Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Орбан: Европа може скоро да изпрати войски в Украйна


Виктор Орбан, снимка: АП

Унгарският премиер Виктор Орбан предупреди Европа, че може да влезе в пряка въоръжена конфронтация с Русия, като изпрати все по-смъртоносни оръжия в Украйна.

Hungary's Orban accuses EU of prolonging war in Ukraine | AP News

В обръщението си за състоянието на нацията унгарският лидер заяви, че Германия е започнала с изпращането на каски в Украйна и вече събира танкови батальони и говори за изтребители.

„Скоро ще чуем за изпращане на така наречените мироопазващи войски“, каза той.

„Ако доставяте оръжия, предоставяте сателитни данни, тренирате войници на една от враждуващите страни и имате цялото й правителство на заплата, докато налагане на санкции на другата страна, както и да го наричате, но сте във война“, каза Орбан.

Унгария предоставя на украинците хуманитарна помощ от началото на войната, но многократно отказва да й даде оръжие.

„Унгарското правителство не споделя мнението, че Русия представлява заплаха за Унгария и останалата част от Европа. Когато говорим за ядрени оръжия, войната в Украйна нито е увеличила, нито е намалила заплахата, че те могат да бъдат използвани“, каза Орбан.

„Украинците се опитват да убедят Европа, че руснаците няма да спрат, докато не са на брега на Атлантическия океан, но светът може да види, че руската армия не е в състояние – и няма да бъде скоро – да атакува НАТО“, заяви унгарският премиер.

Конфликтът в Украйна трябва да приключи на масата за преговори и колкото повече време отнема на руснаците и американците да постигнат решение чрез преговори, толкова по-висока ще бъде цената на мира, подчерта той.

Орбан също така заяви, че би било погрешно Унгария да поставя интересите на Украйна над тези на собствения си народ. Отказът от руски петрол, газ и ядрено гориво биха навредили на националната икономика. Противопоставянето на Будапеща на санкциите срещу Русия я отличава в Европа, каза той, но по-голямата част от страните извън ЕС споделят нейното нежелание.

Източник/ци: Орбан: Европа може скоро да изпрати войски в Украйна - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!