Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Изтеглете си: Приложение известява 25 секунди преди земетресение

Приложение известява 25 секунди преди земетресение, бедствието, които могат да бъдат достатъчни да се спасите.

Сигналите  можем да получим от Националния институт за изследвания и развитие в областта на физиката на Земята (INCDFP) и от функцията на "Андроид" Android Earthquake Alerts.

Националният институт за изследвания и развитие в областта на физиката има 2 акаунта в социалните мрежи за тази цел – в „Телеграм“ и в „Туитър“. Всеки може да се абонира и да настрои телефона или компютъра си да изпраща известия за земетресения. Само за земетресенията във Вранча, Румъния, обаче можете да получите известие 25 секунди преди труса. С останалите предизвестието идва от 5 до 10 секунди преди самото земетресение.

Системите за ранно предупреждение използват различни технологии за предсказване на трусовете. Могат да се използват сензори, разположени над сеизмичните зони, както е при INCDFP или чрез акселерометрите, които има всеки от нас в телефона си. 

Над сеизмичната зона на Вранча има повече от 30 сензора, които отчитат първите импулси на земетресението. Съоръженията на INCDFP преценяват магнитуда на първите 3 импулса, намиращи се най-близо до сензорите. В този момент енергията, породена от земетресението, е малка и не може да причини сериозни щети. От момента на тези първи 3 импулса до опасната вълна остават около 25 секунди, пише пише playtech.ro. Тогава може да бъде предупредено и известено човечеството.

Android Earthquake Alerts пък използва акселерометрите, с които са снабдени повечето смартфоните с "Андроид", а те са над 3 милиарда в целия свят. Именно това е най-мащабната система за откриване на земетресения.

Експерт с виц пред „Уикенд“: Сградите у нас ще издържат 8 по Рихтер!

Случайната катастрофа в Охайо – като случайното земетресение в Турция и Сирия

Източник/ци: Изтеглете си: Приложение известява 25 секунди преди земетресение - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!