Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин: Невъзможно е да се победи Русия на бойното поле. Санкциите се обърнаха срещу Запада. Нашата икономика се справи

"Невъзможно е да бъде победена Русия на бойното поле, затова се извършват все по-агресивни информационни атаки. Постоянно лъжат, не спират атаките срещу нашата култура, срещу Руската православна църква", отбеляза още държавният глава и подчерта, че "Западът планира да превърне конфликта в Украйна в глобален". Това каза руският президент Владимир Путин в годишната си реч към нацията, която се случва в навечерието на първата годишнина от началото на войната в Украйна.

Борел поиска всички страни от ЕС, включително и България, да осигурят боеприпаси за Украйна

Един от акцентите в нея бе икономическото състояние на страната, както и обявяването за социални мерки в помощ на семействата на загиналите и ранените в Специалната военна операция в Украйна. 

През второто тримесечие на тази година инфлацията в Русия ще се доближи до целевата стойност от 4%, заяви той:

"Според оценките инфлацията в Русия ще се доближи до целевата стойност от 4% още през второто тримесечие на тази година. Нека ви припомня, че в някои страни от ЕС тя вече е 17%, 12%, 20%. Ние вече имаме, добре, 5%. Там централната банка подрежда нещата, но тя ще бъде близо до целта", каза Путин.

Икономическите санкциите се обърнаха срещу онези, които ги налагат. Нашата икономика се справи, подчертавам - ние преодоляхме трудностите и вървим напред", заяви руския президент.

„Западът не крие целта да нанесе стратегическо поражение на Русия и намеренията да прехвърли локалния конфликт във фаза на глобална конфронтация. Ние така разбираме всичко и ще реагираме по този начин. Защото в случая говорим за съществуването на нашата държава. Но те също не могат да не осъзнават, че е невъзможно да се победи Русия на бойното поле“, подчерта руският лидер.

Икономиката на Русия и системата за управление на страната се оказаха по-устойчиви, отколкото са прогнозирали на Запад. Това заяви днес руският президент Владимир Путин в годишната си реч през парламента в дните преди т.нар "специална военна операция" в Украйна да навлезе във втората си година, предаде ТАСС. 

Брутният вътрешен продукт  (БВП) на Русия през 2022 г. се е свил с 2,1 процента, макар Западът да предричаше срив до 20-25 процента, каза държавният глава. 

Той припомни, че през март 2022 г. е бил задействан пакет мерки за подкрепа на бизнеса и икономиката на обща стойност около 1 трлн. рубли(ок. 25 млрд. долара), подчертавайки, че всичко се прави на здрава пазарна основа.

Руските банки работят стабилно и устойчиво, имат солидни "буфери", а обемът на банковите кредити за корпоративния сектор е нараснал с 14 процента или повече, отколкото през 2021 година, отбеляза руският президент. 

По думите на Путин реализирането на редица перспективни проекти ще позволи в руската икономика да бъдат привлечени инвестиции за около 10 трлн. рубли, като само през текущата години очакваните инвестиции могат да достигнат около 2 трлн. рубли. 

Същевременно по думите му делът на рублата в международните плащания на Русия спрямо декември 2021 г. се е удвоил и е нараснал до една трета. 

По данни на Руската централна банка в началото на 2022 г. делът на долара и еврото във външните плащания на Русия е бил 79 процента, а в началото на декември е намалял до около 50 процента. 

Според Путин руската икономика към настоящия момент е успяла да навлезе в нов цикъл на икономически растеж, а структурата й е придобила качествено различен характер. Тя е насочена към нови пазари, като доставя не суровини, а стоки с висока добавена стойност. 

Редица отрасли на руската икономика имат възможности за пробив, подобни на случилото се в селското стопанство, каза той, припомняйки, че преди няколко години Русия е събирала за година реколта от около 60 тона зърно, а сега това е само експортният потенциал на страната. 

Необходимо е да се стимулира притокът на чуждестранни инвестиции в икономиката на Русия от дългосрочни спестявания на гражданите, като съответната програма трябва да бъде пусната от април 2023 година. 

Държавният глава посочи също така, че пазарът на труда в Русия е станал по-спокоен, а безработицата е на минимално равнище, което е по-ниско отколкото преди пандемията. 

Още тази година се очаква солиден растеж на вътрешното търсене, като руският бизнес трябва да заеме нишите на напусналите руския пазар западни компании, посочи той. 

Според него инфлацията в Русия може да се приближи до 4 процента през второто тримесечие на годината, като в Русия се сформират условия за понижаване на кредитните ставки. 

Путин предложи също така редица норми от Наказателния кодекс на Русия да бъдат декриминализирани като икономически престъпления. 

Освен това са необходими допълнителни мерки за "деофшоризация" на икономиката, като бизнесът трябва да действа под руска юрисдикция. 

Руският бизнес все пак доказа, че умее да се адаптира към всякаква външна среда, отбеляза президентът. 

Той припомни, че през 90-те години руската икономика е станала ориентирана на запад като източник на суровини, а съветници е имало "под път и над път". 

Руските бизнесмени, които са съхранявали средствата си на запад, обаче просто са били ограбени там. Никой от обикновените руснаци обаче не е съжалил бизнесмените, които са загубили капиталите си в западни банки, и са се лишили от яхтите и дворците си, каза Путин. По думите му за страната представлява голяма заплаха ситуация, в която собствениците на големи бизнеси зависят от чуждестранни правителства. 

Едрите бизнесмени трябва да разберат, че за Запада те ще останат второразредни чужденци, а титлите графове, перове и кметове" не помагат, подчерта президентът. Той призова предприемачите да бъдат със своята родина, да работят за сънародниците си, а по този начин - за бъдещето. 

„Отправям днешното си послание в труден момент, всички го знаем добре, крайъгълен камък за страната ни, във време на кардинални, необратими промени в целия свят, най-важните исторически събития, които определят бъдещето на нашата страна и нашите хора“, каза още Путин.

„Ние направихме всичко възможно да разрешим този проблем по мирен път, преговаряйки за мирен изход от този тежък конфликт, но зад гърба ни се подготвяше съвсем различен сценарий. Западът просто си играеше с времето, затваряйки си очите за политически убийства, малтретиране на вярващи. Украйна и Донбас се превърнаха в символ на тотална лъжа. Искам да повторя: те са виновни за войната и ние използваме сила, за да я спрем”, допълни още Путин.

„Западът даде директен отказ на Русия в отговор на всички нейни принципни предложения за сигурност и по този начин показа, че няма да спре в изпълнението на своите агресивни планове. През декември 2021 г. официално изпратихме проекти на договори за гаранции за сигурност на САЩ и НАТО. Но всъщност получихме директен отказ по всички ключови, фундаментални за нас позиции“, подчерта Путин.

„Искам да подчертая, че още преди началото на специалната военна операция Киев преговаряше със Запада за доставка на системи за противовъздушна отбрана, бойни самолети и друга тежка техника за Украйна. Помним и опитите на киевския режим да получи ядрено оръжие, защото ние говорихме за това публично", подчерта Путин.

„Ние бяхме отворени, искрено готови за конструктивен диалог със Запада. Те казаха, настояха, че и Европа, и целият свят се нуждаят от неделима система за сигурност, еднаква за всички държави, и в продължение на много години предлагахме на нашите партньори да обсъдят тази идея заедно и работа по нейното прилагане. Но имаше и конкретни действия – разширяване на НАТО до нашите граници”, каза Путин.

Той посочи, че никоя страна в света няма такъв брой военни бази в чужбина, както САЩ. „Искам да подчертая това: има стотици бази по света, цялата планета е покрита, просто трябва да погледнете картата“, обобщи Путин.

„Съединените щати и НАТО бързо разположиха своите военни бази и секретни биолаборатории близо до границите на страната ни, овладяха театъра на бъдещите военни действия в хода на маневри, подготвиха подвластния им режим в Киев, поробената от тях Украйна за голям удар, война. И днес го признават“, каза още Путин.

„Специалната военна операция на Русия стартира за защита на хората, гарантиране на сигурността на страната, както и за премахване на заплахата от украинския неонацистки режим. Преди една година, за да защитим хората на нашите исторически земи, да гарантираме сигурността на страната ни, да премахнем заплахата, идваща от неонацисткия режим, който се появи в Украйна след преврата от 2014 г., беше взето решение за провеждане на военна защита”, добави Путин.

Путин също така припомни, че от 2014 г. Донбас се бори за правото да живее на своя земя и да говори на родния си език.

„Донбас се бори и не се отказа в условията на блокада и постоянни обстрели, неприкрита омраза от страна на киевския режим, вярваше и очакваше, че Русия ще се притече на помощ“, каза Путин.

„На неотдавнашна конференция в Мюнхен имаше безкрайни обвинения срещу Русия. Изглежда, че това беше направено само, за да накарат всички да забравят какво е направил така нареченият Запад през последните десетилетия. И пуснаха джина от бутилката.

Според оценките на самите американски военни експерти, в резултат на войните, искам да обърна внимание на това, ние не излязохме с тези цифри - самите американци дават в резултат на войните, които Съединените щати отприщиха след 2001 г., почти 900 хиляди души загинаха, повече от 38 милиона станаха бежанци Сега просто се опитват да изтрият всичко това от паметта на човечеството, преструвайки се, че нищо не се е случило. Но никой в ​​света не е забравил това", коментира Путин.

 „Както знаете, с указ на президента утвърдихме план за изграждане и развитие на Въоръжените сили за 2021-2025 г. Работи се по неговото изпълнение, внасят се необходимите корекции. И искам да подчертая, че по-нататъшните ни стъпки за укрепване на армията и флота се основават на реалния боен опит, придобит в хода на специална военна операция, на текущото и бъдещото развитие на въоръжените сили“, каза Путин. 

„Днес професионални военнослужещи, мобилизирани и доброволци заедно понасяме трудностите на фронта. Говорим за провизии и техника, за парични обезщетения, застраховки във връзка с нараняването, за медицинска помощ. Но призивите, които идват към мен и на губернаторите - те също са за мен, те докладват това, на военната прокуратура, на комисаря по правата на човека, те казват, че далеч не всички тези въпроси все още са решени”, добави Путин.

Президентът подчерта, че е необходимо да се разгледа всеки конкретен случай.

"Днес регионите на страната оказват пряка подкрепа на градовете, областите и селищата на Донецката и Луганската народни републики, Запорожие и Херсонска област, те го правят искрено. Сега отново сме заедно, което означава, че станахме още по-силни и ще направим всичко, за да се върне дългоочакваният мир на нашата земя, за да бъде гарантирана безопасността на хората“, каза Путин. 

Източник/ци: Путин: Невъзможно е да се победи Русия на бойното поле. Санкциите се обърнаха срещу Запада. Нашата икономика се справи | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!