Следвайте "Буднаера" в Телеграм

CNN: Пентагонът дистанционно е изтрил шпионския софтуер от падналия дрон

Дронът е бил невъоръжен и е изпълнявал разузнавателна мисия на около 120 км югозападно от Кримския полуостров

Американските военни са унищожили дистанционно "чувствителен софтуер" от падналия в Черно море безпилотен самолет MQ-9 Reaper.

Това е станало преди той да падне в морето.

Това съобщи кореспондентката на CNN Наташа Бертранд в "Туитър".

Тя се позова на два анонимни американски източника.

Пентагонът все още не знае дали руските изтребители са имали намерение да ударят физически американския дрон, но знае, че "прихващането е било преднамерено" и "агресивното поведение е било умишлено".

Русия ще се опита да получи останките от американския безпилотен самолет MQ-9, който падна в Черно море, за да ги проучи, заяви в сряда секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, припомня CNN.

Руски подводен робот откри американския дрон на дълбочина от 900 метра... в близост до разклонение на "Южен поток"

В същото време от САЩ заявиха, че са предприели стъпки, за да защитят американските технологии на борда на дрона.

Това става ден след като руски самолет се сблъска с американски шпионски дрон, в резултат на което той падна в международни води южно от Крим.

Служители на Пентагона заявиха, че два руски самолета "Су-27" са се опитали да прехванат американския дрон, летял в международно въздушно пространство над Черно море, което принудило американските въоръжени сили да го свалят в Черно море.

Безпилотният летателен апарат е излетял вчера сутринта от Румъния за разузнавателна мисия, която обикновено е с продължителност 9-10 часа. Подобни дронове са разположени в базата "Къмпия Турзий", в централния окръг Клуж.

Посочва се, че този тип безпилотни летателни апарати могат да носят ракети "Хелфайър", но при вчерашната си мисия дронът е бил невъоръжен и е изпълнявал разузнавателна мисия на около 120 км югозападно от Кримския полуостров.

От своя страна Москва отрича версията на Вашингтон и твърди, че дронът се е разбил в Черно море край Крим вследствие на рязка маневра.

32 млн. долара струва американският дрон MQ-9 Reaper, свален над Черно море след сблъсък с два руски изтребителя Су-27 във вторник. Той е същият тип безпилотен летателен апарат, използван от ЦРУ за убийството на лидера на “Ал Кайда” Айман ал Зауахири в Кабул през юли 2022 г., съобщават западни издания.

Оборудван за мисии за наблюдение на дълги разстояния, безпилотният шпионски самолет се управлява от двама пилоти на земята и може да лети 20 часа.

Понякога използвани за смъртоносни, прецизни удари, дроновете могат да достигнат скорост до 480 км/ч и са въоръжени с ракети Hellfire.

Инцидентът се приема за най-значимата конфронтация между САЩ и Русия след началото на войната в Украйна преди повече от година.

“Въз основа на действията на руските пилоти става ясно, че те са били небезопасни, непрофесионални. Няколко пъти преди сблъсъка руските самолети изсипаха гориво върху дрона по безразсъден, екологичен и непрофесионален начин”, обяви Вашингтон. Оттам допълват, че събитията са продължили 30 минути на около 120 км югозападно от бреговете на Крим.

Говорителят на Пентагона ген. Пат Райдър каза, че дронът е бил “нелетящ и неуправляем, затова го свалихме”, добавяйки, че сблъсъкът вероятно е повредил и руския самолет

Москва отрече нейните Су-27 да са имали контакт с американската машина. Кремъл съобщи, че апаратът се е разбил след рязка маневра и че е летял с изключени транспондери (комуникационни устройства).

Според разузнавателни източници САЩ се опитват да намерят дрона, преди да попадне в ръцете на Москва, тъй като има опасения, че войната в Украйна може да ескалира още повече заради инцидента.

В сряда стана ясно, че MQ9-Reaper е излетял във вторник сутринта от Румъния за разузнавателна мисия, която обикновено е с продължителност 9-10 часа. Подобни дронове са разположени в базата “Къмпия Турзий” в централния окръг Клуж.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък каза, че отношенията със САЩ са в печално състояние и на най-ниското си ниво след обвиненията срещу Москва за сваляне на дрона.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: CNN: Пентагонът дистанционно е изтрил шпионския софтуер от падналия дрон

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!