Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шефът на НАТО: Рискът от победа на Путин е по-важен от риска от Трета световна война


Йенс Столтенберг, снимка: FT

Рискът от ескалация на украинския конфликт за НАТО е несравним с риска от руска победа. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в реч на Мюнхенската конференция по сигурността.

„Много хора се питат дали военната помощ за Украйна носи риск от ескалация на конфликта. Мога да кажа: няма безрискови варианти. Но рискът от победа на Путин е много по-висок“, каза Столтенберг.

„Най-големият от всички рискове е Путин да спечели. Ако Путин спечели в Украйна, посланието в очите му и в очите на други авторитарни лидери ще бъде, че могат да използват сила, за да получат, каквото желаят“, заяви генералният секретар на НАТО.

Той изтъкна три „поуки от конфликта в Украйна“ за НАТО.

Първо, НАТО трябва да продължи да оказва всеобхватна подкрепа на Украйна, за да предотврати победата на Русия. „Това би било изключително опасно за нас“, каза Столтенберг.

Второ, НАТО трябва да се въоръжи всеобхватно, да модернизира собствените си армии и да укрепи отношенията между европейските държави и САЩ в подготовка за конфронтация с Русия, която според него „няма да приключи и след конфликта в Украйна“ при никакъв сценарий.

Трето, трябва да се осигури информационното господство, което НАТО нарича „противодействие на дезинформацията“.

Източник/ци: Шефът на НАТО: Рискът от победа на Путин е по-важен от риска от Трета световна война

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!