Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вучич: „Всички се готвят за война. Оръжията се продават като палачинки“


Сръбски мини, произведени от военния завод "Крусик" през 2018 г., в склад на украинската армия. Снимка: Arms Watch

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че в момента „всички се готвят за война“ и „оръжията се продават като палачинки“. Той твърди, че сръбските оръжия са толкова търсени по целия свят, че страната трябва съзнателно да запази някои от продуктите си за собствени нужди.

„Всеки има нужда от боеприпаси. Всеки купува всичко. Всичко, което можем да направим, се продава“, каза Вучич.

„Боеприпасите се продават като палачинки“, добави той. Вучич направи коментара си на панаира на оръжията на Международното изложение за отбрана (IDEX) в Обединените арабски емирства (ОАЕ) във вторник. Отбелязвайки, че в конфликта в Украйна се изстрелват над 50 000 патрона всеки ден, сръбският президент каза, че Белград трябва да запази някои от оръжейните си продукти и за собствена употреба. „Нашата армия и нашата страна трябва да са на първо място. Най-малко 30% от всичко, произведено в Сърбия, трябва да остане в Сърбия“, каза той пред репортери.

„Можем да продаваме само това, което можем да спестим. Всеки иска да се бие, всеки се готви за война“.“Заобиколени сме от държави от НАТО. Босна и Херцеговина не е [член], но войските на НАТО също са там, както и в част от нашата собствена територия, в Косово“, каза сръбският президент.

Байдън пред Радев и още 8 президенти от Източна Европа: "Вие сте на първа линия в нашата колективна отбрана"

Радев подписа: „Русия е най-значимата заплаха за НАТО“

Димитър Стоянов: Трябва нова структура и изграждане на нови способности на армията ни ):– Въвеждат военно обучение в училищата

Източник/ци: Вучич: „Всички се готвят за война. Оръжията се продават като палачинки“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!