Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пари от всякъде, живот за никъде: КОЩУНСТВО: Кметът от ГЕРБ Николай Мелемов лъсна в далавера с… гробище


Николай Мелемов е смятан за едни от най-близките до Бойко кметове

Кметът на Смолян от шайката ГЕРБ Николай Мелемов иска за втори път от общинския съвет да одобри спекулативна сделка с имот за разширение на градското гробище. Заседанието е насрочено за утре, 23 февруари. Продавачът на имота Илиян Николов иска близо три пъти по-висока цена от тази, на която го е купил и да спечели близо 100 хиляди лева от препродажбата.

Земята, за която става дума, е 5 декара, и е отредена за гробищен парк, което означава, че не може да се ползва за нищо друго.

За терена Николов е платил 50.4 хил. лв. на 14 октомври 2021 г., става ясно от справка в Имотния регистър. След по-малко от месец той се опита да я препродаде на Община Смолян за 152 хиляди лева. Кметът Мелемов услужливо внесе докладна записка за насроченото за 25 ноември 2021 г. заседание на общинския съвет, в която предложи Общината да плати поисканата от Илиян Николов сума. Но това предизвиква скандал.

Опит за саниране на незаконна сделка

„Той не е действителният купувач, той е посредник. С каква цел купува имота, който само за един месец поскъпва от 50 хил. лв. на 152 хил. лв., попита попита общинският съветник от местната коалиция КРОС Филип Топов. И г-н Мелемов приема това за нормално?! Не знам защо първите собственици не са ни го предлагали да го купим на по-ниската цена. Въпросът ми към г-н кмета“, цитира „За истината“.

Както Топов, така и съветникът от БСП Иван Гавазов обърнаха внимани на факта, че според разпоредбите на Закона за устройство на територият (чл. 199, ал. 2 от), предишните собственици на терена са били длъжни да предложат на Общината да купи 5-те декара за 50 хиляди лева, и ако тя откаже, тогава да имат право я продадат на Илиян Николов.

„Има юридическа възможност да предприемем стъпки по разваляне на продажбата от 14 октомври и да поискаме да изкупим имота на цената, обявена в онзи нотариален акт“ – каза Гавазов. След тези мотиви Мелемов оттегли докладната си записка.

Старата песен на нов глас

Сега кметът на Смолян внася предложението си отново, като отбелязва, че Николов е отстъпил и предлага имотът да бъде купен не за 152 хил. лв., а за 142 хир. лв. Според Мелемов цената е намалена от 30 лв. за кв. м. на 28 лв. „като израз на уважение към жителите на гр. Смолян и с цел намиране на компромис в създалата се ситуация.

Въпреки че „пазарните условия са значително променени, инфлацията расте и цените на недвижимите имоти са се вдигнали сериозно“, пише още предложението си кметът на Смолян. Според него цена от 28 лв. на кв. м. е под пазарната, позовавайки се на лицензирани оценители. Но не посочва нито кои са те, нито за кои имоти става дума.    

Оправдание за наивници и признание за провал

Мелемов съобщава, че преди повече от година Община Смолян е завела иск да бъде признато правото й да изкупи този имот на цената, на която Илиян Николов го е придобил. Но делото не е стигнало доникъде. Имало трудна размяна на книжа, невъзможност да бъде призован единият ответник. Все още не е проведено заседание пред първата съдебна инстанция, пояснява Мелемов. И понеже не е ясно колко ще се продължи делото той предлага Общината да плати 142 хил. лв. за имота.

„Моля, при обсъждане на настоящата докладна да вземете предвид и факта, че гробищният парк в Беклийца е със запълнен капацитет, пише в докладната си зцаписка смолянския кмет. Подобно е състоянието и на гробищните паркове в кв. Райково и кв. Устово и проблемът се нуждае от незабавно намиране на решение.“.

От думите на кмета излиза, че Община Смолян няма друг избор, освен да си затвори очите за една незаконна сделка и послушно да узакони фактическата спекула. Ако е така, възниква въпросът: Защо кметът Николай Мелемов не е намерил решение с отесняващите гробища на града повече от 10 години? И ще има ли очи да твърди, че е управлявал добре и в интерес на гражданите.

Източник/ци: КОЩУНСТВО: Кметът от ГЕРБ Николай Мелемов лъсна в далавера с… гробище - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!