Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нулевокалоричният подсладител е свързан с инфаркт и инсулт: Проучване

Според ново проучване заместител на захарта, наречен еритритол, който се използва за подслаждане на стевия, плод на монах и кето продукти с намалено съдържание на захар, е свързан с образуването на кръвни съсиреци, инсулт, инфаркт и смърт.

"Степента на риска не е малка", казва водещият автор на изследването д-р Стенли Хейзън, директор на Центъра за сърдечносъдова диагностика и превенция в Изследователския институт "Лернер" към клиниката в Кливланд.

Според проучването, публикувано в списание Nature Medicine, хората със съществуващи рискови фактори за сърдечни заболявания, като диабет, са два пъти по-застрашени от инфаркт или инсулт, ако имат най-високи нива на еритритол в кръвта.

"Ако нивото на еритритол в кръвта ви е в горните 25% в сравнение с долните 25%, рискът от инфаркт и инсулт е около два пъти по-висок. То е равностойно на най-силните сърдечни рискови фактори като диабета", казва Хейзън.

Допълнителни лабораторни изследвания и изследвания върху животни, представени в статията, разкриват, че еритритолът изглежда е причинил по-лесно съсирване на кръвните плочици. Съсиреците могат да се откъснат и да стигнат до сърцето, предизвиквайки инфаркт, или до мозъка, предизвиквайки инсулт.

"Това със сигурност бие тревога", казва д-р Андрю Фрийман, директор на отдела за превенция на сърдечносъдови заболявания и уелнес в National Jewish Health, болница в Денвър, който не е участвал в изследването.

"Изглежда, че употребата на еритритол крие риск от съсирване на кръвта", казва Фрийман. "Очевидно са необходими допълнителни изследвания, но от предпазливост засега е разумно да ограничите еритритола в диетата си. "

В отговор на проучването Съветът за контрол на калориите, браншова асоциация, заяви пред CNN, че

Американските медии лъжат според половината от американците: Gallup

"резултатите от това проучване противоречат на десетилетията научни изследвания, които показват, че подсладителите с намалено съдържание на калории като еритритола са безопасни, което се доказва от глобалните регулаторни разрешения за използването им в храни и напитки", заяви Робърт Ранкин, изпълнителен директор на Съвета, в имейл.

Резултатите "не бива да се екстраполират към общото население, тъй като участниците в интервенцията вече са били с повишен риск от сърдечносъдови инциденти", казва Ранкин.

Европейската асоциация на производителите на полиоли отказа да коментира, като заяви, че не е разгледала проучването.

Източник/ци: Нулевокалоричният подсладител е свързан с инфаркт и инсулт: Проучване | | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!