Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Заради недостиг: Ще има ли лимит при покупката на зеленчуци?

Рафтовете в английските супермаркети от дни са празни

Великобритания стана първата страна, сблъскала се с недостиг на зеленчуци заради "природни" аномалии, които са намалили реколтата на места като Испания и Мароко.

Голямото нулиране на личната собственост - план за завземане на земната природа от глобалния елит за да спрат производството на храни в името на борбата с изменението на климата

А те са сред най-големите производители. Рафтовете в английските супермаркети от дни са празни и някои от тях въведоха лимит от 3 бройки на купувач за дефицитните домати и краставици.

От Британския консорциум за търговия на дребно съобщиха, че трудностите за снабдяване с пресни зеленчуци и плодове се дължат основно на лошото време в Южна Европа и Северна Африка, което е попречило на реколтата от редица култури да стигне по график до магазините. Освен това оранжериите във Великобритания и Нидерландия, на които основно разчитат, са намалили производството си поради високите разходи за енергия.

“Нашите компании правят и невъзможното, за да изпълнят всичките си ангажименти, но това е практически неосъществимо предвид обстоятелствата. Високите температури се задържаха до декември, което ускори развитието на културите през първата част на тази кампания”, казва Луис Мигел Фернандес, изпълнителен директор на асоциацията на производителите на плодове и зеленчуци в испанската провинция Алмерия. Последвалите студове пък са забавили следващите етапи. Така продадените домати между петата и седмата седмица от кампанията са с 22% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Краставиците са намалели с 21 процента, чушките и патладжаните – с 25 на сто, а тиквичките с 15%. Испанските производители определят ситуацията като тревожна.

В същото положение са и колегите им в Мароко, които заради паднал сняг и градушки не могат да изпълнят графиците си за доставки. Мароканските ферми трябваше да се борят със слана, проливен дъжд и наводнения през последните седмици, а по-рано и със сняг. Експертите твърдят, че това са най-лошите климатични условия там от години.

Според Фернандес повишаването на температурите през следващите няколко седмици може да подобри ситуацията, но все още не е ясно как растенията ще реагират на необичайните климатични събития, наблюдавани в последните месеци. Фермерите се опасяват от появата на повече вредители и вируси заради природните аномалии.

Източник/ци: Заради недостиг: Ще има ли лимит при покупката на зеленчуци? - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!