Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Земеделието ни е пред колапс заради вноса на украинско зърно: земеделският министър в писмо до ЕК

Разследване: ЦРУ финансира медии като Bellingcat, за да подкопава правителства, които са независими от Вашингтон


Зърнопроизводители излязоха на протест заради безконтролния внос на зърно от Украйна, 18 септември 2022 г. Снимка: БНР

Служебният министър на земеделието Явор Гечев призова Европейската комисия за ускоряване на процедурата за активиране на селскостопанския резерв, с цел подпомагане на най-засегнатите страни, които се намират в близост до границата с Украйна. Той иска компенсация за земеделието ни в писмо до европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски и генералния директор на Главна дирекция  „Земеделие и развитие на селските райони“ на ЕК Волфганг Бурчер. Поводът за това са трудностите, пред които са изправени българските производители в резултат на прекомерния внос от Украйна.

„България е солидарна с Украйна и споделя необходимостта от безпрепятствени доставки на селскостопански и други продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, но това не следва да поставя в риск конкурентоспособността на европейските земеделски производители“, отбелязва в писмото си  министър Гечев. Той подчертава, че най-сериозните смущения се наблюдават на пазара на маслодаен слънчоглед, като интензивният внос от Украйна продължава и през 2023 г.

Също така се посочват като обезпокоителни количествата зърно, съхранявани в складовете в страната, без възможности за реализация и липса на търговия, при сериозен спад на изкупните цени.

„На фона на увеличените разходи за семена, торове, продукти за растителна защита, дизел и пр. се влошава икономическата устойчивост на стопаните, отглеждащи слънчоглед. Липсата на свежи приходи от продажби на зърно, увеличаващи се разходи за съхранение и ограничени складови възможности водят до несигурност и са много сериозно предизвикателство за нормално стартиране на пролетната кампания“, посочва Явор Гечев.

Аграрният министър информира европейските институции, че българските земеделци  вече провеждат стачни действия и настояват да бъде ограничен вносът на зърнени култури от Украйна, който буквално поставя в колапс сектора, тъй като заради него са принудени да продават продукцията си на безценица.

По неофициална информация на специализираното издание „Гласът на земеделеца“ Кризисният резерв за компенсиране на земеделците ще бъде отворен до дни като ще има пари за  България, Румъния и Полша. Очакват се  30 милиона евро за Полша, 15 милиона евро за България и 10 милиона евро за Румъния. Като на тези държави ще бъде разрешено да допълнят подпомагането с  тези суми с пари от държавния резерв.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Земеделието ни е пред колапс заради вноса на украинско зърно: земеделският министър в писмо до ЕК

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!