Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ядем бръмбари, а не малини, без да подозираме


Снимки: Лили Йорданова, Фейсбук

След новината, че ЕК одобри използването на четири вида насекоми в храните в Европейския съюз, потребители в социалните мрежи споделиха снимки с продукти на известни марки, доказващи, че ние и преди сме яли храни, съдържащи бръмбари, без да подозираме.

„Бръмбари вместо малини“, е коментарът на потребител във Фейсбук под снимка, показваща съдържанието на бисквити с малини. Оказва се, че в списъка е посочен оцветител Е120. Нищо неподозиращият консуматор не би предположил, освен ако не направи проверка, че Е120 е кармин.

Кармин (също кохинеал) е сред най-устойчивите багрила за храни и е по-евтин от малините. Използва се в млечни продукти, сладолед, сладкарски продукти, глазури, желета, безалкохолни и алкохолни напитки, включително сокове, сосове, кетчуп, колбаси, меса и морски дарове. Освен това, намира приложение при изкуствените цветя, бои, мастило, козметика и някои лекарства. Като хранителна добавка, Е-номерът му е E120.

Прави се от изсушени и стрити на прах яйца и коремчета на бръмбара Dactylopius coccus. Добавянето на калций придава на карминовата киселина лилав оттенък.

Източник/ци: Ядем бръмбари, а не малини, без да подозираме - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!