Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Англия конфискува 800 млн. лева и 2 апартамента в Лондон на Васил Божков

Укриващия се в Дубай с рекордните 18 повдигнати обвинения от прокуратурата хазартен бос Васил Божков е претърпял брутален финансов удар от санкциите, наложени му преди дни от Англия като продължение на санкциите по закона „Магнитски“ в САЩ, научи „Уикенд“.

Според неофициални засега данни, роденият във Велинград хазартен бос е загубил над 800 милиона лева вследствие на подписаната от външния министър на Великобритания Джеймс Клевъри заповед за замразяване на активите му на територията на Обединеното кралство.

Според запознати, голяма част от бизнес активите на Черепа са се съхранявали в офшорната зона на Великобритания – остров Ман, където Васил Божков имал няколко регистрирани компании, обслужвани от швейцарския корпоративен адвокат с български произход Калоян Стоянов.

Неофициално се твърди за блокирани няколко фирми с общ капитал от почти 350 милиона паунда – близо 800 млн. лева.

Васил Божков има и недвижима собственост в Лондон, където притежава два апартамента на обща стойност около 30 милиона паунда. Имотите са купени в края на 90-те години на миналия век и според запознати към днешна дата се водят собственост на сина на Черепа – Антон и на бившата му съпруга Мая. Преди няколко години Васил Божков тихомълком разтури брака си, за да се ожени за генералската щерка Елена Динева.

Бившата съпруга на Васил Божков все още живее в Лондон и засега не е ясно дали тя ще бъде принудена да напусне Албиона заради прегрешенията на експоловинката си. Великобритания вече обяви, че Васил Божков няма право да стъпва на територията на Обединеното кралство дори и транзитно, а по всяка вероятност тази рестрикция ще засегне всички членове на семейството му.

Според няколко независими един от друг източници на „Уикенд“ през последните месеци Божков е направил поредица от опити да прехвърли сметките си в други офшорни компании, регистрирани извън територията на Обединеното кралство, но това не му било разрешено.

Споменава се и името на бизнесмена Румен Чадъров, собственик на футболния клуб „Септември“ и на хазарната компания „8888“, който трябвало да наследи Васил Божков чрез мнима покупка на офшорните дружества на остров Ман. Операциите по прехвърлянето на активи към други лица обаче не е било допуснато от компетентните органи на Албиона.

Васил Божков все пак е успял да спаси от конфискация частния си самолет „Чесна“, който се водеше собственост на регистрираната на Британските Вирджински острови фондация „Хублон Овърсийс“. Преди около 2 години самолетът, с който Божков избяга от България, е бил прехвърлен на друго дружество.

Васил Божков все още не е направил публичен коментар за санкциите, наложени му от Великобритания, както и формулировката за попадането му в санкционния списък: „масово използване на подкупи за защита на бизнес интересите си в хазартния сектор“.

Санкциите срещу Черепа идват месеци след като той спечели най-важното от серията дела, които се водят срещу хазартния му бизнес. В началото на месец ноември м.г. Върховният административен съд (ВАС) обяви за нищожен акта на Държавната комисия по хазарта, според който „Еврофутбол“ дължи на държавата 329 млн. лв.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Според уточнението на съда, магистратите не се произнасят по дължимостта на сумата, но отменят акта като изначално нищожен, тъй като е издаден от „некомпетентен държавен орган“.

При това положение Васил Божков има правни основания да възобнови дейността на хазартните си дружества в България, които са с отнети лицензи заради дължими общо почти 600 милиона лева на държавния бюджет. Черепа все още развива хазартна дейност, но в Молдова и в други държави от бившите съветски републики.

Твърди се, че Божков е неофициален собственик и на хазартното дружество „Сезам“, което усилено се рекламира напоследък в телевизионния ефир от продуцентите-шоумени Иван Христов и Андрей Арнаудов. Ирина Тенчева, съпругата на Иван Христов, беше дълги години пиар на Черепа, преди да подхване телевизионна кариера.

Тезата на Васил Божков по отношение на неплащането на хазартни данъци е, че той е бил изнудван от бившия финансов министър Владислав Горанов и че системно е предавал милиони левове подкупи на Горанов и на бившия премиер Бойко Борисов. Когато отказал да плаща повече, бизнесът му бил ударен, като властта използвала като формален повод за акцията срещу него сигнали от съдружниците му в „Еврофутбол“ Цветомир и Боян Найденови – Цеките.

Миналата пролет името на Васил Божков беше използвано като предтекст от бившия премиер Кирил Петков и тогавашния МВР шеф Бойко Рашков за незаконния арест на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов беше задържан в дома си в Банкя миналата пролет, като тогава Кирил Петков обясни, че се действа по сигнал на Васил Божков и доклад на Агенция „Държавна финансова инспекция“ (АДФИ), установяващ загуби за бюджета в размер на близо 557 млн. лв.

Освен като санкциониран от САЩ и Великобритания, Васил Божков е обвиняем задочно и от прокуратурата в България за редица криминални и финансови престъпления.

Сред тях най-сериозните са, че е поръчал убийствата на конкурентите си в хазартния бизнес Манол Велев (ликвидиран през 2007 г.) и на Йордан Динов (убит през 2012 г.). Съмненията, че Манол Велев е екзекутиран след конфликт с Васил Божков изрази още преди години и Весела Лечева, настоящ министър на спорта в служебния кабинет на Румен Радев.

Източник/ци: Англия конфискува 800 млн. лева и 2 апартамента в Лондон на Васил Божков - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!