Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фейсбук заличи завинаги основателя на СДС Петко Симеонов заради... НЯМА ДА ПОЗНАЕТЕ

Социологът вече нямал право да има профил в мрежата заради призиви за мир

Фейсбук заличи завинаги профила на основателя на СДС и известен социолог и демократ Петко Симеонов, алармираха негови приятели. По думите им той повече няма право да има личен профил в социалната мрежа, а причината била неговите призиви за мир между Русия и Украйна.

"Блокирали са завинаги профила на Петко Симеонов. Много писа, че е нужен мир и войнствените защитници на демокрацията го остракираха. Да живей Международното положение!", написа режисьорът Тодор Анастасов.

Според познати на съоснователя на СДС Петко Симеонов никога не е бил защитник на Путин и войната. "Той беше за мир. Ако това, че си миротворец вече е страна с отрицателен знак за някои, значи нещата са много зле. Това си е необолшевишка цензура", смятат приятелите на Петко Симеонов.

"Демокрацията днес, няма нищо общо с онази от миналия век. Бавно и носталгично се превъплъщава в тоталитаризъм за съжаление", коментират възмутени потребители на Фейсбук по адрес на понякога странните решения на администраторите от компанията на Марк Зукърбър.

"Готино ли е да се блокира един 80-годишен човек, писател и социолог с голям политически опит, който не е нито фашист, нито рашист, нито комунист? Да му се отнеме правото да комуникира в социална мрежа, защото някоя друга мрежа е решила, че може да е вреден политически. Много лош знак, тоталитарни похвати", коментира и известната писателка и сценаристка Милена Фучеджиева.

Според познати на Петко Симеонов той винаги е бил умерен в публикациите и коментарите си. "Как става това изхвърляне, дамгосване, анатемосване?! Наистина, как и кой решава да постави под виртуално запрещение даден човек, още повече, че той е и публична личност?", питат те.

Петко Симеонов е български учен, писател и политик, съучредител на Съюза на демократичните сили.

Роден е в гр. , сега Монтана, през 1942 г. Средно образование завършва в родния си град, а висше - специалност философия - в Софийския държавен университет. Работи като редактор в сп. „Младеж“ (1967 – 1968). Старши научен сътрудник в Института по социология на БАН от 1969 до 1991 и отново от 2001 г.

Издател на бюлетина „Социологически преглед“, ръководител на Клуба на социолога във в. „Труд“.

Член на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, създаден на 3 ноември 1988 г. Участник в Кръглата маса. Пръв директор на вестник „Демокрация“. Член на Координационния съвет на СДС (1990 – 1991), заместник-председател на СДС до юли 1991 г. и председател на Централния избирателен клуб на СДС за изборите за Велико народно събрание през юни 1990 г.

Депутат от СДС в Седмото ВНС, където създава и председателства комисията по демографска политика, закрита от следващото Народно събрание. Директор на Агенцията за чуждестранна помощ (януари 1991 – юли 1992).

Напуска СДС през юли 1991 г. с първата вълна на „отлюспване“. Основава Българска партия либерали. През 1996 г. се оттегля от активна политическа дейност.

През 2001 г. се връща в БАН. Преподавател в Пловдивския университет и в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ до 2013 г. Автор е на романи, новели и монографии. 

Източник/ци: Фейсбук заличи завинаги основателя на СДС Петко Симеонов - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!