Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Крие 1,5 милиарда: Велико Желев вдигна сватба за 3 млн. на сина си, изпили шампанско за 400 бона


Велико Желев се обяснява пред репортерите под отчаяния поглед на адвоката си Менко Менков

Ребус с много неизвестни в предизборно време. Така най-кратко може да се обобщи изненадващия и зрелищен арест на пътно-строителен бос №1 в България Велико Желев. В началото на седмицата собственикът на „Хидрострой“ и цяло съзвездие от строителни фирми беше унизително измъкнат с белезници на ръцете посред нощите от цял отряд полицаи от бляскавия си офис на жълтите павета в София след „кокошкарско“ престъпление, пише „Уикенд“.

Формалният повод за задържането и продължилия почти 48 часа престой на Вичо Желев в арестантска килия, е жалба за побой и изнудване, подадена от бившия служител в една от фирмите му „Водстрой“ Благой Андонов.

Мъжът, който доскоро е работил като директор в отдел „Строителство“ в дружеството на варненския милиардер, твърди, че на 24 февруари около 11 часа сутринта е бил повикан в офиса на доскорошния си работодател, помещаващ се в бившата централа на ДЗИ на бул. „Цар Освободител“. Разкошната сграда беше купена само преди 2 г. от Вичо Желев срещу сумата от 11 милиона евро, платени на вдовицата на банкера Емил Кюлев – Весела.

В кабинета на Вичо Желев доскорошният му служител Благой Андонов бил принуден с побой и заплахи да направи писмени самопризнания, че е крал от фирмата и да подпише запис на заповед, че дължи 68 000 лева на „Водстрой“, за което първо Narod.bg съобщи.

На 27 февруари Велико Желев пуска жалба до прокуратурата срещу Благой Андонов. Преди това обаче пострадалият бивш служител си вади медицинско свидетелство за нанесена лека телесна повреда и пръв подава жалба в полицията и в районната софийска прокуратура. Заради това съществува хипотеза, при която олигарха може да е научил за жалбата на Благой Андонов и на свой ред да е нуснал сигнал до прокуратурата срещу него.

Делото за побой и изнудване е образувано в деня на инцидента – 24 февруари, в „условията на неотложност“. Това е единствената хипотеза, в която МВР може да започне разследване без разрешение на прокурор, научи „Уикенд”. Неотложността е оправдана с „първо действие по разследването“ – разпит на пострадалия. На следващия ден – 25 февруари, е представена медицинска документация.

От нея става ясно, че нараняванията са леки. Прокурор дава указания да се изземат записи от камери, ако има такива, както и документи. Дни по-късно прокурорите решават, че делото трябва да е за изнудване и по този начин материалите са пратени в градската прокуратура.

Така в понеделник, 6 март късно вечерта, Велико Желев беше зрелищно арестуван, а ченгета тарашиха часове наред офиса му и иззеха компютри, телефони и кашони с документи.

Мащабната акция срещу бизнесмена засегна и морския му палат в курортния комплекс „Св. св. Константин и Елена“ край Варна. Полиция заварди имението на Желев, оценявано на близо 10 милиона лева. Наскоро маститият пътищар вдигна частен кей за яхтите си, като засега не е много ясно дали всичко около частния док е законно.

Знаковият и зрелищен арест на Велико Желев породи лавина от спекулации, тъй като малцина вярват, че могъщият бизнесмен би се забъркал в подобна кокошкарска история. Твърди се, жалбата на пребития служител Благой Андонов просто е използвана като повод от МВР и прокуратурата да влязат изненадващо в офиса на милиардера и да изземат документация, свързана със строителството на магистрали, пътища и поддръжката им.

Само преди седмица регионалният министър Иван Шишков обяви, че Северната скоростна тангента на София е с 30% по-тънък слой асфалт от изискуемия.

Проектът беше изграден от фирма на Желев. Маститият пътищар е участвал като изпълнител или подизпълнител и в строежа на почти всички магистрали в България, негови фирми поддържат и зимното почистване на пътищата в половината страна. Велико Желев изгради и новия булевард „Васил Левски“ във Варна с прочутото „елипсовидно кръгово“ за над 120 милиона лева. Булевардът се наводни още при първия проливен дъжд само седмица след официалното си пускане в експлоатация и предизвика справедливия гняв на варненци.

Вичо Желев, както го наричат приятелите му, развива и бизнес за стотици милиони левове, свързан с железопътни ремонти и изграждане на релсови пътища. Запознати твърдят, че жалващия се, че е пребит от него Благой Андонов, е отговарял точно за покупката на релси от фирми подизпълнители.

„Велико Желев не може да обслужва всичките си обекти и поради тази причина наема подизпълнители. Благой Андонов е бил заподозрян, че е отклонил над 1 млн. лв. от „Водстрой“ чрез изкуствено завишаване на цената, на която подизпълнителя доставя и монтира релси.

Измамата е била установена наскоро от дясната ръка на Желев – Пламен Недев, който своевременно е докладвал на началника. Лично аз не вярвам, че Велико Желев е способен да набие когото и да е и то в офиса си – той просто не е такъв тип човек, има много възможности и начини да респектира всеки, без да прилага физическо насилие. Ако е имало побой, то той най-вероятно е извършен от охранителите му“, коментира пред „Уикенд“ бивш служител на Желев.

При излизането си от ареста в сряда по обяд, пътно-строителен бос №1 на България емоционално обяви, че най-вероятно е арестуван заради предстоящите избори.

Според думите му, подалият сигнал срещу него Благой Андонов е откраднал „много повече от 68 000 лева“ и че имал цели 44 свидетели, пред които уволненият директор писал обяснения за кражбите си. „Млад човек, а да ме продаде за 1000 лева…“, вметна някак между другото Велико Желев.

55-годишният варненски милиардер е бивш държавен служител – по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски той оглавяваше агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Впоследствие Вичо Желев стана съветник на министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов (2005-2009 г.). Малко след като напусна държавнаната служба, той привлече любопитни погледи около себе си, след като брои 300 000 евро за поръчков автомобил „Макларън“. Днес, само 15 години по-късно, автопарка на знатния пътищар конкурира този на шейха на Дубай.

Велико Желев притежава цели 3 лимузини „Ролс Ройс“, два модела на „Бентли“, няколко ферарите и ламборджинита, които обаче шофира изключително рядко.

В София Велико Желев най-често може да бъде засечен да се вози в два поръчкови „Майбах“-а с двойки в регистрационните номера, а охранителите му се придвижват в блиндирани джипове „Мепедес“ G класа.

Разправят, че Велико Желев вече избягвал да се вози в ролс-ройсите, които държал в гаража си във Варна, тъй като преди няколко години бил взет на юруш от високопоставен държавник, който се подразнил, че бизнесмена пиел фреш от кристална чаша на задната седалка, докато го возел шофьор с бели ръкавици и с представителна униформа и за наказание го лишил от няколко апетитни поръчки.

Преди 4 години Вичо Желев брои около 3 милиона лева за сватбата на сина си Виктор, която според мнозина е най-бляскавото сватбено тържество, провеждано в България през последното десетилетие.

Сватбата на сина на Велико Желев се състоя в двореца Евксиноград на 10 юни, а на тридневното тържество се стекоха общо над 1000 души. На венчавката пяха Цеца Величкович, Бобан Здравкович, Драгана Миркович, „Джипси кингс“ и още десетки български и чуждестранни изпълнители.

Твърди се, че единствената, която отклонила поканата на Велико Желев, е естрадната прима Лили Иванова, която поискала космически дори за нейните стандарти хонорар от 150 000 лева за двучасова изява. На сватбеното парти Велико Желев подари на снаха си Грета диамантена огърлица за 200 000 евро и спортен автомобил „Ферари“, а гости на венчавката си спомнят, че на банкета се изпили над 1000 бутилки шампанско „Дом Периньон“, на обща стойност около 400 000 лева!

Финансисти твърдят, че бизнес активите на Велико Желев надхвърлят 1,5 милиарда лева. През последните години баровецът строи активно и жилищни и бизнес сгради и то не само в България, а и в няколко европейски града, както и в Дубай. Дали обаче Велико Желев няма да последва нерадостната съдба на друг могъщ богаташ – Васил Божков, предстои да видим в следващите седмици и месеци.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Крие 1,5 милиарда: Велико Желев вдигна сватба за 3 млн. на сина си, изпили шампанско за 400 бона - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!