Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Narod.bg: Чиста кражба: Петричкият кмет от ГЕРБ Димитър Бръчков вдигна „златна ограда“ за 280 000 лв. (СНИМКИ + ДОКУМЕНТИ)


"Шефе, направих златна ограда, има и за чекмеджетата", е възможният прочит на този кадър

Петричкият градоначалник от хунтата ГЕРБ Димитър Бръчков лъсна в поредна престъпна схема, осветлена от източници на Narod.bg от Югозапада. Кметът, любител на благите обществени поръчки с пари на ЕС и общината, се оказа главен герой в нова машинация – строеж на „златна ограда“ на градския парк с дублиране на дейности, фиктивна работа и завишени цени, чиято стойност в крайна сметка е наистина впечатляваща – 279 000 лева с ДДС.

И едно уточнение – тази т.нар. ограда вече се руши…

Информаторът на Narod.bg, запознат детайлно с начините на работа на Димитър Бръчков, предостави и документи, които редакцията ще подаде като сигнал до българския офис на Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши, която да накара нашенското държавно обвинение да направи детайлна проверка и на тази врътка на ГЕРБ с европейски пари.

Бърз прочит на схемата показва, че става дума за две обществени поръчки – едната от 2018-а, другата от 2020-а. Първата е за изграждане на градския парк по договор №47/16.04.2018 за  възлагане на обществена поръчка за строителство №BG16RFOP001-1.035-0001-C01-S-01 с предмет „ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СМР ПО ПРОЕКТ „ПОДОБРЯВАНЕ НА ГРАДСКА СРЕДА В УПИ XXV, КВ.53, ОТРЕДЕН ЗА ГРАДСКИ ПАРК”.


Градският парк + оградата струват 3 652 146 лева без ДДС, каква част от сумата е потънала в дублирани дейности, да кажат прокурорите на Лаура Кьовеши

Контрактът е сключен между община Петрич и Обединение „БГ-КО-Петрич” ДЗЗД и е на стойност 4 382 575.20 лева с ДДС.

Съгласно договора в предмета на поръчката са залегнали, освен всичко друго, и дейности в следните позиции:

77. Демонтаж на ажурна метална ограда – 390 м

78. Демонтаж на метални оградни пана – 630 м

79. Разрушаване плътна ст.б. част на ограда – 112,25м³

256. Шапка от обработени плочи от гнайс с деб. до 4 см. – 39,5м²

257. Облицовка на стени – гнайс с деб. до 2,5см на метална мрежа –86,5 м²

258. Цим. хастар под камък с дебелина 2см. – 126 м²

260. Временна метална ограда с PVC покритие и h=2,2 м за сп. зала – 120 м

262. Шапка от дялан гнайс с дебелина до 4см. – 13,75 м²

Т.е., още през 2017-а е решено фирмата изпълнител да извърши огромна по обем работа по оградата на парка. Да, но не – нищо от описаното не е извършено, въпреки че 4,4 млн. лева за отишли „по предназначение“.

Проектната документация е одобрена и заверена на 29.07.2016 г. от главен архитект на община Петрич (тогава арх. Владимир Митрев) и лично съгласувана и подписана от Димитър Бръчков като възложител за Община Петрич, подпечатана с печат КМЕТ 15 и въз основа на нея е изготвена обществената поръчка и съответно сключен договора за изпълнението – пак подписан лично от кмета на общината.

Линк към поръчката: https://petrich.imeon.bg/frmAOP.aspx?FmPCYiznRKI%3d=vecu%2b5nUt7o%3d

Както се казва, апетитът идва с яденето – след „успешната“ за нечии банкови сметки обществена поръчка идва втората – специално за изграждане на ограда на парка, основната работа по която би трябвало да е вече свършена още през 2018-а.


„Златната ограда“ е направена „супер качествено“ – вече се руши

В сайта на община Петрич на 27 януари 2020-а е публикувана обществена поръчка с наименование: „Инженеринг – проектиране, авторски надзор и изпълнение на строително – монтажни работи на обект: „Ограда на УПИ XLIV, кв.53 – отреден за градски парк”, гр. Петрич“ и с прогнозна стойност 232500.00 лв. без ДДС или  279000лв. с ДДС.

В техническото задание, съставено от главния инженер на Община Петрич Николай Попов, е описано следното:

Предмет на настоящата обществена поръчка е проектирането и изпълнение на обект: „Ограда на УПИ XLIV, кв.53 – отреден за градски парк”, гр. Петрич. УПИ XLIV, кв.53 отреден за „градски парк“, е с приблизителна площ 54 000 кв.м.

Обектът представлява съществуваща ограда от масивна каменна зидария и ламаринени листи със свързващи междинни елементи – колони с височина 2 м.

Същата е била изградена за укрепване на земните маси и за ограждане на имота на бившето гранично поделение. В момента състоянието на оградата е изключително лошо. След дългата експлоатация в отделни участъци се наблюдава отклонение от вертикалата в резултат от слягането й. В някои участъци стената е прекъсната вследствие на слягането, като липсват каменни блокове под нивото на тротоара на улицата, а в други участъци е компрометирана горната част на оградата (короната) и се нуждае от укрепване.

Ламаринените листове е необходимо да се премахнат, т.к. са силно наклонени и корозирали, и са предпоставка за причиняване на вреда на преминаващите хора. (както се вижда от приложения снимков материал въпросната ограда не е КАМЕННА и състоянието й не ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЛОШО. До неотдавна района бе част от действащо ГПУ и всичко в него бе поддържано на необходимото ниво, б.ред.).

Така описан, предмет на поръчката явно е цялата ограда на парцела, отреден за градски парк.

В количествено стойностната сметка към въпросната поръчка вероятно изготвена от същия инж. Попов са заложени следните дейности:

– Демонтаж и извозване на оградни пана;

– Разбиване и извозване бетонова ограда (нали беше каменна? б.ред.)

– Доставка и монтаж на ограда от плетена мрежа с изкуствена трева  H=2,00м; и дължина L=418,00м, вкл. стълбове, скоби, капачки за стълбове, диагонали, стоманено въже;

– Доставка и монтаж на ограда от предварително поцинковани и прахово боядисани профили и пана с размери H=1,80м/1,50м и дължина L=288,00м, вкл. оградно пано, ограден стълб, капачета, фиксатори, анкери;

– Доставка и монтаж на два броя портални врати с приблизителни размери L=6,00м/ H=2,00м; Направа облицовка с оформен камък(гнайс), вкл. доставка и полагане на бетонови шапки с дължина L=288,00м.

Освен, че изведнъж оградата стана бетонова, остава неясно как са определени дължините на мрежата и паната, които трябва да се поставят?

Единствения „допуснат” участник ДЗЗД „ФЕНСИС 2020” печели безапелационно с предложена цена от 232 400.00 без ДДС или 278 880.00 с ДДС.

Кметът на община Петрич Димитър Бръчков подписва договора за възлагане на обществената поръчка на 01.04.2020 г.

Линк към поръчката:

091„Инженеринг – проектиране, авторски надзор и изпълнение на строително – монтажни работи на обект: „Ограда на УПИ XLIV, кв.53 – отреден за градски парк”, гр. Петрич“

И тук схемаджиите в общината се дънят зловещо – предложенията на ДЗЗД „ФЕНСИС 2020“ са на бланки на…. община Петрич?!

Дали това е неволно признание, че поръчката е нагласена за конкретен кандидат и че всичко е подготвено от екипа на кмета от ГЕРБ Димитър Бръчков, или просто много са бързали да усвоят парите, за да грейне „златната ограда“ в сърцето на Петрич? Очаквайте ВТОРА ЧАСТ на порочната схема, готова за прокурор, за да разберете как оградата се оказа 8 пъти по-скъпа от реалната й пазарна стойност.

Източник/ци: Чиста кражба в Narod.bg: Петричкият кмет от ГЕРБ Димитър Бръчков вдигна „златна ограда“ за 280 000 лв. (СНИМКИ + ДОКУМЕНТИ) ПЪРВА ЧАСТ - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!