Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В Европа нарастват вълненията

Властите на страните от ЕС не успяват да се ​​справят с недоволството

Протестът се завърна в големите градове на Европа. Хората протестират срещу поскъпването на живота, допълнително изостряно от отделянето на средства за войната в Украйна.

Графиката, публикувана от британското издание The Independent, показва датите на стачките, планирани за остатъка от февруари, както и за март и април. Служителите от „Гранични войски“ ще стачкуват в пристанищата на Кале, Дюнкерк и Дувър, на терминала на тунела под Ламанша.

Парамедици персонала на линейките, телефонните оператори ще организират нова стачка в Уелс. Учителите в Северна Ирландия стачкуват на 21 февруари, много училища в страната няма да отворят. Там също ще продължат стачките в университетите. През март железничарите и още няколко британски синдикати също излизат на стачка.

Вълната от стачки до голяма степен се подхранва от новите предложения за заплати, които принуждават работниците да приемат съкращения на фона на растящата инфлация. Повече от 70% от британските домакинства се страхуват от криза на разходите за живот, а текущият процент на инфлация е близо до най-високото си ниво от 40 години.

На фона на всички тези новини правителството на Обединеното кралство миналата седмица предупреди, че „суровите санкции“, които западните страни наложиха на Русия, ще имат ефект на доминото върху разходите за живот във Великобритания, добавяйки, че гражданите трябва да бъдат подготвени да поемат „икономическия удар“.

Изготвен е правителствен законопроект срещу стачките , който забранява стачките в обществените услуги чрез определяне на равнища на минимални заплати. И това въпреки факта, че основният удар се понася от работниците в публичния сектор; средният ръст на заплатите в частния сектор е 6,9% в средата на 2022 г. спрямо 2,7% в публичния сектор. Тази разлика е най-голямата в темповете на растеж на заплатите в частния и публичния сектор от много години.

Деветте най-големи западноевропейски профсъюзни конфедерации подписаха съвместно изявление, в което предупреждават, че Великобритания има „най-драконовските антисиндикални закони в демократичния свят“ и че това „би отвело Обединеното кралство още по-далеч извън основния демократичен поток“.

Социални войни бушуват и в други страни. В Мадрид хората проведоха масов митинг срещу демонтажа на системата на общественото здравеопазване. Официални лица казват, че са се включили 250 000 души, но организаторите смятат, че броят им достига милион. Това е най-голямата подобна демонстрация през последните месеци.

Протестиращите обвиняват правителството, че дава приоритет на частното здравеопазване. Те казват, че Службата за обществено здравеопазване страда от недостиг, както на персонал, така и на оборудване в резултат на тези политики.

В Лисабон десетки хиляди учители излязоха на улицата, изразявайки недоволство от кризата с разходите за живот. И това е за трети път за по-малко от месец. Учителите искат увеличение на заплатите. В същото време Португалия, една от най-бедните страни в Западна Европа, където от десетилетия се наблюдава висока инфлация, е принудена да поеме същите разходи като другите страни на Европейския съюз за предоставяне на военна помощ на Украйна.

Във Франция от 27 януари продължават сблъсъците между полиция и протестиращи срещу правителствения законопроект за пенсионна реформа. Стотици хиляди хора се включиха в митингите, които се проведоха в редица градове на Франция. Те протестират срещу плана за реформа за повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. Проучванията показват, че 72% от французите са против.

Миналата седмица работници на осем германски летища стачкуваха с искане за по-високи заплати, оставяйки стотици хиляди пътници блокирани. Най-големият германски превозвач Lufthansa отмени повече от 1300 полета във Франкфурт и Мюнхен. Хората стачкуваха и на летищата в градовете Бремен, Дортмунд, Хамбург, Хановер, Лайпциг и Щутгарт.

Германската летищна асоциация ADV съобщи, че стачката е засегнала около 300 000 пътници и повече от 2300 полета. Стачкуващите се борят с рязкото спадане на жизнения стандарт поради високите цени. Длъжностни лица казват, че ще има допълнителен спад през пролетта на 2023 г., тъй като цените на енергията за домакинствата продължават да растат.

Освен това Германия е изправена пред повторение на миграционната криза от 2015 г.: броят на мигрантите от Украйна вече надхвърли един милион души. Нетната миграция от Украйна само през 2022 г. (962 000 души) е повече от тази от Сирия, Афганистан и Ирак взети заедно между 2014 и 2016 г. (834 000 души). Федералното правителство не се е ангажирало финансово да предоставя текуща подкрепа на общините за настаняване и издръжка на бежанците.

На 16 февруари, на срещата на върха на асоциациите на германските провинции, не беше възможно да се излезе от тази задънена улица между федералните, провинциалните и местните власти. Общините не успяха да накарат федералното правителство да им предложи повече подкрепа.

Местните власти призовават федералното правителство да ограничи имиграцията и да депортира онези мигранти, чиито молби за убежище са били отхвърлени. Отсъствието на канцлера Шолц от срещата предизвика критики, като много части на Германия се оплакват, че са претоварени от приема на нови бежанци.

Федералният бюджет за 2023 г. предполага увеличение на нетния дълг на Германия до 45 млрд. евро. Влошаващата се ситуация се влияе най-вече от постоянно високите цени на енергията, безпрецедентната инфлация и спада в покупателната способност на населението. За първи път от 1999 г. социалдемократите на Шолц бяха победени на изборите в Берлин, губейки от Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел. Изборите в Берлин отслабват позициите на Шолц.

Германците чакат не само подобряване на икономическата ситуация, но искат и политически промени. Докато политиците в конферентните зали в Мюнхен обещаха да увеличат военната подкрепа за Украйна, отвън по улиците десетки хиляди хора призоваха това да бъде прекратено. Washington Post отбелязва , че сред протестиращите е имало крайнодесни, крайно леви и проруски настроени граждани . Някои носеха руски знамена, но най-открояващи се бяха антинатовските и антиамериканските лозунги.

Интензивните дискусии около доставките на оръжия за Украйна не стихват. Икономическата криза в Европа се влоши, населението се изправи пред безпрецедентно покачване на цените, включително на храните. Европейските правителства предоставят на Украйна милиарди долари военна помощ и това сериозно подкопава способността им да харчат пари за социални програми.

Властите на страните от ЕС не могат да се справят с нарастващото недоволство.

Превод: ЕС

Източник/ци: В Европа нарастват вълненията - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!