Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Призракът на глада. Как Европа си плаща за

Във Великобритания цените на зеленчуците са се учетворили и има сериозен дефицит. Най-големите вериги супермаркети са принудени да ограничават продажбите. Съюзът на фермерите призовава властите да подкрепят енергоемките сектори на земеделието. И правителството предлага на населението да премине към кореноплодни култури.

Изстрел в крака

Три краставици, домата или чушки в една ръка - като в първите следвоенни години. С ограничения се продават и марули, броколи, карфиол, малини. Правителството обяснява: това се дължи на неочаквано застудяване в Испания и Мароко.

Хората обаче виждат причините за всички беди в недалновидната политика на Лондон: първо - Брекзит, сега - отказът от руски енергийни ресурси. Тарифите за електроенергия се увеличиха няколко пъти, оранжериите са твърде скъпи. Но в отговор на призивите на фермерите за подкрепа министърът на околната среда Тереза Кофи каза, че „не може да контролира времето в Испания“ и посъветва да се заменят марулята и доматите с ряпа и други кореноплодни зеленчуци. Според нея дефицитът ще се проточи месец.

За тези, които нямат достатъчно пари за храна, тя предлага да работят повече. „Един от най-добрите начини за увеличаване на доходите е да работите няколко допълнителни часа, да подобрите уменията си“, каза министърът.

Председателят на Националния съюз на фермерите Минит Бътърс предупреждава, че несериозното отношение към селското стопанство ще доведе до забавяне на икономиката. Оттеглянето от ЕС направи нерентабилни доставките на храни за Великобритания. Камионите не могат да бъдат натоварени с местни стоки, както преди, и са принудени да се връщат празни. Страната е твърде зависима от вноса, продоволствената сигурност е застрашена.

Според директора на Британската асоциация на производителите Джак Уорд затрудненията са причинени от инфлацията. Токът и труда поскъпнаха, оранжериите фалират. Освен това се намалява гамата от отглеждани продукти.

Нов лукс

Въпреки че няма дефицит в континентални страни като Испания или Франция, цените също са скочили.

Директорът на Фонда за енергийно развитие Сергей Пикин обръща внимание, че всичко е наред с енергийните ресурси в ЕС, все още има достатъчно запаси от ВПГ. Проблемът е в тарифите. „Във Великобритания не се доставя руски газ. Нефтът и петролните продукти се купуват от трети страни. По-специално Индия. Сложното транспортно рамо, разбира се, засяга крайния потребител“, обяснява той.

Що се отнася до зеленчуците, доставките от Китай биха били по-евтини. "Но това е пълно преструктуриране на логистиката. Мисля, че британското правителство е в състояние да помогне на своите фермери. Въпросът е дали да се харчат за отбрана или за земеделие", казва Пикин.

Независимият експерт Леонид Хазанов припомня, че Лондон многократно е обявявал подкрепа за националното земеделие, но са предприети малко конкретни стъпки. Миналата година беше разрешено използването на нетоксични пестициди при сеитбата на захарно цвекло. Въпреки това повишените мита върху вноса на минерални торове не са отменени, въпреки че фермерите страдат поради високата цена на агрохимикалите. А високите цени на газа не позволяват напълно да се осигури вътрешното производство на минерални торове, птицевъдството и другите енергоемки отрасли.

И, разбира се, угаждането на Украйна е в основата на всичко. Полските фермери организираха протест срещу вноса на украинско зърно - нискокачественият и евтин продукт ги постави на ръба на разорението. Те не могат да продадат собствената си пшеница дори за една трета от това, което е било по време на жътвата. Въпреки това Европейската комисия удължи експортните отстъпки за Киев с още една година.

Бъдещи перспективи

Има идея хранителната криза да се облекчи с преработени продукти от насекоми. Във Варшава супермаркетите предлагат щурци от финландската компания “Грид”. Под формата на брашно. Има и миксове за фалафели, спагети болонезе и сладкиши. В ЕС щурците, червеите и ларвите на молци са разрешени като протеинова добавка вместо месо. Предполага се, че това ще намали емисиите на азот от животновъдството.

Прахът от насекоми се смесва със зърнени блокчета, черен дроб, паста. Това изисква специално етикетиране, тъй като са възможни алергии. Проучванията обаче показват, че европейците никак не са доволни от подобна храна. Британският вестник “Експрес” съобщава, че дори сред най-лоялната група - на възраст от 18 до 24 години - не повече от 49% са готови да опитат насекоми. В категорията над 65 години - едва 26%.

„Не трябва да очаквате, че храната от насекоми ще бъде повсеместна във Великобритания и други европейски страни“, казва Леонид Хазанов. Според него населението не е психологически готово за това и ферми за отглеждане на висококалорични насекоми няма да се появят бързо - този бизнес е не по-малко скъп от птиците или добитъка.

„Ряпата също няма да замени обичайните зеленчуци, колкото и да иска министърът на околната среда: все пак това е доста специфична кореноплодна култура, не се препоръчва при заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб или бъбреците“, допълва експертът.

Бездействието на властите ще доведе до големи проблеми: ускорено намаляване на посевните площи, намаляване на реколтата, разоряване на фермерите и по-нататъшно покачване на цените.

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: Призракът на глада. Как Европа си плаща за антируските санкции - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!