Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бежанците ни намерили цаката, брадати „деца“ събират в България семействата си от Афганистан

Автор: Михаил ДИМИТРОВ, flagman.bg

Хората без документи лъжат, че са на 16 години, за да могат да доведат легално близките си, обясни Мажд Алгафари

Афганистанските мигранти ни намериха цаката. Те се възползваха от законите ни и намериха начин как по легален начин да дойдат в страната ни без да плащат хиляди евро на трафикантите. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ журналистът и преводач Мажд Алгафари.

Много от заловените мигранти са над 18, но тъй като нямат документи, твърдят, че са на 16 или на 17, макар че са с бради и с мустаци, добави той.

„В момента, в който го заловят, пуска молба за събиране със семейството и за 500 евро с автобуси и такси цялото му семейство пристига тук от лагерите в Турция. Иначе на всеки един ще му струва по 3-4 хиляди евро оттам до България“, обясни Алгафари. 

“Защо са под 18-годишни? Като се тръгне от Афганистан до Германия маршрутът струва 10 000 евро на човек. Едно семейство около седем души нямам как да си позволи 70 000 евро, за да стигнат до Европа. Поради тази причина те изпращат свой представител и докъдето стигне в Европа. В момента, в които е заловен, той има право да поиска да се събере със семейството си“, уточни той. 

„На тях им се издават визи и пристигат легално. Това е основната причина мигрантите да са млади”, добави арабистът. 

„Колко наркотици влизат в България? Каква част от тях задържаме? Същото е и с хората. Каква част от тези хора, които стигат до Западна Европа, минават през страната ни? Борбата с трафика на хора е точно както с наркотиците. Почти абсурдна е. Организираната престъпност ни изпревари в пъти. Само докато ги стигнем, те вече са минали 10 км преди нас“, подчерта той.

Бившият главен секретар на МВР проф. Николай Радулов пък разкри, че натискът към границата ни се е увеличил заради земетресенията в Турция. 

“Наблюдаваме една тенденция на развитие на тази мигрантска вълна. Това е обяснимо и си има причини - земетресението в Турция и затягането на режима в Афганистан“, добави той. 

„През последните два месеца мигрантите от Афганистан са били в лагери в Турция. Сега заради земетресението средствата се разпределят към пострадалите. Там лагерите са неглижирани, а най-вероятно бежанците са над 4 милиона”,  подчерта експертът по национална сигурност.

„Ако искаме да разберем какво се случва, трябва да направим едно сравнение между официалните данни, а те са за около 164 000 отблъснати. Тези, които са стигнали до Западна Европа – Германия, Франция и Австрия, са се появили от никъде като с парашут. При разпити обаче казват, че са минали през страната ни. Това са около 450 000 души. Това, което сме си говорили, че латентната престъпност е около 2/3 от регистрираната, важи и за мигрантската вълна“, коментира той.

Бившият началник на „Охранителна полиция“ в СДВР и ексдиректор на Национална служба „Гранична полиция“ Валери Григоров пък заяви, че много малка част от преминалите мигранти през границата са тези, за които ние разбираме. 

“Катастрофата е поводът, за да видим, че го има този случай. Във всички останали е много категорично и показателно, че Министерството на вътрешните работи и “Гранична полиция” няма ресурсите, техническата осигуреност и възможностите да владее оперативната обстановка в района на границата. Това е голям проблем, който не се осъзнава последните 10 години”, добави той.

Григоров подчерта, че министър Иван Демеджиев е направил много висока оценка за ръководството на „Гранична полиция“. “С голямо самодоволство, той неглижира една много сериозна част от рисковете, които се генерират на границата при преминаването на тази категория лица”, коментира той.

„Балоните, които свалят в САЩ и Канада, са евтино средство за наблюдение. Такива бихме могли да използваме, за да може когато се забележи голяма група от хора, веднага дежурен екип да стигне до мястото и да не допусне да пресекат границата. Вероятно обаче ние ще правим пътя по нашата страна на границата по същите принципи, по които строим магистралите, т.е. ще струва 30-40 пъти повече. Парите ще изчезнат и няма да има път“, прогнозира проф. Николай Радулов.

„При първите смъртни случаи с граничарите питахме кой ще поеме отговорност. Шефът на „Гранична полиция“ подаде оставка. Сега аз пак питам кой ще поеме отговорност. Вече над 30 човека са загинали“, каза още той.

Източник/ци: Бежанците ни намерили цаката, брадати деца събират в България семействата си от Афганистан

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!