Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Украйна: Обвиненията за атената срещу „Северен поток“ са комплимент за нашите спецчасти, но не сме ние


Теч на газ от "Северен поток 2" в Балтийско море след атентата на 28 септември 2022 г. Снимка: Шведската брегова охрана

Киев няма нищо общо със саботажа на газопроводите „Северен поток“, заяви министърът на отбраната на Украйна в отговор на статии в медиите, обвиняващи за експлозиите в Балтийско море от миналия септември „проукраинска“ група.

„За мен това е малко странна история,“ отговори Алексей Резников след пристигането си на неформална среща на министрите на отбраната на ЕС в Стокхолм.

„Тази история няма нищо общо с нас“, каза той, изразявайки увереност, че „разследването на официалните власти ще опише всеки детайл“ от случилото се.

Твърденията за украинско участие в саботажа са „като комплимент за нашите специални сили, но това не е наша дейност“, добави министърът.

Журналистите попитаха Резников дали е загрижен, че последните съобщения в медиите могат да доведат до намаляване на подкрепата на ЕС за Киев на фона на конфликта с Москва. „Не, не съм загрижен. Всичко ще бъде наред“, каза той.

Във вторник „Ню Йорк таймс“ съобщи, позовавайки се на анонимни американски служители и нови разузнавателни данни, че „проукраинска група“ може да стои зад атаката срещу  газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“, които бяха построени, за да доставят руски газ в Европа през Германия. Анонимните източници на американския вестник подчертават, че „в саботажа не са замесени американски или британски граждани“.

Няколко часа по-късно няколко германски издания съобщиха, че следователите в страната, разследващи взривовете в „Северен поток“, са открили, че яхта, за която се твърди, че е използвана при нападението, е принадлежала на полска фирма, собственост на двама украинци.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков определи статиите в американските и германските медии като „координирана медийна измамна кампания“, целяща да отклони вниманието от действителните „организатори“ на саботажа.

Миналия месец легендарният американски журналист Сиймур Хърш, носител на „Пулицър“ публикува детайлно разследване как американски водолази са поставили експлозивите на газопроводите, а Норевегия ги е задействала.

Източник/ци: Украйна: Обвиненията за атената срещу „Северен поток“ са комплимент за нашите спецчасти, но не сме ние

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!