Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Украинското зърно е отишло за храна на прасета в ЕС вместо на гладуващите по света


Снимка: Exxpress

Почти половината от целия украински износ на пшеница и царевица за ЕС в крайна сметка е хранил прасета в Испания, отглеждани за производството на световноизвестния и много скъп хамон, разкри разследване на австрийската медия Еxxpress. ЕС представлява по-голямата част от износа на зърно от Киев, въпреки че отварянето на черноморския коридор беше рекламирано като жизненоважно за изхранване на Африка и Азия.

Около 2,9 милиона тона пшеница и царевица от Украйна са се озовали в Испания, където са били използвани като храна за животни. Според Exxpress само 15% от износа се е озовал в страните, изложени на риск от глад, включително 167 000 тона в Етиопия и 65 000 тона в Судан.

„Испания плати повече пари, а Украйна достави“, съобщава медията.

След като месеци наред Киев и Запада обвиняваха Русия в блокиране на украинските пристанища, ООН и Tурция договориха споразумение за износ на зърно както от Украйна, така и от Русия, през специални коридори в Черно море. „Зърнената сделка“, обявена през август миналата година, беше представена като начин да се избегне гладът в някои части на Африка и Азия, зависими от вноса от Русия и Украйна, който беше нарушен както от конфликта, така и от западните санкции.

От самото начало обаче нещата не вървяха така, както се рекламираше. Зърното от Украйна се оказва храна за животни и се транспортира главно до европейските пристанища и Турция. До декември руските власти заявиха, че 6,4 милиона тона украинско зърно са били изнесени за ЕС, от които 43% са царевица и 29% пшеница.

Испанският хамон е известен като най-добрата шунка в света. Най-скъпият вид шунка Jamon Iberico de Bellota идва от свободно отглеждани прасета, които се хранят с жълъди. По-голямата част от прасетата обаче се отглеждат в индустриални ферми с фуражи на царевична основа.

В същото време, за да помогне на правителството в Киев, ЕС също така премахна всички мита и данъци върху украинските селскостопански стоки. Временното споразумение беше въведено през май 2022 г. и трябва да изтече през юни тази година. Полша, Унгария и Румъния, които граничат с Украйна, се обявиха срещу удължаването на сделката, оплаквайки се, че тя е „нарушила конкурентоспособността в региона“ и е наводнила пазарите им с евтини украински стоки.

БАБХ: Брашното от насекоми е алерген и трябва да е упоменато на етикета

Източник/ци: Украинското зърно е отишло за храна на прасета в ЕС вместо на гладуващите по света

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!