Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Европейският парламент отхвърли поправка в резолюцията за Украйна, призоваваща за преговори

Европейският парламент (ЕП) гласува резолюция относно годишнината от започването на войната в Украйна, като отхвърли текст, призоваващ за преговори за прекратяване на конфлита.

Параграфът от резолюцията, в който се посочва, че ЕП смята „победата на Украйна за възможна само чрез непрекъснати и постоянно увеличаващи се доставки за Украйна на всички видове оръжия без изключение“, беше предложен да бъде заменен с призив към ЕС „да положи усилия за осигуряване на прекратяване на огъня и провеждане на преговори“, като се вземе предвид евентуален многостранен формат за разрешаване на ситуацията, който беше предложен от бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва. Парламентаристите отхвърлиха тази поправка.

Също така, депутатите не приеха изменение, предлагащо да се въведе в текста на резолюцията индикация, че „хората в цяла Европа са много загрижени за война, която потенциално може да ескалира във война между ядрени държави“.

Освен това инициативата да се изрази в нея „загриженост относно тенденцията да се атакуват онези, които отхвърлят доставките на оръжие за Украйна и повдигат критични въпроси за съответната политика на ЕС“ и да се призоват държавите-членки на ЕС да гарантират, че „гласовете в защита на мира няма да бъдат заглушени“, бяха отхвърлени.

Документът беше подкрепен от 444 депутати, 26 гласуваха против.

СВР: САЩ обучават 60 ислямисти в лагер в Сирия за нападения в Русия

Вече официално еврото се отлага... До победата на ОТАН над Русия? Какви изводи трябва да си направим

Източник/ци: Европейският парламент отхвърли поправка в резолюцията за Украйна, призоваваща за преговори

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!