Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ изпратиха в Европа ядрени бомбардировачи, прелетяха на 200 км от руската граница

Три дни след като президентът Владимир Путин обяви фактическото оттегляне на Русия от Договора за стратегическите нападателни оръжия - СТАРТ 2, Съединените щати изпратиха в Европа ядрени бомбардировачи, съобщи Moskow Times.

Четири стратегически B-52 Stratofortress пристигнаха във военновъздушната база Морон в Испания в петък, 24 февруари, съобщи командването на ВВС на САЩ в Европа.

Самолетите, които идват от авиобазата Майнот, Северна Дакота, са прехвърлени в ЕС "с цел сътрудничество и укрепване на отношенията със съюзниците и партньорите на НАТО", както и за демонстрация на готовността на САЩ за колективна отбрана, заявяват от командването.

Преди да пристигнат в испанската база, бомбардировачите B-52 са посетили Естония, където са извършили прелитане на малка височина в Талин като част от честванията на националния ден на независимостта. Естонската столица се намира само на 200 километра от границата с Русия.

Както отбелязва командването, в следващите дни изпратените в Европа бомбардировачи ще се включат в съвместни операции и учения с участието на партньори и съюзници.

Руският президент Путин обяви на 21 февруари в послание до Федералното събрание, че Русия "суспендира" участието си в СТАРТ, последното руско-американско споразумение за ядрено разоръжаване, което продължава споразуменията, сключени през ерата на "разведряването" в края на Студената война.

Подписан през 2010 г. от Дмитрий Медведев и Барак Обама и след това подновен за пет години през 2021 г., СТАРТ забранява на Русия и Съединените щати да имат повече от 1550 ядрени бойни глави.

През август руското външно министерство обяви, че прекратява прилагането на ключова клауза от СТАРТ: на американските инспектори беше отказан достъп до ядрени съоръжения, които се регулират от споразумението. Министерството на външните работи се позовава на факта, че руските наблюдатели също са ограничени в правата си: поради санкции няма нормален въздушен трафик, не се издават визи, съюзниците на САЩ затварят въздушното си пространство.

Путин отбеляза в посланието си, че не става дума за възобновяване на тези проверки. Това е "театър на абсурда" в "сегашните условия", каза той. Путин инструктира Министерството на отбраната и Росатом да "осигурят готовност" за опити на руски ядрени оръжия. 

Източници: mediapool.bg, "24 часа"

Източник/ци: САЩ изпратиха в Европа ядрени бомбардировачи, прелетяха на 200 км от руската граница | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!