Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как ЦГМ краде от портфейлите на столичани?

Схемите на Центъра за градска мобилност за щавене на нищо неподозиращи столичани продължават, въпреки стотиците жалби, които на "Мария Луиза" обработват вече месеци наред след въвеждането на новите правила за превоз, тарифите и т.нар. "задължителни" валидации (които бурният обществен отпор разкара - б.р.). 

Читатели на Lupa.bg, а и ние, самите журналисти в редакцията, се убедихме, че устройствата, закупени от столичната компания за градски транспорт, са способни да крадат сумата от 1,60 лева без изобщо пътник да е уведомен за транзакцията. 

Как става това? 

Валидаторите, сделани в Русия, както разкри бившият министър на електронното управление и ексдепутат Божидар Божанов, са настроени така, че да "ловят" сигнал от дебните карти на пътниците на забележителното разстояние от 1 метър, вместо едва при непосредствено и плътно доближаване на пластиките до мястото за "гълтане" на пари от уредите, обозначено на интерфейса им.

Това означава, че на практика всеки пътник може да се раздели от джоба на дънките си, палтото си, раницата си или извадения портфейл с въпросните лев и шейсет, стига само да се позавърти около валидаторите, за да е сигурно, че ще прихванат сигнала от него. 

Изненадата няма как да се установи в реално време, а едва през нощта, когато се извършва осчетоводяването на закупените през деня брой карти и валидирането им през ЦГМ. Така единствената опция пред обраните е да жалят в централата на ЦГМ и да губят време да доказват, че са били окрадени чрез въпросните устройства.  

Редакцията на Lupa.bg ще изпрати серия запитвания и до Центъра, и до принципала му - Столичната община, за да научи

как така валидаторите успяват да се сдобият със сигналите от кредитните карти без възможност за каквато и да е оторизация на транзакциите и на какво основание софтуерът е настроен така, че "дърпането" на пари да става на сериозно разстояние от самите апарати.

Източник/ци: Как ЦГМ краде от портфейлите на столичани? - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!