Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Паника в Лондон: Последиците от фалита на SVB се разпространяват по света

Последиците от срива на Ес Ви Би (Silicon Valley Bank - SVB), 16-ата по големина банка в САЩ, започват да се разпространяват по целия свят. Драматичния фалит в петък на американската банка-майка, която се фокусира върху технологични стартъп компании, най-големият от финансовата криза през 2008 г.

Британското подразделение на SVB ще бъде обявено в неплатежоспособност. То вече е спряло да търгува и не приема нови клиенти. 

Основатели на стартъп компании са в паника заради достъпа до пари и плащанията на служителите, които са поставени под въпрос. В събота лидерите на около 180 технологични компании във Великобритания изпратиха писмо, призовавайки министъра на финансите Джереми Хънт да се намеси.

"Загубата на депозити има потенциала да осакати сектора и да върне екосистемата с 20 години назад", се казва в писмото, видяно от Bloomberg.

"Много предприятия ще бъдат изпратени в принудителна ликвидация за една нощ", пише в документа.

Обединеното кралство е само началото. SVB има клонове и в Канада, Китай, Дания, Германия, Индия, Израел и Швеция. „Тази криза ще започне в понеделник и затова ви призоваваме да я предотвратите сега“, алармират британските бизнес лидери в писмото до Джереми Хънт.

Ес Ви Би беше поставена под контрола на синдици в Калифорния късно вечерта в петък, а Федералната служба за защита на депозитите в САЩ (FDIC) обави, че ще раздаде на депозантите гарантираните депозити, които са в размер до 250 000 долара.

Хънт е провел разговор с гуверньора на Bank of England за ситуацията в събота сутринта, а по-късно през деня икономическият секретар на Министерството на финансите е организирал кръгла маса със засегнатите фирми, съобщиха от министерството.

Министерството на финансите на Обединеното кралство е започнало да анкетира стартиращи компании, като ги пита колко пари имат на депозит, какъв е приблизителният им паричен поток и какъв е достъпът им до банкови услуги в SVB и извън нея, съобщиха двама души, запознати с въпроса, като помолиха да не бъдат идентифицирани, тъй като информацията не е публична, посочват от Bloomberg. Министерството на финансите отказа да коментира проучването.

Британската асоциация за технологични стартиращи компании Coadec заяви в Twitter, че настъпва „паника“, тъй като е ясно, че сривът на SVB „може да има значително въздействие върху екосистемата на технологичните стартиращи компании в Обединеното кралство“.

 Групата каза, че се е ангажирала с „Министерството на финансите и правителството относно потенциалното въздействие“ и, че „работата е продължила по политическите опции е продължила цяла нощ“.

Основателите на стартъп компаниите очакваха с нетърпение резултатите от кръглата маса и всякаква информация за това как ще се обработват депозитите им в банката. Тоби Матър, главен изпълнителен директор на базирания в Обединеното кралство стартъп за образователен софтуер Lingumi, държи 85% от паричните средства на компанията си в SVB. Той се опита да прехвърли някои от сметките си, но в събота вечерта не беше сигурен дали това ще се получи. "Това е живот или смърт за нас", казва той. "Преди тези неща изглеждаха толкова обикновени."

Джак О'Мира, основател на лондонския стартъп за геномика Ochre Bio, прекара уикенда в неуспешни опити да прехвърли депозити от SVB.

"Ако няма правителствена намеса," казва той, "това наистина може да унищожи цяло поколение предприемачески компании."

Какво се случи?

В сряда вечер базираната в Санта Клара, Калифорния, Ес Ви Би, която е управлявана от холдинговата компания "Ес Ви Би Файненшъл груп" (SVB Financial Group) обяви, че ще търси нов капитал в размер на 2,25 млрд. долара, за да покрие голяма загуба, настъпила вследствие на продажба на дългови инструменти, припомня БТА.

До решението на банката, която инвестираше в стартиращи компании повече от 40 години и даде начална подкрепа на компании като "Сиско" (Cisco), "Бийонд Мийт" (Beyond Meat), "Шопифай" (Shopify), да обяви, че търси капитал, се стигна, след като стана ясно, че тя е продала на загуба част от облигациите (предимно американски държавни ценни книжа) и други инструменти, които държи, с цел да си осигури ликвидност и да може да посреща задълженията си да обслужва депозанти, които често са стартиращи компании в областта на технологиите, медицината и фармацията.

Продажбата на посочените по-горе активи на стойност 21 млрд. долара от дългови инструменти за общо близо 91 млрд. долара бе определена като "странна" от "Файненшъл таймс", защото според изданието Ес Ви Би е пласирала книжа, чийто матуритет още не е настъпил. В "странния" случай с Ес Ви Би данните показват, че портфолиото й в размер на 91 млрд. долара по счетоводна стойност вече се е обезценило с 15 млрд. долара вследствие на общото повишаване на лихвените проценти до 75 млрд. долара. Това автоматично е пренесено като загуба. Тази непокрита загуба е почти два пъти по-голяма от пазарната капитализация на холдинговата компания зад Ес Ви Би. 

Всичко това се случва на фона на публикации във специализираните издания в САЩ, в които се посочва, че през последните дни банката е била подложена на интензивно теглене на депозити от стартиращи компании след появила се информация за финансовото й състояние, като за кратко време са прехвърлени в други банки. Голяма част от комуникацията, че нещо не е наред с Ес Ви Би e била разпространявана в "Туитър", както и в затворени групи в други приложения.

Една част от стартиращите компании (ROKU, Camp.com), клиенти на Ес Ви Би, вече обявиха, че или няма да могат да си платят текущите задължения към персонала и доставчици, или ще го направят със закъснения, което заплашва тази банкова криза да се прехвърли и в реалния сектор.

Срив в акциите и на водещите банки

Макар и извършваща предимно специфична дейност по подкрепа на стартиращи компании, Ес Ви Би е 16-а по размер на активите в САЩ и е кредитна институция, каквито са големите играчи от Уолстрийт, Лондонското сити и западноевропейските столици. 

След новината, че Ес Ви Би търси 2,25 млрд. долара свеж капитал под формата на акции и конвертируеми облигации, акциите на редица водещи банки поевтиняха. Германската "Дойче Банк" (Deutsche Bank) понесе срив от почти 8 на сто веднага след като Ес Ви Би обяви, че търси капитал чрез продажба на нови акции и други инструменти, книжата на британската Ейч Ес Би Си (HSBC) се обезцениха с около 4,5 на сто, в САЩ тези на "Джей Пи Морган Чейс" (JP Morgan Chase) изгубиха 5,4 на сто, на "Ситигруп" (Citigroup) - над 4 процента.

Причината за тези движения може би е, че след като състоянието на портфейла на Ес Ви Ти излезе "на светло", инвеститорите се притесниха, че то може да наподобява това на по-големите банкови "акули", което ги накара да изтеглят част от капиталовложенията си в тях.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Паника в Лондон: Последиците от фалита на SVB се разпространяват по света - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!