Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Договор за $749 387 с Пентагона разобличава лъжата за „независимите“ фактчекъри


Пентагонът дава щедро финансиране на фактчекъри по програма за маркиране на сайтове на независими журналисти като дезинформация. Снимка: defense.gov

Документи разкриват колно и от кого са зависима са т.нар. „независими“ фактчекъри. Т.нар. борци срещу дезинформацията не са нищо повече от добре платени изпълнители на договор за 749 387 долара с Пентагона.

Американска компания, наречена News Guard, самопровъзгласила се за незавсими фактчекъри на сайтовете в Интернет, е получила щедро финансиране от Департамента по отбрана на САЩ през миналата година, разкрива договор с американските военни.

Въпросната компания, основана през 2018 г., оценява медиите, които публикуват разследвания, свързани с американското правителство, Ковид, войната в Украйна, опита за преврат във Венецуела, и ги маркира като „опасни“ сайтове, които разпространяват дезинформация, които са ненадежни и нарушават журналистическите практики. Следователно трябва да бъдат избягвани от читателите и рекламодателите.

News Guard има договор с Майкрософт за безплатно предоставне на услугата „фактчекърство“ на потребителите на браузъра Microsoft Edge. Всеки, който иска да провери дали даден сайт е опасен, може да си инсталира безплатно приложението на News Guard към браузъра на компютъра си или да го закупи срещу 4.95 долара на месец за мобилния си телефон, пише на сайта на компанията.

В допълнение от News Guard уточняват, че предоставят услугите си на социалните мрежи, Интернет търсачките и доставчиците на Интернет по света. По този начин всеки един сайт, който е маркиран от News Guard като дезинформация, ще бъде третиран от социалните мрежи и Интернет търсачките като опасен и „дезинформация“.

Един от съветниците на фактчекърите от News Guard e генерал Майкъл Хейдън – бивш директор на ЦРУ, бивш директор на Агенцията за национална сигурност и бивш главен заместник-директор на Националното разузнаване. Друг съветник на News Guard e Дон Баер, директор по комуникациите на Белия дом по време на администрацията на Клинтън.

Договор с Пентагона

Компанията, която Ви обещава от сайта си, че е неполитична, надежда, безпристрастна и затова трябва да й се доверите и да ползвате услугите й, нарушава собственото си правило за прозрачност. Оказва се, че фактчекърът News Guard е получил щедро финансиране от 749 387 долара от Военновъздушните сили (ВВС) към Департамента по отбрана на САЩ, който не е деклариран на сайта им. Информация за договора с Пентагона обаче може да бъде открита в регистъра на федералните договори на правителството на САЩ.

Проверка в базата данни показва, че „независимите“ фактчекъри от News Guard имат договор за 749 387 долара с ВВС към Департамента по отбрана на САЩ (7 септември 2021 – 8 декември 2022 г.). Като основание за договора е посочено „Misinformation Fingerprints”.

Договор за 9 387 с Пентагона разобличава лъжата за независимите фактчекъри

Договор за 9 387 с Пентагона разобличава лъжата за независимите фактчекъри

Източник: sam.gov

На сайта на компанията е пoсочена такава програма Misinformation Fingerprints, целяща да се бори с дезинформацията, но не и договорът за 749 387 долара с ВВС към Департамента по отбрана на САЩ. Единственото, посочено от News Guard”, e че са получили 25 000 долара от Държавния департамент на САЩ и Кибер командването към Департамента по отбрана на САЩ година по-рано – съобщението за федералната поръчка е публикувано от News Guard на 8 август 2020 г. и целта е да се бори с дезинформация, свързана с Ковид. Липсва каквато й да е информация на сайта на News Guard към датата на публикуване на това разследване за договора за 749 387 долара с ВВС към Департамента по отбрана на САЩ, сключен през следващата година – 2021 г.

Защо Пентагонът плаща 749 387 долара за безплатно приложение?

Въпросът, който изниква логично, е защо Военновъздушните сили на САЩ плащат такава внушителна сума на News Guard, за да ползват услугите им, при положение, че приложението може да се инсталира напълно безплатно на Интернет браузъра Microsoft Edge. За какво фактчекърите са получили 749 387 долара – пари на американските данъкоплатци по едногодишен договор с Пентагона, и защо не са обявили тези пари и този федерален договор с американските военни на сайта си?

Зададох въпроса за този конкретен договор на News Guard, тъй като моят личен сайт dilyana.bg беше маркиран от фактчекърския им екип като изключително опасна дезинформация. Разбира се, не получих отговор. Вместо това, News Guard публикуваха кратко изявление към информацията за сайта ми, че съм им задала този въпрос, без да споменават и дума за конкретния договор и финансиране.

Вместо да отговорят на поставения въпрос те споменават бегло за договора си с Държавниядепартамент и Киберкомандването на САЩ от 2020 г., но не и за договора с Военновъздушните сили на САЩ от 2021 г. Тяхното обяснение е, че първият договор от 2020 г. е за предоставяне на информация на американското правителство да се бори с дезинформацията. Нито дума обаче за втория договор, за който ги попитах.

Договор за 9 387 с Пентагона разобличава лъжата за независимите фактчекъри

„Особено опасна дезинформация“

Моят сайт е маркиран като особено опасна дезинформация, защото съм публикувала серия от разследвания с документи, които не са в интерес на Пентагона. Въпреки че са получили финансиране от Пентагона, News Guard не посочват в статията си срещу мен, че са в очевиден конфликт на интереси, тъй като оценяват разследванията ми за институция, от която вземат пари. Това са разследванията ми за доставките на оръжия за Украйна, Сирия и Йемен, включително за 350 дипломатически полета с оръжие за терористи в Сирия; разследването ми за биолабораториите на Пентагона, както и за отравянето с Новичок на Скрипал.

Договор за 9 387 с Пентагона разобличава лъжата за независимите фактчекъри

Основната теза на фактчекърите защо последните две разследвания са дезинформация е, че правителствата на САЩ и Украйна отричат. Следователно моите разследвания, макар и базирани единствено и само на документи, са дезинформация. По логиката на фактчекърите една информация е вярна не ако се сърдържа в документи, а само когато е потвърдена от правителството на САЩ. Ако правителтвото на САЩ я отрича, значи това е „про-руска пропаганда“.

News Guard не са публикували моите пълни отговори на поставените от тях въпроси, свързани със сайта им, а селективно са избрали определени изречения, тъй като ако бяха публикували всичко, тяхната теза за дезинформация се пропуква. Затова по-долу публикувам цялата ми кореспонденция с News Guard. Оставям на Вас да прецените на кого да вярвате – на изпълнителите на договор с Пентагона или на документите, които съм публикувала, много от които са документи именно на Пентагона.

Кореспонденция с News Guard:

Валери Павилонис, News Guard: Сайтът ви явно се казва Dilyana.bg, а в секцията „За мен“ е изписана биографията ви. Но исках да попитам дали вие сте собственикът на сайта, тъй като видях някои други уебсайтове, които изглеждат като блог на човек, но всъщност са собственост на друго юридическо лице. Ако сайтът е ваша собственост, защо сайтът не разкрива това?

Диляна Гайтанджиева: Dilyana.bg е моят сайт и личен блог. Сайтът разкрива, че е мой. За справка вижте секцията най-долу на сайта – разделът, който показва за какво е сайтът ми, кога е стартиран (2018 г.), от кого (моето пълно име, националност и професия). Ясно е посочено в секцията най-долу на сайта. Моля, вижте в прикачения файл (Приложение 1): екранна снимка, която доказва, че съм посочила, че това е моята платформа, кога съм я стартирала и защо.

 Второ, домейнът .bg е регистриран в България, където собствеността е публична информация. В моята страна България не крием тази информация. За справка вижте Приложение 2. Допълнително Ви изпращам линка към регистъра на българските домейни, където е посочено, че аз съм собственик. Тук собствеността върху всеки домейн е публична информация (предполагам, че това не е същото във вашата страна и затова е проблем за вас). Вижте линка към официалния сайт на България: register.bg. Сайтът е и на английски, след това щракнете Whois.

Дори ако като гражданин на държава извън ЕС не знаете, че тук собствеността върху който и да е домейн е публична информация, можете лесно да разберете, като проверите в която и да е WHOIS база данни – въведете моя домейн dilyana.bg и ще бъдете пренасочени към регистрацията .bg. За справка вижте Приложение 3. Тази проверка отнема по-малко от 10 секунди, тъй като тук това е публична информация и всичко е прозрачно. Ние регистрираме домейни в България с нашите паспорти. Това е законът тук. Въпреки това съм предоставила информацията, че това е моят сайт в секцията най-долу на сайта ми. За съжаление сте пропуснали да я видите.

Валери Павилонис, News Guard: Ние също така търсим уебсайтове с ефективни политики за корекции. Въпреки това не намерих никакви доказателства за корекции на вашия сайт, въпреки че е на няколко години. Можете ли да коментирате защо вашият сайт няма корекции? Ако съм пропуснала някоя, можете ли да ме уведомите?

 Диляна Гайтанджиева: Моят сайт няма корекции, тъй като преди да публикувам статия, проверявам внимателно всички факти и подробности. Досега никой не е поискал корекция поради грешка или твърдения, които не са верни. Разбира се, ако съм сбъркала, щеше да има съобщение за такава корекция и защо е направена.

 Валери Павилонис, News Guard: Ние също търсим уебсайтове, които да се справят отговорно с разликата между новини и мнения. Въпреки това открих няколко истории в секцията „Новини“, които съдържат убедени изявления и обикновено представят Съединените щати и приятелски страни като Грузия в негативна светлина. Някои примери са изброени по-долу:

– Новинарска статия от януари 2022 г., отбелязана по-горе и озаглавена „Документите разкриват американски биологични експерименти върху съюзнически войници в Украйна и Грузия“, започва със скептицизъм към САЩ: „Докато САЩ планират да увеличат военното си присъствие в Източна Европа, за да „защитят своите съюзници срещу Русия“, вътрешни документи показват какво означава американска „защита“ на практика.“

-Друга статия от януари 2022 г. в секцията Новини е озаглавена „Потенциален пандемичен птичи грип, модифициран, за да бъде по-опасен в нови рискови изследвания на NIH“  хвърля Съединените щати в подобна негативна светлина: „В отговор на всички скандали около центъра Лугар и нарастващото недоверие сред грузинците, посолството на САЩ в Тбилиси стартира пропагандна кампания за обучение на местното население с анимационни филми в социалните медии и грузинските телевизионни канали“, се казва в статията. „Цялата информация относно Лугар Център, с изключение на официалната позиция на правителството, е заклеймена като „фалшиви новини“, „дезинформация“ и „теории на конспирацията“, продължава статията. „Центърът Лугар беше даден от западните медии като пример в борбата срещу новия коронавирус, въпреки че опустошената от COVID Грузия е на седмо място в света сред страните с най-висок брой смъртни случаи на милион към този месец.“

– Новинарска статия от септември 2020 г., озаглавена „Прикриване на смъртни случаи във фармацевтичен проект за 3,3 милиарда долара в Грузия: документи“, завършва с критика към грузинското правителство, като се посочва, че „Американската фармацевтична компания [Gilead] е използвала Грузия като тестово поле за безплатни лекарства за своите продукти, което повдига въпроси защо грузинските власти са поставили интересите на чуждо правителство и чуждестранна компания на първо място пред интересите на собствения си народ.

Можете ли да коментирате защо тези статии съдържат мнения, въпреки че са представени като новини? Можете ли да коментирате дали вашият сайт има определена политическа позиция?

Диляна Гайтанджиева: Тези статии са в раздел НОВИНИ, защото това са те – новини. Въпросните параграфи не са мнение, а заключение, базирано на предоставените факти и документи. Тези заключения са изцяло подкрепени от документите, представени във въпросните статии. Моят сайт няма политическа позиция.

Валери Павилонис, News Guard: Ние също така търсим сайтове, които да не публикуват невярна информация и да събират и представят новини и информация отговорно. Въпреки това открих няколко статии на вашия сайт, които изглежда съдържат неверни или необосновани твърдения. Те са изброени по-долу:

-Например, статия от март 2022 г. е озаглавена „Изпълнителите на Пентагона са работили в украински биолаборатории по програма за 80 милиона долара“ и повтаря твърдението, че Съединените щати контролират редица лаборатории за биологични изследвания в Украйна. „Дейностите на Пентагона в украинските биолаборатории бяха финансирани от Агенцията за намаляване на отбранителната заплаха (DTRA)“, се казва в статията. Освен това тя описва „военна програма за биологични изследвания на САЩ“. Статията също така цитира заместник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд, която казва, че е „потвърдила, че „Украйна има съоръжения за биологични изследвания“ и САЩ се притесняват, че „тези изследователски материали“ могат да попаднат в ръцете на Русия. Какви „изследователски материали“ са изследвани в тези биолаборатории и защо американските служители са толкова притеснени, че те могат да попаднат в руски ръце?“

Има други статии на вашия сайт, които правят подобни твърдения за биолаборатории в цяла Източна Европа, като се започне със статия от април 2018 г., озаглавена „Биооръжията на Пентагона“, в която се посочва, че „Армията на САЩ редовно произвежда смъртоносни вируси, бактерии и токсини в пряко нарушение на Конвенция на ООН за забрана на биологичните оръжия. Стотици хиляди неволни хора са систематично изложени на опасни патогени и други нелечими болести. Учени, използващи дипломатическо прикритие, тестват създадени от човека вируси в биолаборатории на Пентагона в 25 страни по света.“

Въпреки това както правителствата на САЩ, така и на Украйна категорично отрекоха, че в тези лаборатории се провеждат каквито и да било изследвания на биооръжия. Освен това, твърденията за това, че САЩ управляват лаборатории за биологични оръжия в Украйна и Източна Европа, обикновено се основават на погрешно представяне на Програмата за намаляване на биологичната заплаха на Министерството на отбраната на САЩ, която си сътрудничи с партньорските страни за намаляване на заплахата от избухване на опасни инфекциозни заболявания, като помага на партньори за осигуряване на опасни патогени и за бързо откриване на огнища. Можете ли да коментирате защо вашият сайт многократно загатва или твърди, че САЩ разработват биологични оръжия в тези лаборатории?

Диляна Гайтанджиева: Вашето твърдение е невярно. Не съм написала „САЩ разработват биооръжия в тези лаборатории“. Използвам термина „произвеждат вируси, бактерии и токсини“, а не биооръжия. Що се отнася до заглавието „Биологични оръжия на Пентагона“: статията оценява програмата на Пентагона за биологични оръжия в миналото (разсекретени документи) и я сравнява с настоящите програми за биологични изследвания на САЩ, включително документи, произхождащи от Пентагона, в които ясно се посочва от армията на САЩ, че произвеждат такива смъртоносни вируси, токсини и бактерии, изучават ги и тестват различни методи за разпространение. Цялата информация е базирана отново само на документи. Ако твърдите, че тази информация е невярна, трябва да отправите въпроса си към Пентагона, тъй като това са техни документи и доклади. Само цитирам документи.

Валери Павилонис, News Guard: Подобна статия от май 2020 г. е озаглавена „Проект G-2101: Биолабораторията на Пентагона откри MERS и SARS коронавируси при прилепи“ и заявява, че „Центърът Лугар в Грузия е само една от многото биолаборатории на Пентагона в 25 страни по света . Те се финансират от Агенцията за намаляване на отбранителната заплаха (DTRA) по военна програма на стойност 2,1 милиарда долара – Cooperative Biological Engagement Program (CBEP) и се намират в страни от бившия Съветски съюз като Грузия и Украйна, Близкия изток, Югоизточна Азия и Африка. Голяма част от работата им е класифицирана и включва проекти за биоагенти и патогени с пандемичен потенциал.“ След това статията продължи с обсъждане на историята и ефективността на биологичните оръжия, силно намеквайки, че Лугар Център, с финансиране от Пентагона, разработва биологични оръжия.

Грузинското правителство обаче по същия начин отхвърли всякакви твърдения, че се провеждат такива опасни изследвания, след като руски държавни медии направиха подобни твърдения. Можете ли да коментирате твърдението, че Лугар Център участва в разработването на биологични оръжия?

Диляна Гайтанджиева: Отново, не съм използвала тези думи „Центърът Лугар участва в разработването на биологични оръжия“. Това, което съм написала, е информация, базирана на документи и интервюта със свидетели на място. Не мога да коментирам твърдения на други медии.

Валери Павилонис, News Guard: Статия от януари 2022 г. е озаглавена „Документи разкриват американски биологични експерименти върху съюзнически войници в Украйна и Грузия“ и твърди, че Пентагонът е провел „потенциално смъртоносни“ експерименти върху над 5000 войници от Украйна и Грузия. Освен това многократно се подчертава, че във въпросните документи се казва, че „всички смъртни случаи на доброволци трябва да бъдат докладвани в рамките на 24 часа (в Украйна) и 48 часа (в Грузия)“. Статията също така твърди, че резултатите от проучването няма да бъдат достъпни за участниците.

Проучването обаче включва само вземане на кръвни проби и отговор на някои въпроси и следователно не е потенциално смъртоносно, според Националния център за контрол на заболяванията и обществено здраве на Грузия (NCDC). Освен това проучването е широко достъпно онлайн. Можете ли да коментирате тази статия?

Диляна Гайтанджиева: Широко достъпна ли е онлайн информацията в документите, че всички смъртни случаи на доброволци трябва да се докладват в рамките на 24 часа (в Украйна) и 48 часа (в Грузия)? Моля, бихте ли ми дали линк, където е написано точно това и е широко достъпно онлайн? Една корекция на въпроса ви, това са двеизследвания, а не едно – в Украйна и в Грузия, както съм написала в статията.

Валери Павилонис, News Guard: Статия от септември 2021 г. е озаглавена „Документ на Министерството на отбраната на Обединеното кралство разкрива, че кръвните проби на Скрипал може да са били манипулирани“ и се отнася за отравянето през 2018 г. на бившия руски военен служител Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. „Казаха ни, че Новичок е най-смъртоносният нервнопаралитичен агент, създаван някога“, се казва в статията. „Въпреки това, нито една от предполагаемите „мишени на Кремъл“ (Скрипал и [руският опозиционен политик] Алексей Навални) не почина и всички се възстановиха напълно без никакви увреждания на здравето или трайни увреждания. Как е възможно най-смъртоносният нервнопаралитичен агент в света да не е причинил вреда на нито една от набелязаните жертви и всички те да са напълно възстановени?“ В статията, както и в друга от май 2018 г., се твърди също, че Скрипал са били отровени не с Новичок, а с фентанил.

Въпреки това, въпреки че „Новичок“ със сигурност е смъртоносен в някои случаи, изглежда, че начинът, по който Скрипал са влезли в контакт с нервнопаралитичния агент, съчетан с медицинската помощ, която са получили скоро след това, е довел до евентуалното им възстановяване. (Други хора със сигурност са умрели.) Освен това изглежда няма никакви доказателства, че са били отровени с фентанил – видях статията в местните новини, която цитирахте, която предполага отравяне с опиоид, но те по-късно промениха историята си, за да премахнат предложението за фентанил, заявявайки, че е широко спекулирано. Можете ли да коментирате защо във вашата статия продължава да се твърди, че Скрипал не са били отровени от Новичок?

Диляна Гайтанджиева: Моята статия предоставя точно информацията, която цитирахте: местното медицинско списание съобщи, че Скрипал са били отровени с фентанил и след това първоначалният доклад беше променен, както беше посочено точно в моята статия. Предоставих информация за това какво се казва в първоначалния доклад и че по-късно той беше редактиран. Това са фактите така, както са се случили. Статията ми не твърди, тя цитира това, което се казва в първоначалния доклад и че впоследствие е редактирано.

Освен това, както разкри друга моя статия: Нова информация, получена от Министерството на отбраната на Обединеното кралство съгласно Закона за достъп до информация, поставя под съмнение основното доказателство, че Скрипал са били отровени с Новичок, а именно техните кръвни проби. Министерството отговаря за британската военна лаборатория DSTL Porton Down, която анализира кръвните проби на Скрипал и според съобщенията идентифицира Новичок.

„Нашите търсения не успяха да намерят никаква информация, която да предоставя точното време, когато са събрани пробите“, посочва министерството. Следователно информацията, съхранявана от Министерството на отбраната, показва, че пробите са били взети в даден момент между 16:15 на 4 март 2018 г. и 18:45 ч. на 5 март 2018 г. (приблизителното време според Министерството на отбраната, когато пробите са пристигнали в DSTL Porton Down). Дори часът на пристигане в Портън Даун е посочен като „приблизителен“.

Липсата на тази информация е грубо нарушение и нарушение на веригата на контрол. Протоколът на NHS на Обединеното кралство изисква формуляр за заявка да придружава всички проби, изпратени в лабораторията, и ясно да посочва точната (не приблизителна) дата и час на вземане. Тази нова информация поставя под въпрос цялата история за отравянето на Скрипал с Новичок. Фактът, че веригата за съхранение на тези кръвни проби е нарушена, директно предполага, че те може да са били манипулирани и подправени.

Ако въпросът ви е защо не съм изтрила статията си, отговорът ми е, че не съм PR на институции и правителства и не приемам изявленията им за даденост. Аз съм журналист и моята работа е да проверя дали официалните твърдения са верни или не.

Другата ми статия за Скрипал откри, че веригата за съхранение на кръвните проби на Скрипал е била нарушена: Появиха се нови доказателства за груби нарушения по време на разследването в Обединеното кралство на предполагаемото отравяне на Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри на 4 март 2018 г. Новите разкрития поставят под въпрос основните доказателства, че Скрипал са били отровени с нервнопаралитичното вещество Новичок. Тази информация е получена от Министерството на отбраната на Обединеното кралство съгласно Закона за достъп до информация – отново не твърдение, а факти и документи.

Валери Павилонис, News Guard: Ние също така търсим дали сайтовете разкриват своите редактори. Както казах по-горе, вашият сайт изглежда е ваш личен блог, но се чудех дали имате някой, който редактира работата ви, който не е посочен в сайта.

 Диляна Гайтанджиева: Нямам редактори. Това е моят личен блог.

*******

Аз съм независим журналист и не работя за правителства и корпорации. Ако искате да подкрепите работата ми, за да продължа с разследванията си въпреки финансираните от Пентагона фактчекъри, можете да посетите страницата за Дарения. Благодаря Ви! Ако искате да ме последвате в Телеграм, можете да се абонирате за канала ми Обективно.БГ.  

Превод на статията на англисйки:

$749,387 Pentagon contract debunks the lie about “independent” fact-checkers

Източник/ци: Договор за $749 387 с Пентагона разобличава лъжата за „независимите“ фактчекъри

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!