Следвайте "Буднаера" в Телеграм

И Португалия се разбунтува срещу високите цени


Хиляди португалци протестираха в Лисабон срещу високите цени за живот в страната.

Над 50% от работещите в страната получават под 1000 евро на месец

Жилищата поскъпнали с 18% - рекорд от 30 години

Хиляди демонстранти излязоха по улиците на португалската столица Лисабон, за да настояват за по-добри условия за живот във време, когато заради високата инфлация хората още по-трудно свързват двата края, предаде Ройтерс.

Португалия е една от най-бедните страни в Западна Европа. По данни на правителството повече от 50% от работещите са получавали под 1000 евро на месец м. г. Минималната месечна заплата в страната е 760 евро.

Цените на жилищата в Португалия са се повишили с 18,7% през 2022 г. - най-голямото увеличение за последните 30 години. Наемите също са скочили, отчасти заради спекулативния балон на пазара на имотите.

Ниските заплати и високите наеми правят Лисабон третият най-скъп за живот град в света в класацията на британската застрахователна компания CIA Landlords. Инфлацията от 8,3% в Португалия е задълбочила проблема.

Протестът в Лисабон в събота бе организиран от движението “Справедлив живот”, създадено от хора от по-бедните крайни квартали на Лисабон. Движението настоява за по-високи заплати, таван на цените на основните стоки и правителствени действия за преодоляване на жилищната криза.

Миналата седмица Португалия обяви значителен пакет от мерки за справяне с жилищната криза, но правозащитни организации заявиха, че предложенията ще имат слабо значение, ако властите продължат да насърчават други политики, за да привличат богати чужденци в страната. Като пример Ройтерс посочва въведените през октомври 2022 г. визи за т. нар. дигитални номади.

Източник/ци: Португалия се разбунтува срещу високите цени - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!