Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как се назначава престъпник под шапката на Министерството на икономиката?

Измамник с дела за над половин милион "кацна" в държавната администрация

Пореден скандал с политически привкус тресе ключово държавно дружество под шапката на Министерството на икономиката. Оказва се, че с апетитен висок пост в Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ), за чиито рокади вече ви информирахме – в Управителния и Надзорния съвет на държавното предприятие, се е сдобил… престъпник, съобщава в последния си брой в. "Уикенд".

Бандит с няколко висящи дела и запори за над половин милион лева през годините, е заел мястото на дългогодишен кадър с безупречна репутация, който е бил уволнен напълно незаконно.  

А за случая репортерите, разследващи го, са научили чрез сигнал и възбуждане на дело в Комисията за защита от дискриминация. Което всъщност е поредното, с което екипът на доц. Ана Джумалиева ще се занимава по линия на БАЕЗ в последните 2 години.  

Как се стига до абсурдната ситуация и изглеждащото на пръв поглед невъзможно назначение на осъждан от български магистрати?  

В края на миналата година началникът на административния отдел на БАЕЗ, по това време на длъжността си шеста поредна година, внася молба до ръководството за отпуск до тогавашните изпълнителни директори Веселин Рашин (назначени по времето на Корнелия Нинова, докато соцлидерката бе вицепремиер и министър на икономиката) и един от прясно вписаните шефове в УС на агенцията Гълъбин Гълъбов (също попаднал в БАЕЗ по времето на Нинова).  


Гълъбин Гълъбов

Часове преди да започне да ползва отпуската си обаче служителят се разболява тежко и постъпва в столична болница с остро главоболие и впоследствие констатиран остър мирингит.  

В документацията си до КЗД той прилага всички надлежно събрани документи, включително болничния лист, епикризата, доказваща състоянието му и т.н. Въпреки това обаче, докато се бори с опасното здравословно състояние, той е пристиснат от Рашин да продължи да изпълнява задълженията си (независимо от предварително разписания отпуск – б.р.).  

И дори е заплашен по телефон и по електронна поща, че трябвало да предостави информация за здравния си проблем под предлог – именно, че имало неотложни задачи за решаване. Въпреки хоспитализацията си, служителят е изразил готовност да подпомогне процесите в БАЕЗ.  

Денят на постъпването в болницата е 7 декември 2022 г. Два дни по-късно – на 9. 12.  Бивш колега му се обажда, за да го информира, че в популярна платформа за набиране на персонал в интернет, е публикувана обява за търсене на служител за… заеманата от него длъжност по заместване и го пита на какво се дължи тя и дали все още е на работа в дружеството.  

Три дни след това, докато отива на контролен преглед, в семейното му жилище звъни куриер, който настоява съпругата му да получи документи от директорите на БАЕЗ Веселин Рашин и Гълъбин Гълъбов, като обяснява, че по указание на първия, трябва да връчи документите „на всяка цена“ и да ги върне парафирани обратно в дружеството. Съпругата отказва да приеме свитъка, но директорът Рашин не се отказва да тормози семейството.  

Изненадващо, болният служител получава и и-мейл, адресиран незнайно защо до него, до директора на дирекцията „Човешки ресурси“ и с копие до другия изпълнителен директор Гълъбин Гълъбов, че се криел и не приемал документите, за които се прави опит да му бъдат връчени. Бил зададен и въпросът как да се оспорва болничният му лист.

Служителят не се бави и светкавично отговаря за сведение на ръководството на БАЕЗ, че не се крие, а се намира в законовоустановен отпуск по болест и се лекува, както и че докато този отпуск тече, няма задължение да приема документи от работодателя си.  

За да не подлага на допълнителен тормоз семейството си обаче той решава лично да отиде до офиса на БАЕЗ на столичния бул. „Александър Стамболийски“ и да получи въпросните документи лично. Там е посрещнат от Гълъбин Гълъбов, който обаче играе ролята на неразбрал, независимо, че е сложил лично парафа си върху свитъка.  

Резултатът?  

На 13 декември служителят е уволнен, а в сигнала си до КЗД уточнява, че за периода от 7 декември дотогава смята, че е бил подложен не просто на тормоз, а на сериозна дискриминация по признаците „лично положение“, като се има предвид ненакърнената му до този момент безупречна репутация и дългогодишен опит в агенцията, както и заради политически убеждения. „Уволнен съм без причина, за да се назначи на мое място лице със спорна репутация, но което е политически близко и лоялно до изпълнителните директори“, пише той до КЗД.  

Уволненият от БАЕЗ моли състава на комисията да изясни следното: кое е лицето, какви документи, доказващи професионалната му квалификация и опит, е предоставил за назначаването си, както и дали това лице продължава да заема длъжността след освобождаването на Рашин в началото на февруари т.г. 

А кой всъщност е „подходящият“ кандидат, чието назначение в БАЕЗ не търпи отлагане?  

Справка на разследващите репортери на в. „Уикенд“ разкрива, че става въпрос за сочен за особено близък до Веселин Рашин мъж.  


Рашин със съпругата си и... Алена на тамплиерска сбирка 

Името му е Георги Йорданов Грозданов. 

Въпросният за кратко е назначен за зам.-кмет на район „Младост“ след ареста на бившата вече титулярка Десислава Иванчева и решението на СОС на нейно място да сложи като временно изпълняващ длъжността арх. Румен Русев. Малко след това обаче Грозданов е изхвърлен без публично известни мотиви, но по обясними причини.  

От години въпросният е разследван за измами по всевъзможни дела – от измъкването на няколко хиляди лева в самоковско село, където се представя за адвокат, до крупните суми от 120 хиляди щатски долара чрез далавера, извършена спрямо две гражданки на Република Казахстан.  

Ето на какво са се натъкнали колегите при проверките на въпросното лице – началник на администрацията на Българската агенция за експортно застраховане с портфейл от 1 милиард лева.  

Георги Грозданов е осъден от Софийския градски съд през 2018 г. за това, че през 2010 г. е накарал двете дами от Казахстан да му преведат сумата от 105 хиляди щатски долара за изпълнение на договор по поръчка и разноските по него.

Ищците са К. И. и В. И., които са сключили въпросния контракт, по силата на който са възложили на Грозданов да закупи от тяхно име и за тяхна сметка ателие в столичния кв. „Гео Милев“, а за целта са му разписали и заверили 3 пълномощни пред нотариус.

Вестникът разкрива още, че това са сестрите Валерия и Камила Ибраеви (по бащини фамилни имена – б.р.).

Една от двете измамени от Грозданов сестри – Валерия Ибраева  

Любопитната подробност е, че адресът, който се споменава в делото срещу Грозданов, отговаря на този, на който той е регистрирал през годините фирмата си с име „Везни“ ЕООД.  

Казусът става още по-заплетен, след като през 2015 г. дамите решават все пак да дойдат у нас и да се възползват от уж купения от Грозданов апартамент. Вместо да получат ключовете му ведно с нотариалния акт, те се сдобили само с копие. Това ги усъмнило и решили да проверят сделката, която Грозданов твърди, че е сключил от тяхно име въпросния договор при нотариуса. И разбират, че сделка няма. А измамата е налице.

Очаквано, завеждат и дело срещу Грозданов, което печелят няколко години по-късно – да получат до цент всичко преведено по неговите сметки. Въпреки това обаче айдукът не плаща нищо. И респективно, се сдобива с изпълнителен лист за над 350 хиляди лева от частен съдебен изпълнител, който по информация на изданието, и досега тегне над досието му, независимо, че фирмата му „Везни“ е посочена като активна по данни от Търговския регистър.

Разбира се, тя също е с немалки запори. Въпросната дължи над 20 бона на банка ДСК, а негово имущество в родното село Крайнинци, Дупнишко, е запорирано и пратено за публична продан преди години, пак от ЧСИ.

През 2019 г. местните медии гръмват с новината, че Грозданов, който се е представял за адвокат е измамил с 25 хиляди лева семейство от село Алино през 2017 г. – по времето, когато вече се води делото от казахстанските граждани. И тогава в криминалните анали лъсва, че въпросният е осъждан. Семейството от Алино попада на Грозданов през посредник, който му го препоръчва.  

„Срещу 25 хиляди лева ни обеща, че ще ни защитава по дело,  след като синът ми пострада заради едно момче със сериозна телесна повреда. Повярвах на Грозданов и му ги дадох. А по-късно, когато го търсех в адвокатските регистри, разбрах, че той изобщо не е защитник“, казва майката от самоковското село. Грозданов обаче не си поплюва. Преди 2 години заплашва редакцията на местната медия „Вяра, публикувала отчаяния разказ на загубилата 25-те бона дама с думите: „Веднага сваляйте статията“.

И отново не плаща дължимото, въпреки че и по това дело се сдобива със санкция и решение веднага да върне парите на ощавеното семейство.  

Не е ясно какъв е общият брой на запорите на Грозданов, както и на делата, заведени през годините срещу него, но според запознати има поне още 5 висящи – отново за крупни измами.  

Редакцията на в. „Уикенд“ обещава да потърси отговори на въпросите както от КЗД, така и от самата БАЕЗ, министъра на икономиката в служебното правителство Никола Стоянов, както и от президента Румен Радев, назначил Стоянов на поста.  

Източник/ци: Как се назначава престъпник под шапката на Министерството на икономиката? - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!