Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Скандалният д-р Мазнейков брутално точи здравната каса. В болницата му хора мрат като кучета

Босът прибира заплата от по 137 000 лв. на месец, съдът го лишава от лекарски права

Поток от несъществуващи пациенти пълни джоба на сем. Мазнейкови с народни пари, показва разследване на в. “Уикенд”. Защото реални разходи за процедури и изследвания не се правят, а средствата от НЗОК отиват директно за космическите заплати, които си е гласувал собственикът на болница “Света София”. Отчетите на КПКОНПИ сочат, че Мазнейков си е определил месечна заплата в размер на 137 хил. лв., а на годишна база сумата скача до 1 645 000 лв. Не по-малко охолно живее и жена му, д-р Валентина Мазнейкова, чиито годишни доходи са 866 000 лв., или по 72 бона месечно. За сравнение, нито един от конкурентите на медицинското семейство, които управляват далеч по-реномирани и почтени лечебни заведения не може да се похвали с подобно лично богатство. Да не говорим, че масово лечебниците у нас работят на загуба.

Каква е рецептата един лекар да живее в толкова неприлично охолство? Както всичко, ставащо у нас, разковничето е в кражбите и подкупите по посока на висши държавни чиновници, които благо да си затварят очите за престъпленията на гърба на бедния и болен български народец.

На болница “Света София” са издавани куп постановления, че е прибирала пари от Здравната каса за “лечение” на несъществуващи болни и надписвания на изследвания и процедури. Здравни експерти коментират, че тези по същество престъпления са основание НЗОК да прекрати договора си с клиниката, а прокуратурата да запечата директорския кабинет на боса. Защо компетентните органи се помайват и не си влязат в ролята, е реторичен въпрос. Чиновническото безхаберие позволява на Мазнейкови да се разпашат още по-безочливо, а престъпната практика да процъфтява, на гърба на пациенти, които дори не подозират, че са болни.

Такъв е случаят с Илиана Пашова. Преглеждайки наскоро здравното си досие тя установява, че през август м.г. е лежала в “Света София” с диагноза “остро възпаление на средното ухо”. Нашата героиня обаче никога не е посещавала лечебното заведение, а в посочения период дори е била на работа. Това не пречи на подчинените на д-р Мазнейков да й изфабрикуват прием и да “похарчат” 1900 лв. за “терапиите” й. Илиана веднага подава жалба, а от НЗОК витиевато обясняват, че ще проучат само нейния случай, без да проверят стотиците подобни случаи в същата болница, за каквито упорито се говори в медицинските среди.

Колкото и цинично да звучи, г-жа Пашова всъщност трябва да се радва, че кракът й не е стъпвал при Мазнейкови, защото техни пациенти понякога излизат от там “напред с краката”. Най-фрапантният случай е смъртта на родилката Запряна Коледарова от Петрич през 2009 г. Бременността на младата, здрава и права жена минава безпроблемно по думите на лекари, които са следили бременността й. Месец преди термина Запряна е приета в АГ отделението на д-р Мазнейкова, защото вдига необяснимо висока температура, чийто произход лекарите там не могат да установят. По настояване на Мазнейкова, тя ражда със секцио по спешност, но състоянието й продължава да се влошава. Тя е прехвърлена по спешност в “Майчин Дом”, където гинеколози установяват тежка инфекция на матката и правят спешна операция по отстраняването й. Според лекари от ВМА, причина за сепсиса е, че лекарите на Мазнейков са забравили да отстранят част от плацентата й. Съпругът й Христо Коледаров обвинява “Света София” в престъпно безхаберие и дори организира протест на други пострадали пред лъскавата болнична фасада, но справедливост и възмездие така и не получава от държавата. Година по-късно виновник така и не е намерен, защото множество лекари отказват да участват в назначената експертиза! Гарван гарвану око не вади, както е казал народът, а на младата Запряна - светла й памет. 

И ако в случая със сем. Коледарови вина не е доказана категорично, през 2015 г. д-р Мазнейков е лишен от лекарски права заради смъртта на оперирания от него през 2006 г. 18-годишен младеж. След операцията, починалото момче започнало да се влошава, изпитвайки непоносими болки. Ден по-късно започнал да повръща, след което пръстите му посинели. На третия ден момчето е прието в Пирогов с остър сепсис, ендотоксичен шок с напредваща инфекция нагоре по левия крайник. Това довело до нова операция за овладяване на инфекцията, но въпреки това пациентът издъхнал в болничното си легло. В мотивите на съда е посочено, че Мазнейков и колегите му са проявили престъпна небрежност и са нарушили правилата за добра медицинска практика.

Оплакванията от работата на Мазнейков като ортопед са безчет. Сюжетите са еднотипни - от отказ да те прегледа с направление по Здравна каса до заблуждение, че състоянието ти е много тежко и изисква спешна хоспитализация. Тя, разбира се, не се поема от НЗОК и пациентите трябва да се бръкнат с няколко хилядарки.

Лишен от правото си да лекува хора, д-р Мазнейков се концентрира върху финансовите дела и оставя подчинените си да мислят от къде да му изкарат космическата заплата. Справка в архивите на Административен съд в София град сочи, че магистратите потвърждават решението на НЗОК да наложат санкции на “Света София” за нарушения в дейностите. Случаите са многобройни, а общото между тях е, че Мазнейкови усвояват държавни пари чрез фиктивни дейности. До разкриване на далаверите се стига след подаване на сигнали от страна на множество пациенти. За колко други казуси докторската фамилия е минала метър, можем само да гадаем. В едно от съдебните решения е описан случай на пациенти с тежки чревни проблеми. Според независими медици, подобна диагноза може да се постави само след провеждане на специализирани изследвания, каквито в “Света София” не са правени. Може би от страх да не се окаже, че “тежките” проблеми всъщност са банално стомашно неразположение, което може да се лекува с медикаменти у дома. Вместо да изпишат рецепта, подчинените на Мазнейков плашат пациентите със страшни диагнози и ги принуждават да постъпят в отделението почти веднага, без да сварят да потърсят второ мнение. Разбира се, всички мероприятия по лечението са надлежно отчетени пред НЗОК, а парите - прибрани. В други случаи проверяващите се натъкват на ненужни изследвания и терапии, които отново се пращат от народния джоб.

В друга, потвърдена от магистратите санкция става дума да жена, дошла на кабинет с неврологични оплаквания - изтръпване на краката и моли за преглед. Докторът й отговаря, че подобно изследване не се поема от касата, но ако влезе “по спешност”, то ще й бъде направено безплатно. Потърпевшата така и не се възползва от “офертата” и никога повече не стъпва в лечебното заведение. Това не пречи на “Света София” да отчете няколко нейни прегледа и изследвания. За да е по-абсурден случаят, част от тях са на дати, много преди пациентката да дойде на преглед.

Куп отсъдени от съда санкции са за принуждаване на пациенти да си избират и плащат за екип при операции. Но явно дребните глоби не са в състояние да спрат Мазнейкови да източват държавата на гърба на болните и обезверени българи. 

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Нямаш пари да лекуваш болестта си, но ще ти кажа метод, който не струва и стотинка, стига да си искрен

Здравословен начин на живот: Фалун Дафа

Източник/ци: Скандалният д-р Мазнейков брутално точи здравната каса. В болницата му хора мрат като кучета | Crimesbg.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!