Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Журналистка за патилата в бакалиите: Айсбергът струва 7,50 лв., краставиците - 7,90

Севдалина Пенева отвратена от алчността на търговците, в Лисабон било по-евтино и в ресторанта

Журналистка описа много точно алчността на дребните търговци в кварталните бакалии, които заради печалбата скубят клиентите като за последно. Севдалина Пенева описа как решила да си напазарува от малко магазинче, като за малко загърби големите хранителни вериги, а качеството на продуктите и цените им категорично я повели към заключението - никога повече.    

Ето какво разказа жената в социалните мрежи: 

Реших да подпомогна дребния бизнес в махалата и да си купя зеленчуци от квартално магазинче, вместо да наливам пари в някоя търговска верига, собственост на чужди изедници. Нали все това си повтаряме, колко е важно за оцеляването на българската икономика да се дава шанс на малките, предприемчиви българи.

"И ей ме на, при първия зарзаватчия на нашата улица. Посягам към мандарините. 4,30 лв. за килограм, какво толкова, казвам си, ще си взема само няколко. Обаче, греда. В цялата касета - една единствена некефната, досрамя ме да я дам да ми я претеглят.

На излизане казвам добронамерено на продавача - свършили са ви мандарините. Е как, не ги ли виждате, сопва ми се той и ми сочи готовия за джибри материал. Тези, дето стават за ядене са свършили, отговарям. По тона му зад гърба ми разбирам, че тук повече няма да вляза.

Нищо де, малко по-надолу има друго магазинче, по-чисто и по-приветливо. Още на вратата ме посрещат спаружени краставици за 7,90 лв. килото. Ама те навсякъде са скъпи, кърши ръце този продавач с хитро присвити като на плъх очи.

Питам за броколи, в днешно време краставици кой яде. А, има, в хладилника, тича да ме обслужи той. На най-долния рафт се мъдрят две цъфнали пожълтели броколчета, по 5 лева всяко. Благодаря, не искам.

Въздъхвам дълбоко и смело посягам към айсберга, нищо че липсва етикет с цена. На много добра цена ми е, бързо го грабва от ръцете ми продавачът и тича да го тегли. Добавям и връзка копър. Връзка ли казах? Неее, клонче копър, колкото да не е само салата от айсберг.

Седем и петдесет, каква той с усмивка, оголила венците му. Ама колко струва този айсберг?! 7 лева му е килото, бе, госпожо, тези вериги направо ни убиват. Не разбирам, вие от веригите ли си купувате стоката, питам. Не, от борсата, ама не можем да се борим с веригите, бе, госпожо - гласът му вече е ревлив.

Ама защо е толкова скъпо, настоятелно питам. "Извиват ни ръцете, и на нас не ни е приятно да ви продаваме на тези цени, ама....", подсмърча той.

Плащам с омерзение и се мразя, че в този момент не знам колко струва айсбергът в "големите вериги". И в борсата не знам. Усещам се тъпо прецакана за седем и петдесет.

В района има поне още 20 такива зеленчукови магазинчета, буквално са през три кооперации. Не знам струва ли си да проучвам и останалите. Всичките зареждат от една и съща борса и водят еднаква битка с "големите". За наша сметка, явно.

Преди седмица се върнах от Лисабон. Мразя да правя такива сравнения, ама там храната е по-евтина, включително и в ресторантите...

Уж тръгнах из малките магазинчета с добри намерения. Сега ми е толкова тъжно, че ми се отяде и айсберг, и всичко."

Естествено огорчението и сблъсъка с нахалните търговци веднага провокираха десетки коментари на хора, препатили по същия начин като нея.

Ето и част от коментарите за алчните търговци, безобразията с цените и спекулата, която се твърди, че я нямало:

"Много правилно е написала гражданката- Но понеже НИЕ сме свикнали да живеем в този Абсурд от години- да си правят каквото искат с нас-- тази жена веднага вижда разликата от една държава и друга държава! Какво местно производство?- та за едно шкембе чорба още преди 7-8 години имаше статия че единствено водата е българска!"

Местните търговци изтърваха своята роля и да заемат своето място на пазара ! Вместо да продължат с нормална надценка (а те имат възможност ) те се подлъгаха и вдигнаха своите печалби както направиха веригите ! Малко по малко ще изчезват от пазара с думите " Аз не мога да се боря с големите " -а какво направи Ти ?
Знаете ли , че повечето бензиностанции в Бургас всяка сутрин звънят в 2-3 определени бензиностанции за да са +- 1-2 стотинки разлика с тяхната цена !?!?
Е това е и в този бранш ! Няма значение каква е доставната цена на продукта важно е каква е цената в големият магазин , това определя цената на малкия търговец и с тази политика те ще затворят врати !
Господа просто не купувайте нещо за което смятате , че цената не му е реална! Вашите пари са цената на вашия труд - не позволявай те да го обезценят !

"В БГ нещата са дълбоко изкривени, шири се зверска спекула и препродажба, енергията и горивата се поддържат изкуствено високи, от което страдат всички производители!
Отделно, че цените не се контролират от държавата и изкуствено се надуват, важното е милионер в реално време, отколкото да се продава на нормални цени! Пазарна икономика друг път, когато производителя продава директно на купувача, цената ще е по ниска, а не през няколко прекупвачи да стига до пазара!
Работата е там, че всичко започва от високите етажи на властта, и фирмите са техни и спекулата която поддържат и печалбите за които ламтят!
Иначе има начини и механизми за строг контрол в сферата на търговията, но на кого му пука за народа, него кучета го яли!!!"

"Аз реших да си купя връзка праз лук от кв.Лозово-направо останах без думи 8 бр във връзка 7,50 лв"

"Не сме длъжни да им купувам надценените боклуци! Отвратително е! Щом не стават за търговци да си намерят друго поле на изява.", включват се в критиката и други. 

Големите търговски вериги срещу българския производител - какво не знаят купувачите

Източник/ци: Журналистка за патилата в бакалиите: Айсбергът струва 7,50 лв., краставиците - 7,90 - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!