Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иран откри второто по големина находище на литий в света

Иран откри един от най-големите запаси от литий в света, съобщиха иранските медии. Според високопоставен служител на иранското министерство на промишлеността, мините и търговията литиевото находище може да съдържа около 8,5 милиона метрични тона, готови за добив, което би го направило едно от най-големите световни находища.

В момента Чили е вторият по големина производител на литий през 2022 г. с около 39 000 тона. Резервите на страната са най-големите в света, с 9,3 милиона тона. Досега се твърдеше, че вторите по големина резерви са в Австралия, с 3,8 млн. тона.

Ебрахим Али Молабейги, ръководител на изследователския отдел на министерството на промишлеността, заяви, че повече запаси от литиева руда могат да бъдат открити в Хамедан, регион с големи глинени находища.

Освен това той се надява, че Иран ще намери рентабилен начин за извличане на материала поради нарастващото търсене на световните пазари.

„В днешния свят този стратегически и ценен метал е от голямо значение за напредъка на технологиите“, каза Молабейги.

„Този минерал обикновено се открива в глинен район, което прави открития резерв уникален в цялата страна“, добави той.

Индексът на цените на лития се е увеличил със 182,6% на годишна база към средата на декември 2022 г., според Benchmark Mineral Intelligence.

Междувременно S&P Global предупреди за глобален недостиг на литий още през 2024 г. поради нарастващото търсене. Компанията твърди, че настоящите 53 проекта за добив на литий, струващи около 37,8 милиарда долара годишно, все още няма да могат да отговорят на глобалното търсене, дори ако агресивно се развият от дефицит от 605 000 тона до 2030 г.

Източник/ци: Иран откри второто по големина находище на литий в света - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!