Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фон дер Лайен: ЕС и САЩ подготвихме още преди войната санкциите срещу Русия заради Украйна


Урсула фон дер Лайен, снимка: Ройтерс

САЩ и ЕС са подготвили мащабните санкции срещу Русия, свързани със ситуацията около Украйна, два месеца преди началото на войната – през декември 2021 година. Това заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на Мюнхенската конференция по сигурността.

„ЕС, заедно със САЩ, започна да разработва мащабни икономически санкции срещу Русия през декември 2021 г.“, каза Фон дер Лайен и добави, че „са се надявали, че няма да се наложи да се прилагат санкции“.

„Преди повече от година САЩ започнаха да правят безпрецедентно нещо, публикувайки разузнавателните си данни в публичното пространство, твърдейки, че Русия подготвя атака срещу Украйна. Надявахме се, че няма да се случи, но започнахме да се подготвяме“, каза тя.

Фон дер Лайен поиска всеобхватно увеличаване на натиска върху Русия и разширяване на доставките на оръжие и боеприпаси за Украйна, за чието масово производство тя предложи да се мобилизира европейската индустрия.

„Сега е дошло времето значително да се ускори производството на стандартизирани оръжия и боеприпаси за доставки в Украйна. Трябва да използваме Европейската фондация за мир, за да направим това. Възнамеряваме да се обърнем към промишлеността на целия Европейски съюз и да им зададем въпрос: какво е необходимо за качествено увеличаване на производството на боеприпаси, например такива елементарни неща като 155-милиметрови снаряди. Това е същото, което направихме с ваксините по време на пандемията“, каза Фон дер Лайен.

Източник/ци: Фон дер Лайен: ЕС и САЩ подготвихме още преди войната санкциите срещу Русия заради Украйна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!