Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ТОВА ЛИ Е СХЕМАТА? „Арестът“ на Велико Желев всъщност е спасяване на олигарха


На излизане от ареста олигархът разговаря с репортери под погледа на своя адвокат Менко Менков

Историческата сграда на столичния бул. „Цар Освободител“ 6 срещу Руската църква в София вероятно пази много тайни. Там, под купола с великолепната скулптура на здрава българска майка с две деца, която навремето е сложена там като символ на труда и грижата за бъдещето, днес е офисът на строителния гигант „Хидрострой“ на Велико Желев. Това е една от компаниите, които избуяха много по време на финансираната с еврофондове строителна вакханалия на ГЕРБ и ДПС през последните 12 години.

Близък до властта от години, собственик на няколко от най-големите строителни фирми и неофициален такъв на други, името на Желев стана известно за всички в понеделник вечер, след като беше арестуван за изнудване и побой на свой вече бивш служител. Твърди се, че Желев е нанесъл побой на Благой Андонов именно в офиса на жълтите павета и то пред свидетели. В сряда бизнесменът беше освободен под гаранция и отрече да е нанасял удари над въпросния служител, припомня „Капитал“.

Това веднага вдъхнови въображението на всички наблюдаващи историята, че зад този арест стоят други причини – да се укрият документи от европрокуратурата например. Макар че за това няма действителни доказателства, задържането на човек като него безспорно е изненадващо събитие – поръчките, сериозният бизнес ръст на Желев в сектор изцяло зависим от държавата и историята на неговите фирми показват, че той е част от най-приближения кръг хора около Бойко Борисов и Пеевски. С тях прокуратурата и съдът по правило не се занимават.

Aдвокатът на Желев Менко Менков нарече ситуацията „семпла битова история“, но когато е замесен човек, официално и неофициално собственик на компании с приходи за над 500 млн. лв., в нея не може да има нищо семпло.

Как се стигна до ареста

Благой Андонов е бил директор дирекция „Строителство“ в компанията на Желев – „ВДХ“, бившето „Водстрой 98“. Желев купи компанията от Иван Мирински през 2016 г.. Сделката се случи месеци след „катарзиса“ на Борисов, когато премиерът прекрати поръчки за 1.7 млрд. лв. заради подозрения в корупция и връзки на спечелили фирми с Валентин Златев.

На 24 февруари 2023 г. Андонов подава жалба в Първо районно управление към СДВР и e образувано досъдебно производство от разследващ полицай. Tогава служителят още няма медицинско, за да стане ясно какви са нараняванията му.

На 25 февруари разследващ полицай е докладвал образуваното досъдебно производство на дежурен прокурор в Софийска районна прокуратура, който пък е дал указания да се извършват разпити на свидетели, да се установят записи на заповед, разходни ордери, назначаване на съдебномедицинска експертиза и установяване на камери за видеонаблюдение на бул. „Цар Освободител“ № 6, а ако бъдат установени, да се изземат записите.

Прокуратурата се включва на ранен етап в разследването, и то доста активно. Това е важно, точно защото показва, че чадърът на Желев – имунитетът, на който се радват всички замесени в големите обществени поръчки от последните години, може би е свален. Въпросът е защо.

Според два независими източници на „Капитал“, пожелали анонимност, побой над Андонов наистина е имало, въпреки че Желев отрече това пред медии при напускане на ареста в сряда. Единият от източниците ни уточни, че служителят на ВДХ с голяма степен на вероятност е извършвал вътрешни злоупотреби и шефът му се е ядосал. Когато бившият директор във ВДХ отишъл да си взима трудовата книжка, Желев го накарал да подпише записна заповед за пари, които дължи, защото ги е присвоил. Другият ни източник потвърди и изказването на адвоката на Желев, че е имало свидетели на разговора. И Менков, и самият Желев обаче обясниха, че и хората там, и видеозаписите ще потвърдят, че побой няма.

Според източника ни обаче другите служители – ръководители на обекти, инженери, били доведени да гледат какво се случва за назидание и сега били сериозно притеснени. „Повечето са млади хора, които не помнят времената, в които ни сваляха от колите с бой“, казва източникът ни, намеквайки за времената на мутрите през 90-те.

В своя позиция ВДХ твърдят, че на 27 февруари пък са внесли свой сигнал в прокуратурата, в който твърдят, че са констатирали нарушения при своя служител.

Сигурното във всичко това е, че то се превръща в повод за следващия, шумен и важен епизод в тази история.

Епизод с акция

На 6 март вечерта Желев беше арестуван за 24 часа и започнаха обиски в офисите и жилищата му. Впоследствие прокуратурата го задържа за още 72 часа, а в сряда наблюдаващият прокурор е наложил марка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 хил. лв. и е наложил забрана за напускане на страната.

Обвинението срещу Желев е, че е принудил Благой Андонов чрез сила с удари в лицето и тялото, да поеме задължение за 68 хил. лв. чрез подписване на записни заповеди и разходни ордери.

Акцията от понеделник вечер включваше обстойни претърсвания на офиса на Желев на жълтите павета в София, както и във Варна. Арестът събуди въпроси и фантазията се развихри така, че се родиха хипотези дали той не означава друго. Някои видяха в него знак към Желев, но кой и защо подава този знак, не е ясно. Той винаги е бил в добри отношения с властта. Надълбоко се стигна и с идеята, че това е сигнал към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, до когото Желев се сочи за близък.

„Знакът“ бил предупреждение към Борисов да не формира коалиция между „Продължаваме промяната и „Демократична България“ след изборите. Тази хипотеза обаче звучи екзотично. Българската власт през последните години не е тънка игра на многопластови интриги, намеци и подаване на сигнали, а по-скоро серия от груби, прости и директни разигравания. Съответно участниците в нея приличат повече на герои от Алеко Константинов, отколкото на ученици на Макиавели.

Хипотеза с пътища

В строителния бранш вътрешната корупция е често срещано явление – случва се директори да уговарят конкретни доставчици срещу комисиона например. Затова ролята на Андонов в сюжета звучи достоверна.

Въпросът, който на пръв поглед изглежда основателен, е защо се изнасят компютри и документи по дело за лека телесна повреда и една жалба за изнудване. Теоретично между заръката на прокуратурата да обискира офисите и реалното претърсване има седмица, така че ако някой е искал да предупреди Велико Желев, е можел, за да скрие той всякакви уличаващи материали. За това обаче няма доказателства.

Особено разпространена хипотеза на коментиращите е, че документи се изземват от офисите на „Хидрострой“, за да могат да се укрият – включително от европейската прокуратура, в случай, че започне разследване по някой от проектите, които компанията е изпълнявала.

С две думи „арестът“ е „спасяване“.

Важен щрих е, че успоредно с този арест, само няколко дни по- рано, регионалният министър Иван Шишков направи инспекция на Северната скоростна тангента, която е строена от обединение с участието на фирми на Желев, включително и „Хидрострой“. Пред медии Шишков каза, че тангентата е строена с европейски пари, така че вероятно изграждането и ще бъде проверено от европрокуратурата.

С тази теория вървят и два въпроса. Трасето е завършено и е получило акт 16 през 2016 г. Най- вероятно и всички плащания са извършени през 2016 г. Европейската прокуратура може да разследва проекти след 2017 г. „Капитал“ попита министерството влиза ли тангентата в правомощията на европрокуратурата. „Проектът за Северната тангента ще бъде предаден на МВР, за да бъде разследван.

И съобразно българското и европейското законодателство ще бъде подаден сигнал към българската и европейската прокуратура. Европейската прокуратура в качеството си на наказващ орган ще прецени в нейната компетентност дали има основание да го разглежда.“ С две думи – самото регионално министерство още не е изпратило материали, камо ли да знае под чия юрисдикция попадат те.

Дори и да се стигне до разследване за злоупотреби, Желев не би носил отговорност за спестения асфалт. По веригата има други длъжностни лица, които полагат подпис върху документите и са отговорни за строителството. Експерт в строителството коментира, че той присъства като акционер или собственик, но не и като управител. Той не е и ръководител на обекта.

И третото възможно обяснение за задържането е, че Велико Желев е низвергнат или поне има конфликти с водещите лица от кръга около Борисов. Знак за това е задържането за 72 часа от прокуратурата и изобщо за активирането й.

От редица източници Желев е сочен за член на най-вътрешния кръг на бившия премиер Борисов, но това може да търпи промяна. Има поне два публично известни случая, в конфликт с хора от този кръг задейства прокуратурата – така от играта беше изхвърлен бившият собственик на КТБ Цветан Василев, подобна беше схемата и с Васил Божков.

В историята с Велико Желев, по всичко личи, прокуратурата ще продължи да бъде активна.

Несбъднати проверки

В понеделник на обяд, преди ареста на Желев, от държавното обвинение съобщиха, че главният прокурор Иван Гешев е изискал от МВР и Шишков информацията за нередности при на пътищата, като това включва Северната скоростна тангента и магистрала „Хемус“. Впрочем в прокуратурата има производство за „Хемус“ отдавна. Вътрешният министър Иван Демерджиев във вторник призова прокуратурата да търси връзка между производството, което има за „Хемус“, и настоящото за побоя.

„В края на декември миналата година ГДБОП са предали материали на прокуратурата. Оттук насетне за мен е важно да се види дали има връзка със ситуацията, която сега се огласи и образуваното производство за принуда и авансовото плащане от малко над 48 млн. лева по отношение на един от лотовете на „Хемус“, каза Демерджиев във вторник.

Той заяви, че ако има такава връзка, прокуратурата трябва да обясни каква е точно и да информира обществеността. Той обаче не уточни за какво е производството и какво престъпление би имало с този аванс, който „Хидрострой“ наистина е получила за лот 8 от „Хемус“. Лотът обаче е далеч от начало на строителство.

Покрай думите на Демерджиев, а и заради длъжността на Благой Андонов, хора от бранша коментират дали той всъщност не споделя повече на разследващите органи както преди побоя, така и след него, относно работата на компаниите на Велико Желев в сферата на пътищата. Желев твърди, че ВДХ не работи по такива проекти, а по ЖП линии, което се потвърждава от сайта на фирмата.

Кой е Велико Желев

Велико Желев е един от най-влиятелните хора в строителния бранш у нас, като бизнесът му е основно свързан с инфраструктура. Пътят му в общественото пространство започва по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски, когато е в ръководството на пътната агенция. Неговата компания „Хидрострой“ е четвъртият най-голям строител в страната с 224 млн. лв. приходи за 2021 г., като той притежава официално и неофициално редица компании. Освен че бизнесът му расте стремглаво през последното десетилетие, Желев оцелява при различна власт през годините.

Между 2001-а и 2003 г. Велико Желев е шеф на Областно пътно управление – Варна. По времето на кабинета „Сакскобургготски“ е съветник на регионалния министър Валентин Церовски, след това е назначен за зам.-шеф и шеф на Агенция „Пътища“. Бил е съветник на регионалния министър Асен Гагаузов в правителството на Тройната коалиция в периода 2005 – 2009 г. Докато е в ръководството на АПИ, Желев е сключвал договори с фирми на съпругата си, написа през 2010 г. „24 часа“. Изглежда, че прокуратурата е прекратила производството по въпроса без да е видяла нещо нередно в това.

Според одитния доклад на Сметната палата компании към края на 2020 г. от групата на Желев бяха получили 200 млн. лв. като аванси по различни договори, свързани с изграждането на „Хемус“. „Хидрострой“ конкретно имаше договори за лот 1 и лот 8 от магистралата с държавната фирма „Автомагистрали“. Собственик и на „Пътстрой ВДХ“ и е акционер в „Пътни строежи – Велико Търново“.

Трите фирми, заедно с „ВДХ“, имат 308 млн. лв. приходи за 2021 г. Освен тях обаче има три компании, за които той е сочен като скрит собственик – „Битумина Гмбх“, хасковската АБ и „Инфра експерт“, а техните приходи са още 280 млн. лв. Самият Велико Желев категорично отрича да притежава тези фирми пред „Капитал“.

Само през последните години „Хидрострой“ и свързаните с нея компании, получиха договори за пътна поддръжка и строителство по магистрала „Хемус“ близо 1.4 млрд. лв., по които по последни данни са платени близо 700 млн. лв. Сред известни проекти на фирмите му в момента са тунела под Шипка, трасето на трамвай 5 в София,

„Битумина Гмбх“ се беше сдобила с над 12 дка до парка „Заимов“ срещу 23 млн. лв. три месеца след като е взела аванс над 80 млн. лв. от „Автомагистрали“. На парцела в момента се строи жилищен комплекс Teatralna Park Residence.

Както се вижда, възходът на Желев по време на различни правителства до момента е устойчив. Сега обаче предстои да си проличи дали проблемите му с прокуратурата ще се задълбочат заради загуба на позиции сред хората, които направиха компаниите му толкова големи.

Велико Желев изнася бизнеса си в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

Източник/ци: ТОВА ЛИ Е СХЕМАТА? „Арестът“ на Велико Желев всъщност е спасяване на олигарха - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!