Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ГЕРБ в паника: Лаура Кьовеши търси 1 милиард лева, откраднати с обществени поръчки и ДДС

ГЕРБ е в паника – Европейската прокуратура разследва 143 възможни измами с европейски средства или ДДС в България за общо 495.3 млн. евро (над 968 млн. лв.), става ясно от публикуван в сряда доклад на институцията, водена от Лаура Кьовеши.

101 от разследванията са започнати през миналата година, като три от тях се водят за измами с ДДС на стойност 2.6 млн. евро.

Българските дела са 0.09% от работата на европейската прокуратура в общо 22 от 27-те европейски държави, но делът на разкритите през миналата година е почти 12% от разкритите през 2022 г. разследвания на европейската прокуратура.

Иззети са незаконно придобити активи за 6.5 млн. евро.

От доклада на Кьовеши става ясно, че през миналата година в България е повдигнато само едно обвинение от 87 в останалите държави и е издадена само една присъда от общо 20 окончателни съдебни решения в ЕС.

Отказ за образуване на дело е направен в 11 от случаите, разследвани в България от общо 59 закрити разследвания в ЕС. 25 случая са пренасочени към българската прокуратура.

Сред видовете престъпления, разследвани от европейските прокурори в България спрямо тези, водени в Европа, прави впечатление високият процент на случаите на корупция – 16 от общо 87.

Други измами, които са обект на интерес от службата на Кьовеши са 94 измами с европейски фондове за проекти, които не изискват обществени поръчки, 45 обществени поръчки, 11 случая на неправилно похарчени европейски средства, 4 случая на ДДС измами и три за пране на пари.

Тенденцията в България не се различава от тази в ЕС като цяло, като разследваните злоупотреби с европейски пари, които не са минали през търгове, е най-висок – 679 разследвания, 236 данъчни измами, 224 обществени поръчки и 116 дела за пране на пари.

Статистиката, представена от европейската прокуратура показва, че най-често обект на злоупотреба са европейските фондове за развитие на селските региони и тези за регионално развитие, следвани от социалните програми и изследователските проекти.

Подобно е съотношението и в България, където се разследват 42 случая на възможни злоупотреби с пари от фонда за развитие на селските региони, 25 за регионално развитие и 14 проекта, свързани със социалните фондове.

Сред българските дела на Кьовеши има 6 потенциални измами в образованието, 4 в транспорта и по два изследователски и екологични проекта. Прави впечатление, че въпреки големите суми, давани от ЕС за устройване на бежанците и за отбрана и сигурност и в двете области има само по едно започнато през 2022 г. разследване.

През миналата година европейската прокуратура е обработила 3318 сигнала за престъпления и е открила 865 разследвания, заедно с по-рано отворени дела общият брой на активните разследвания е 1117 с прогнозни щети за 14.1 милиарда евро.

16.5% от активните разследвания са свързани с измама с ДДС, но представляват 47% от прогнозните щети (6.7 милиарда евро), съобщават от службата в Люксембург. Издадени са разпореждания за изземане на имущество за 359.1 милиона евро.

„Година и половина след началото на нашите дейности потенциалът на европейската прокуратура не може да бъде игнориран.

През 2022 г. ние демонстрирахме, че европейската прокуратура има безпрецедентен капацитет за идентифициране и проследяване на финансови потоци и непрозрачни правни договорености“, заявява Кьовеши, за която в момента работят 114 европейски прокурори в 22 държави.

Източник/ци: ГЕРБ в паника: Лаура Кьовеши търси 1 милиард лева, откраднати с обществени поръчки и ДДС - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!