Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Две американски банки се сринаха за 48 часа. Коя е следващата?


Снимка: The Street

Два банки в САЩ се сринаха само за два дни. Американската Silicon Valley Bank (SVB) беше затворена от регулаторите в петък, след като вложителите побързаха да изтеглят парите си на фона на притесненията за финансовото здраве на банката. Според съобщение на Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC), калифорнийските регулатори са поели контрола върху депозитите на кредитора и са прехвърлили активите на новосъздадено предприятие – Банката за гарантиране на депозитите в Санта Клара.

SVB, голяма банка за фирми с рисков капитал, се класира като 16-ия най-голям кредитор в САЩ в края на миналата година, с около 209 милиарда долара общи активи и 175,4 милиарда долара депозити. Според пазарни анализатори обаче кредиторът напоследък е подложен на натиск заради опасения от рецесия, по-високи лихви и забавяне на пазара за първични публични предлагания. Тези фактори затрудниха стартиращите фирми да наберат допълнителни парични средства и накараха компаниите да изтеглят депозитите си в SVB и подобни кредитори.

По-рано тази седмица банката обяви, че е загубила 1,8 млрд. долара от продажби на активи, направени в опит да набере капитал, за да компенсира изтичането на депозити, и планира да продаде нови акции за около 2,25 млрд. Съобщението обаче предизвика още оттегляния. В резултат на това акциите на банката се сринаха с 60% в четвъртък, а още 60% в предборсовата търговия в петък. FDIC беше принудена да се намеси и да спре продажбите, тъй като вложителите теглеха парите си в такова бързане, че несъстоятелността на банката стана неизбежна, казват пазарни експерти.

Провалът на SVB се счита за най-големия срив в банковата система на САЩ след т.нар. взаимната имплозия на Вашингтон, събитието, което предизвика финансовата криза през 2008 г. Сривът на SVB вече изпрати ударни вълни през европейските и азиатските фондови пазари, които се сринаха в петък, тъй като инвеститорите започнаха да се освобождават от американските банкови акции поради опасения за ликвидността.

Два дни по-рано крипто банката Silvergate се срина. При тази банка отидоха повечето от големите крипто фирми, защото традиционните банки не искаха да правят бизнес с тях. И това нежелание произтича от предупрежденията на регулаторите, които смятат крипто индустрията за рисков сектор.

Компанията заяви на 8 март, че възнамерява „да прекрати операциите и доброволно да ликвидира банката по организиран начин и в съответствие с приложимите регулаторни процеси“.

„В светлината на последните развития в индустрията и регулациите Silvergate вярва, че организираното прекратяване на банковите операции и доброволната ликвидация на банката е най-добрият път напред.“

Източник/ци: Две американски банки се сринаха за 48 часа. Коя е следващата?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!