България може да даде реакторите за АЕЦ „Белене“ на Украйна


Министърът на енергетиката Росен Христов и украинският му колега Герман Галущенко на срещата им в Стокхолм.

В Стокхолм министърът на енергетиката Росен Христов и украинският му колега Герман Галущенко са обсъждали възможността България да предостави руското оборудване за АЕЦ „Белене“ на Украйна. Това е станало на двустранна среща по време на неформалното заседание на Съвета на ЕС по „Транспорт, телекомуникации и енергетика“.

От съобщението на енергийното министерство от днес става ясно че Христов и Галущенко са обсъдили „и възможността за сътрудничество в ядрената енергетика, включително използване на руското оборудване за АЕЦ „Белене“ в Украйна. Въпросът ще бъде детайлно проучен, като за целта украинската страна ще изпрати технически екип в България“.

Христов е обяснил също и позицията на страната ни по въпроса за санкциите в ядрената енергетика срещу Русия. „Въпреки че диверсифицирахме доставките на свежо ядрено гориво, все още имаме зависимост по други аспекти, като части и информационни услуги, за дейността на АЕЦ „Козлодуй“ с Русия“, е казал още Христов. По думите му санкции сега биха застрашили работата на българската централа. България работи системно и усилено, за да получи пълна независимост и сигурност на всички доставки и услуги за атомната ни електроцентрала.

Той е отправил покана към Украйна да се включи в инициативата за проучване на газовия пазар в страните от Югоизточна и Централна Европа. Целта е всяка държави да даде информация за нужното й количество газ, както и за възможностите на инфраструктурата й за пренос.

Министър Христов е разказал за усилията и постиженията на България за последните 6 месеца свързани с диверсификацията на доставките на газ подчертавайки пускането на интерконектора с Гърция, сключеното споразумение с Турция, договорения капацитет на терминала в Александруполис, новостроящата се газова връзка България – Сърбия, както и нуждата от увеличаване на капацитета на част от съществуващата инфраструктура.

Според него анализът на регионалния газов пазар ще покаже къде е необходимо да се направят инвестиции в инфраструктурата, така че да има максимална възвръщаемост, както и каква диверсификация на доставките може да се постигне. „Предлагаме Украйна да се присъедини към нас, за да може да има сигурност на доставките от алтернативни източници“, е заявил Христов.

От своя страна министърът на енергетиката на Украйна е „оценил идеята като изключително добра“. „Това е много важен въпрос за нас, затова ще се присъединим към проучването“, е заявил Галущенко, цитиран от министерството на енергетиката.

Източник/ци: България може да даде реакторите за АЕЦ „Белене“ на Украйна - Обективно

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!