Следвайте "Буднаера" в Телеграм

НОВИНА: Четирима от ЦИК предадоха Бойко!

Четирима от ЦИК предадоха Бойко Борисов! Новината е, че Централната избирателна комисия, противно на всякаква логика, поиска да обжалва решението на Софийския административен съд срещу общото отчитане на гласовете.

Заради острата обществена реакция ден след решението на ЦИК от шайката ГЕРБ призоваха Комисията да преосмисли и да прегласува решението си.

Четирима от членовете й, издигнати от квотата на ГЕРБ, обаче не се вслушаха в призива на Бойко Борисов и решиха да чакат позицията на по-висшата съдебна инстанция.

Преди минути, обаче, стана ясно, че ЦИК се пак няма да оспорва решението, с което Административен съд – София град отхвърли скандалните образци на изборни протоколи, които „хартиеното мнозинство“ сред членовете й въведе преди седмица. Така се получи, след като въпросното мнозинство внезапно се разпадна.

В петък магистратите от АССГ уважиха жалбите на „Левицата!“ и „Продължаваме промяната – Демократична България“, които се обявиха против записването на резултатите от машинния и хартиения вот в една графа.

Политическите формации предупредиха, че така се крият данните от машинното гласуване и има опасност от грешки и умишлени манипулации при отчитането на резултатите.

Днес изтича срокът, в който ЦИК можеше да обжалва.

Комисарите трябваше да решат дали да обжалват съдебното постановление пред по-висока инстанция – Върховният административен съд. Зам.-шефът на ЦИК Цветозар Томов, който напусна поста си на говорител на комисията заради скандала с протоколите, предложи да не се оспорва. Онези негови колеги, които са назначени от БСП и ИТН, този път тихомълком преминаха в неговия лагер – изглежда не искат повече да бъдат причислявани към „хартиеното мнозинство“. Така членовете на ЦИК, избрани от ГЕРБ и ДПС, които гласуваха срещу предложението на Томов, изведнъж се оказаха в положението на малцинство.

Това обаче не беше достатъчно, за да се събере мнозинство срещу обжалването. 8 комисари подкрепиха предложението на Томов да не се оспорва съдебното решение, а 6-има бяха против. ЦИК взима решения с мнозинство от две трети и така такова не беше прието. Комисарите преминаха към други теми, а казусът увисна. Нещата така си останаха до края на заседанието и ЦИК не реши нищо.

Така комисията изпусна срока, в който да подаде касационната жалба – 3 дни от обявяването на решението на столичния административен съд. А това означава, че обжалване няма да има.

Източник/ци: НОВИНА: Четирима от ЦИК предадоха Бойко! - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!