Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Розопроизводителите в шок от обсъждан регламент на ЕК. Токсично ли е розовото масло?

Има ли опасност да се унищожи вековният български бранш по добива на розово масло, след като стана ясно, че ЕК подготвя регламент, които определя българското розово масло като токсично химично съединение. Не само държавата в лицето на министъра, но и местната власт вече ще се борят за спасяването на вековния поминък, разказва пред Нова телевизия кметът на Казанлък, който ще ходи в Брюксел, където през лятото се събират розопроизводители от България и Франция за обща позиция. Със спасяването на българската роза са се заели и част от евродепутатите ни.

Единствената долина на розите в света се намира в България и точно тук - в Казанлък, се произвежда най-качественото масло от роза: „Розовото масло е естествен натурален продукт, който се получава от роза дамасцена, която е известна в целия свят. Не може да се причисли към синтетично произведените препарати”, смята професор Донка Байков, директор на Института по розата и етерично маслените култури.

„Добиването на розовото масло е чрез най-екологичния и така наречен гриин метод за получаване. Водна парна дестилация, при което не се използват никакви химични разтворители или вредни за хората вещества. Използва се водна пара и вода, която увлича етеричното масло и това е най-екологичния и природо съобразно получен продукт”, казва доц. д-р Анна Добрева, експерт технология на етеричните масла БАН.

„Розовото масло се получава единствено от розов цвят и добавена вода, които се подгряват до 100 градуса по целзий”, обясни Марин Тодоров, розопроизводител.

 Един розов цвят тежи около 2 грама. За производството на килограм розово масло са необходими над 3 милиона като всеки един от тях се бере на ръка. Технологията за производството не е променяна над 5 века, въпреки технологичния напредък на човечеството: „Уникално е със състава си от повече от 300 компонента и това го прави широко приложим най-вече в парфюмерията в козметиката, в медицината, в аромотерапията, в бита на хората. Това е един широко приложим продукт”, обяснява доц. д-р Анна Добрева.

„Не само, че не е опасно, то има много лечебен ефект”, добавя Елена Тодорова, розопроизводител. „Розовото масло се използва за много различни болести. Много хора купуват от нас розово масло за лекуване на бъбреците”, разказва Марин Тодоров.

„Уникално е неговата трайност, то не се променя при дълго съхранение. Това е едно от най-ценните му качества. И дори след стотици години правилно съхранение няма вредни образуващи се съставки в него”, смята доц. д-р Добрева.

 Определяното като течното злато – розово масло се търси от цял свят

„Роза Дамасцена за съжаление от европейската химична агенция е обявена за вредна субстанция, която вреди на човешкото здраве”, обясни Галина Стоянова, кмет на Казанлък. „Държавата ни е твърдо против по отношение на приравняването на естествените етерични масла на химични продукти. Просто защото няма да е вярно. Ние сме най-големия производител на розово масло, формирайки над 50% от пазара на розово масло. И сме еталон за качество на розовото масло. Нямаме друг сценарии. Това е нещо, с което нашата държава не би се примирила”, заяви земеделският министър Явор Гечев.

 Един път в годината за по-малко от месец се прибира цветът на маслодайната роза, за което са ангажирани близо 100 000 души. В този месец в България идват хора от цял свят, за да усетят аромата на роза Дамасцена, която регламент на ЕК се кани да определи като токсична.

Frognews.bg

ЕК нарече спекулация разследването на Хърш, че САЩ са взривили "Северен поток"

ЕК пък обясни защо ЕС не изпраща помощ на Сирия след земетресението - няма

ЕК иска да забрани розовото масло и да го обяви за химически продукт като белината

Източник/ци: Розопроизводителите в шок от обсъждан регламент на ЕК. Токсично ли е розовото масло? | SvobodnoSlovo.eu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!