Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ са лидер в безразсъдната ескалация... Дезинформацията може да изиграе лоша шега на Запада

Автор: Джеймс Рикардс, The Daily Reckoning

В предишен материал се спрях на най-голямата и най-сложна тема в съвременния геополитически пейзаж - Китай. Но сега обсъждам това, което е най-тревожната тема в геополитическия пейзаж днес. Това е войната в Украйна и опасностите от ескалация.

Писах много за два аспекта на войната в Украйна, които не можете да чуете от традиционните медии в Съединените щати или Обединеното кралство. Първият е, че Русия всъщност печели войната.

Американски издания като в. „Ню Йорк таймс“ (проводник на Държавния департамент) и в. „Вашингтон пост“ (проводник на ЦРУ) докладват постоянно за това как руските планове са се провалили, за това колко некомпетентни са те относно това как въоръжените сили на Украйна отблъснаха руснаците в Донбас и как оръжията на НАТО като американските танкове „Ейбрамс“, британските танкове „Чалънджър“ и германските танкове „Леопард“ скоро ще обърнат вълната срещу Русия.
Всичко това са глупости. Нищо от това не е вярно.

Първо, украинското настъпление, което се случи в края на лятото, беше срещу слабо защитени позиции, които руснаците бързо отстъпиха, за да запазят силите си. Руснаците бяха готови да се откажат от земята, за да не загубят ценни хора и техника.

Руснаците се оттеглиха на по-отбраними позиции и оттогава нараняват силно украинските атакуващи сили. Украйна пропиля невероятно големи количества хора и техника в тези безсмислени и необмислени атаки.

Като цяло достоверните доклади показват, че загубите на украинските сили наближават 500 000 и нарастват неудържимо. От друга страна, докладите за 100 000 загинали руснаци почти със сигурност са преувеличения, изнесени от Украйна. Би Би Си се опита да провери тези числа и успя да открие само около 20 000 потвърдени руски жертви въз основа на обширни търсения на погребални известия, публични регистри и т. н.

Ами танковете, които НАТО уж изпраща? Е, танковете все още не са доставени и повечето няма да бъдат доставени и след месеци или повече. Нашите собствени танкове „Ейбрамс“ може дори да не пристигнат след година или повече.

Ние всъщност трябва да произведем тези танкове по поръчка, така че да нямат специалната броня и други усъвършенствани системи, които имат нашите собствени. Пентагонът не иска те да попаднат в руски ръце, ако бъдат унищожени или заловени. Освен това ние така или иначе изпращаме само 31 танка.

Когато танковете на НАТО наистина пристигнат, те вероятно бързо ще бъдат унищожени от руската артилерия, противотанкови оръжия и прецизни ракети. Те са добри танкове, но далеч не са непобедими. От десетилетия руснаците разработват мощни оръжия, специално предназначени да унищожат тези модели танкове на НАТО. Руснаците не се притесняват особено от тях.

Освен това танковете разчитат на ефективна въздушно покритие за защита, каквато на Украйна липсва. Всъщност няма смисъл да изпращате танкове в Украйна, освен ако не изпратите бойни самолети, за да ги защитават (повече за това по-долу).

Междувременно руските сили почти обкръжиха град Бахмут, който е основен транспортен и логистичен център, като през него минават няколко ключови пътища и железопътни линии. Вероятно ще падне в ръцете на руснаците до седмици.

Загубата на Бахмут ще бъде голям удар за Украйна, въпреки твърденията в западните медии, че това наистина не е много важно. Цялата отбранителна линия на Украйна от 800 мили вероятно ще започне да се разпада, а те нямат силно укрепени позиции, на които да се върнат. Украинските войски, въпреки че са смели и компетентни войници, са изтощени и запасите им се изчерпват.

Освен това изглежда вероятно Русия да подготвя опустошителна офанзива с огромни количества хора, танкове, бронетранспортьори, артилерия, хеликоптери, дронове и самолети.

Тази руска армия не е същата, която нахлу в Украйна преди година. Тя е много по-добре обучена, ръководена и оборудвана. Тя се поучи от грешките, допуснати по време на първоначалната си инвазия миналия февруари. Украйна не трябва да очаква тези грешки да се повторят.

Всичко това означава ли, че се радвам на руска победа в Украйна? Не, просто наблюдавам фактите и ги събирам, за да направя обективен анализ.

Този анализ ме кара да вярвам, че Русия ще спечели войната военно. Западната военна помощ може да удължи сраженията, но няма да повлияе на крайния резултат. Това само ще забави неизбежното и ще доведе до много повече ненужно убити хора.
Вторият аспект на тази война, който не се съобщава в медиите или поне се омаловажава, е нарастващият риск от ядрена война.

Този риск расте с всяка ескалираща стъпка от двете страни. САЩ са лидер в безразсъдната ескалация, като доставят далекобойна артилерия, системи „Пейтриът“, разузнаване, наблюдение, а сега и танкове. Русия отговаря на всяка стъпка.

Има редица стъпки, преди двете страни да стигнат до ядрено ниво, но нито една от тях не показва желание да отстъпи. Между другото, Русия има пълното законно право да напада онези страни от НАТО, които доставят оръжие на Украйна. Като доставят оръжие на страна в конфликта, те се отказват от своя неутралитет и на практика стават бойци. Русия не е направила това, защото не иска да вкарва НАТО директно в битката. Но законно може.

Изискванията на Украйна към САЩ, Обединеното кралство и останалата част от НАТО за модерни оръжия за борба с руснаците нямат граници. Западът започна със снабдяването на Украйна с пари, разузнаване и противотанкови оръжия като ракетите Javelin. Скоро след това вече доставяхме далекобойна артилерия, дронове и още пари.

Докато руското напредване продължаваше, Зеленски поиска и получи системи „Пейтриът“, които могат да унищожат наближаващи руски ракети. Американската артилерия е била насочена към руския Крим. Няколко дрона удариха в Русия чувствителни въздушни бази с ядрени оръжия наблизо.

Следващото искане за повече оръжия включва модерни танкове, които са в процес на доставка от САЩ, Обединеното кралство, Германия и Полша. В последния ход, който не е изненада, Украйна настоява за изтребители Ф-16 от САЩ - един от най-модерните самолети в света.

Но Русия има най-сложната система за противовъздушна отбрана в света и е много способна да сваля Ф-16 в големи количества.

Досега Байдън е отхвърлял искането на Зеленски, но преди това беше изключил възможността да изпрати танкове, преди все пак да се предаде. Същото вероятно ще се случи и със самолетите. Но те няма да обърнат вълната срещу Русия.

След като тези усъвършенствани системи не могат да помогнат, какво ще е следващото искане на Украйна? Русия може да ескалира също толкова бързо и смъртоносно, колкото и САЩ.

Целият този сценарий е дълъг бавен марш към ядрена война или към пълно разпадане на Украйна.

САЩ няма да прекратят доставките на оръжия, защото Джо Байдън се страхува да не загуби образа си, а най-близките му съветници като Виктория Нюланд изпитват ирационална омраза към Русия и са тотални подпалвачи на война.

Сега можем да добавим нова опасност, произтичаща от отчаяние. Това е фактът, че самите САЩ може да са най-големият губещ във войната.

Докато Украйна изчезва под масираната руска атака, САЩ ще стават все по-отчаяни. Доверието в тях е застрашено, след като отделиха толкова много пари, материали и морална тежест за защитата на Украйна.

Администрацията на Байдън по същество превърна войната в Украйна в екзистенциална криза за САЩ и НАТО, каквато тя не биваше да става. Украйна никога не е била от жизненоважен интерес на САЩ. Но войната е екзистенциална за Русия и тя няма да се откаже.

Дали САЩ просто ще вдигнат ръце и ще признаят победата на Русия? НАТО може действително да се разпадне пред такъв грандиозен провал. Така че вероятно ще продължим сегашния курс.

Може би един отчаян Байдън ще нареди изпращането на войски в Западна Украйна като буфер срещу пълното превземане на страната от Русия. Можете да си представите какво може да се обърка. Тази ситуация може бързо да се превърне в пряка война между САЩ и Русия, а не в прокси войната, каквато е сега.

Американският народ и в частност инвеститорите не са подготвени за нищо от това. А трябва да бъдат. Защото става все по-вероятно. 

Източник: dailyreckoning.com

Превод: "Труд"

Източник/ци: Дезинформацията за хода на войната в Украйна може да изиграе лоша шега на Запада | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!