Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Страни от ЕС се запасяват с оборудване срещу радиация, химическо и биологическо оръжие

Франция, Полша и Хърватия ще се присъединят към Финландия при запасяването с оборудване за реакция при бедствия, включващи радиация и използване на химическо и биологическо оръжие, съобщи Европейската комисия, цитирана от ДПА. Тези запаси ще бъдат предоставяни и на други страни от Европейския съюз (ЕС).

Според съобщението на ЕК оборудването ще се използва при извънредни ситуации, свързани с химическо, биологично или радиационно замърсяване. Те са на стойност от 545,6 милиона евро и включват антидот препарати, антибиотици, ваксини, седативи и лекарства за профилактика. Страните от ЕС се запасяват и с оборудване за действие в извънредни ситуации, като детектори и екипировка, включваща газови маски и защитни костюми, както и с консумативи за обеззаразяване.

Оборудването за реакция при бедствия може да бъде използвано при изтичане на опасни вещества от химически заводи, при инциденти в атомни електроцентрали, при разпространението на инфекциозни болести или при терористични атаки, уточнява Еврокомисията.

Войната на Русия срещу Украйна допълнително „подчертава необходимостта от създаването на стратегически запаси за защита на гражданите при случаи на химически, биологични, радиологични и ядрени инциденти или атаки“, уточнява ЕК.

Освен това Европейската комисия обяви, че приема предложения за планове за реакция при разпространението на патогени с пандемичен потенциал, както и при химически, биологични, радиологични или ядрени заплахи. Реализацията на тези планове ще струва 636 милиона евро.

Източник/ци: Страни от ЕС се запасяват с оборудване срещу радиация, химическо и биологическо оръжие

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!