки заповедта срещу Путин и Львова-Белова, МНС няма правомощия да арестува заподозрените и може да упражнява юрисдикция само в рамките на държави, които са подписали споразумението, което създава съда. Русия не е страна по това споразумение – така че е малко вероятно нещо да се случи с ареста им. САЩ също не са страна по споразумението за Международния наказателен съд.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!