Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Марица: Българите изоставиха пазара в Одрин

Пиксабей

Българите ги няма на пазара в Одрин. Разрушителните земетресения, чийто епицентър беше Кахраманмараш в Югоизточна Турция, засегнаха дълбоко цялата страна и нейната икономика. Трусовете предизвикаха колапс и на популярния пазар Улус, в Одрин, пише "Марица". 

Тъй като някои търговци имат роднини в земетръсните зони, последния месец броят на сергиите на пазара драстично намаля. Много от тях, както и хиляди турци, направиха огромни дарения за пострадалите райони. Други отидоха да издирват своите близки и роднини. Трети се включиха в доброволните екипи в спасителните операции в югоизточната част на страната.

Цените в Одрин се изравниха с българските

Тези дни пазарът е необичайно спокоен. До скоро тържището, което се организира всеки петък в Одрин, беше център на вниманието на чуждестранни граждани и излизаше на преден план в новините с интензивността на посетителите от България и други балкански страни.

Тази седмица се видя, че пазарът е празен поради липсата и на български туристи през последните месеци. Заради продължаващите работи по строителството на линията на високоскоростния влак към България, частта за плодове и зеленчуци на пазара беше преместена.

Стойността на турската лира остана привидно стабилна, като лев се разменя за 10,26 турски лири, според БНБ. Това също направи цените на турските стоки не толкова атрактивни за българските купувачи. Междувременно обаче цените в Турция на всички стоки продължават да се покачват ежедневно. 

Поради тези причини българите вече не пазаруват толкова често от магазините и пазарите в Одрин и Лозенград.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Petel.bg - новини - Марица: Българите изоставиха пазара в Одрин

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!