Следвайте "Буднаера" в Телеграм

България се готви да подкрепи скандално пандемично споразумение, даващо огромна власт на СЗО

Автор: Божидар БОЖКОВ, flagman.bg

В САЩ вдигнаха тревога срещу него, у нас дискусии няма

Следващата седмица Световната здравна организация събира в Швейцария страните членки, за да им представи „проект за ново пандемично споразумение“, както е обявен в официалните документи на СЗО. Идеята му, от достъпните засега материали, е да се делегира огромна власт в ръцете на здравната организация, която във времена на обявени от нея глобални пандемии да я превърне в световно правителство. Документът засега само ще бъде разглеждан и одобрен, а окончателното му подписване трябва да се случи през 2024 година – тромавостта е една от отличителните черти на бюрократични организации като СЗО.

Въпреки че срещата е официално обявена за 27 февруари, делегациите вече заседават, както се разбира от изявление на генералния директор на СЗО Тедрос Гебрейесус, направено на 21 февруари.

Новото пандемично споразумение, според черновата му, трябва да бъде „правно обвързващо“ за всичките 194 държави членки. То ще даде на СЗО правомощия, след като по свое усмотрение е обявила пандемия, да подчинява здравния дневен ред във всички държави на - както пише в текста - „централната роля на СЗО като ръководен и координиращ орган в международните здравни дейности“ и по-конкретно в области като „затваряния на градове и държави, лечения, вериги за медицински доставки и контрол“. Забележително е, че това споразумение ще делегира в ръцете на СЗО и цензурни функции, които нямат нищо общо с основните принципи, на които е основана организацията. В проекта пише, че когато СЗО обяви пандемия, държавите членки предоставят на организацията правото „да следи за дезинформация и фалшиви новини“. Кой точно орган, избран на какъв точно принцип, ще определя кои новини са фалшиви и кое точно е дезинформация в проекта не е посочено.

В редица страни по света текстовете вече предизвикаха бурни възмущения. В Съединените щати например 17 народни представители, начело със старши сенатора от Републиканската партия Рон Джонсън, внесоха на 15 февруари в Сената на САЩ „Закон за неодобрение на новото пандемично споразумение на СЗО“. В него пише, че това споразумение следва да се счита за международен договор, поради което е необходимо съгласието на квалифицирано мнозинство от две трети, или 67 сенатори, за да влезе в сила. Горната камара на американския конгрес в момента се контролира от демократите, но те нямат там пълно мнозинство, поради което, ако проектозаконът на Джонсън бъде приет, пандемичното споразумение няма как да бъде прието за територията на САЩ.

Рон Джонсън 

„СЗО, заедно с нашите федерални здравни агенции, се провали гръмко в действията около ковид-19, заяви сенатор Джонсън при внасянето на законопроекта. - Този провал не трябва да бъде възнаграден с нов международен договор, който би увеличил властта на СЗО за сметка на американския суверенитет.“
За разлика от САЩ, в България скандалните текстове на новото споразумение не предизвикват никакви вълнения – нито сред служебните управляващи, нито сред партиите, канещи се да участват в извънредните избори.

Здравният министър д-р Асен Меджидиев (на преден план) предпочете да премълчи позицията на България за споразумението

Улисано в агресивна кампания за замяната на българския лев с евро, правителството на президента Румен Радев дори не е съобщило, че утре страната ни се гласи да подкрепи подобни идеи. Прес отдела на здравното министерство не е публикувал нито едно съобщение за предстоящата среща в Швейцария. Не става ясно нито каква е позицията на България за проекта за пандемично споразумение, нито кои лица ще участват на заседанията в предстоящата седмица, нито техните гледни точки.

Източник/ци: България се готви да подкрепи скандално пандемично споразумение, даващо огромна власт на СЗО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!